Afecțiuni ale tenului pe care nu ar trebui să le acoperi cu machiaj

Iliana Sabella Iordache, cosmetolog, ne explică ce afecțiuni ale pielii nu trebuie să le acoperim cu produse de machiaj și de ce.
08.08.2022
Afecțiuni ale tenului pe care nu ar trebui să le acoperi cu machiaj
Foto: shutterstock / Afecțiuni ale tenului pe care nu ar trebui să le acoperi cu machiaj

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar păstrarea integrității ei depinde de gene, mediul de lucru, alimentație, modul de viață, etc. Persoanele al căror sistem imunitar este compromis, sunt mai afectate de viruși, bacterii, fungi, dezvoltând mai multe forme de afecțiuni. Dintre acestea, cele mai multe boli, la toate categoriile de vârstă, sunt din sfera dermatologică. Evident că unele afectează tenul, iar doamnele și domnișoarele sunt tentate să apeleze la machiaj și să le acopere cu farduri. Din păcate, ingredientele din farduri agravează problema, iar perioada de vindecare se prelungește. 

Boli de piele pe care să nu le acoperi cu produse de machiaj

Iată sfaturile Ilianei Sabella Iordache, cosmetolog:

“Medicul dermatolog este cel care pune diagnosticul, prescrie tratamentul unei afecțiuni dermatologice și face recomandări pentru îngrijirea adecvată. Cunoașterea câtorva boli de piele pe care nu trebuie să le acoperim cu farduri, este de ajutor tuturor specialiștilor beauty.

Dermatitele sunt boli de piele care apar cu erupții cutanate și prurit, cel mai des cauzată de pielea deshidratata, un sistem imunitar scăzut sau factorii genetici.

Dintre aceste amintim:

  • dermatita periorală (apare de obicei în jurul gurii și a nasului ca piele descuamată, de cele mai multe ori, din cauza produselor de machiaj sau al tratamentului cu corticosteroizi);
  • dermatita atopică (nu poate fi vindecata, însă tratamentele și masurile de îngrijire pot ameliora mâncărimea și preveni recidivele);
  • dermatita seboreică (aspectul histopatologic este similar cu cel al psoriazisului, iar uneori doar timpul clarifică exact tipul afecțiunii).

Psoriazisul este o afecțiune cronică provocată de înmulțirea anormală a celulelor de la nivelul pielii, iar asta determină formarea unor plăci tegumentare îngroșate, acoperite de scuame albicioase în forma cea mai avansată a bolii.

Pitiriazis Versicolor, provocat de o ciupercă ce se înmulțește și produce un dezechilibru la nivelul pielii, și schimbă culoarea normală a tenului formând pete. Demodecidoza este o afecțiune dermatologică provocată de un parazit din genul Demodex, care afectează foliculii piloși și glandele sebacee. Zonele frecvent afectate sunt pleoapele, fruntea, piramida nazală, pomeții, bărbia.”

Opinia make-up artistului

”Sigur că atunci când apare o problemă de estetică a tenului încercăm să o acoperim cu produse de make-up. Însă nu întotdeauna aceasta este o soluție, dimpotrivă, poate fi chiar o contraindicație. În toate cazurile este necesar ca alegerea produselor de make-up și de îngrijire să fie făcută în concordanță cu tipul de ten, cu sensibilitatea lui, cu problemele specifice. Recomand în general produse cu etichete cât mai curate, dar și o rutină de demachiere și de îngrijire constantă și corectă, pentru a păstra sănătatea tenului”, a precizat Mihaela Rotaru, make-up artist și trainer.

Cum se tratează unghia încarnată?
Cum se tratează unghia încarnată?
Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator