Acneea: provocări, mituri, terapii

Nu este o boală fatală, însă provoacă un atât de mare disconfort încât există persoane dispuse să facă orice ca să scape de coşuri. Nimeni nu se îndoieşte de faptul că acneea este în topul afecţiunilor care atentează la un ten de porţelan. Însă precauţa nu strică, iar tratamentele recomandate de dermatologi vin la pachet cu recomadările generale de îngrijire a pielii.
  • Publicat:
Acneea: provocări, mituri, terapii

Nu este o boală fatală, însă provoacă un atât de mare disconfort încât există persoane dispuse să facă orice ca să scape de coşuri.

Nimeni nu se îndoieşte de faptul că acneea este în topul afecţiunilor care atentează la un ten de porţelan. Însă precauţa nu strică, iar tratamentele recomandate de dermatologi vin la pachet cu recomadările generale de îngrijire a pielii.

Fiecare mic coş care erupe pe suprafaţa pielii mi-aduce aminte de adolescenţă, acea perioadă când aş fi făcut orice ca să am pielea impecabilă ca a colegilor cu ten măsliniu sau alb ca laptele. Erau şi asemenea norocoşi şi norocoase. La vremea respectivă, adică acum 20 de ani, ritualurile de îngrijire a pielii nu erau atât de sofisticate, iar dermatocosmeticele nu prea existau.

Aşa că tenul avea să mai aştepte ani buni până la reparaţii post acneice. Lucrurile însă evoluat, farmaciile şi cabinetele de dermatologie au înflorit, iar astăzi tinerii au acces la toate noutăţile de îngrijire a pielii cu un simplu click. Insă chiar şi aşa greşelile de abordare a acneei din partea pacienţilor rămân, iar miturile legate de dieta care ar vindeca-o încă sunt la modă.

Le-am lămurit pe toate împreună cu medicul Mihaela Leventer, unul dintre autorii volumului recent lansat “Cum să scapăm de acnee”! Iată ce spune specialistul!

Verdictul medicilor

  1. Erupţia acneică la ciclu este posibilă fără să însemne faptul că persoana suferă de acnee. Erupţia este cauzată de creşterea debitului de sebum în perioada premenstruală. Acneea, în schimb, este o afecţiune cronică inflamatorie a glandelor sebacee în care puseele eruptive sunt permanente, fără perioade de acalmie.
     
  2. Pacienţii cred greşit că acneea trece o dată cu începerea vieţii sexuale, că acneea se vindecă la soare sau erupţia este cauzată de o anumită dietă, că storsul vindecă problema de piele când de fapt o amplifică.
     
  3. Acneea nu este o boală digestivă iar dieta nu are un rol determinant sau paleativ. Fac acnee indiferent de regim atât carnivori cât şi vegetarieni, persoane care mănâncă foarte diferit. În ultimii ani a fost relansată opinia că acneea la vârsta pubertăţii ar putea fi amplificată de consumul de lapte de la animale tratate hormonal sau că alimentaţia hiperglucidică ar favoriza acneea. Cercetările nu au dus însă la o opinie fermă şi la o restricţionare a consumului.
     
  4. Medicamentele antiacneice sunt derivate de vitamina A acidă, antibiotice din grupa ciclinelor sau hormoni antiandrogeni. Tratamente de linie secundară sunt antisecretoriile nehormonale sau suplimentele nutritive cu săruri de zinc. Tratamentele locale sunt foarte importante şi conţin antibiotice de uz local, benzoil peroxid, acid azelaic, retinoizi, ca să enumăr câteva linii importante.
     
  5. Nu cred că tratamentele naturiste sunt eficiente dar cred că pot intra ca adjuvante. De exemplu, măştile cu argilă sunt utile pentru curăţare, gomajul cu mălai şi miere emoliază şi curăţă în profunzime pielea. Se mai găsesc în farmacii produse antiacneice care conţin extrase de plante cu rol astringent.
     
  6. Există câteva diferenţe majore de exemplu localizarea leziunilor: în adolescenţă, coşurile ocupă mai ales T-ul feţei pe când la maturitate apar mai ales pe zona U adică pe mandibula şi gât. Dacă în pubertate acneea apare datorită intrării în acţiune a hormonilor androgeni la maturitate, leziunile sunt adesea întreţinute de tratamente cosmetice nepotrivite.
     
  7. Stresul amplifică erupţia, de exemplu în perioada de examene, adolescenţii fac mai multe coşuri sau erupţii mai intense. De fapt chiar acneea sporeşte stresul resimţit de o persoană care este nemulţumită de aspectul pielii. Există chiar o depresie cauzată de acnee care duce la izolare, neîncredere în forţele proprii.
     
  8. Dieta nu are un rol determinant în apariţia sau în întreţinerea erupţiei.
     
  9. Personal apreciez părinţii preocupaţi să asigure copiilor lor un ten frumos pentru că există posibilitatea prevenirii agravării. Atât părinţii cât şi copiii sunt mai informaţi pentru că au acces la internet. Totuşi nu toate informaţiile obţinute în acest mod sunt şi utile. Adulţii cu acnee sunt foarte preocupaţi de boală şi nu sunt dispuşi să o tolereze, de aceea fac tratamente cu multă rigoare.
     
  10. Comedoanele deschise, adică punctele negre, pot fi extrase în cabinetul de cosmetică. Nu trebuie însă umblat la comedoanele închise (punctele albe) şi nici la coşurile inflamate. Stoarcerea lor produce o inflamaţie în ţesut care activează alte glande sebacee contribuind la perpetuarea bolii.

    Storsul unui coş poate să nu fie urmat de probleme dacă se face cu mâna curată, cu un pansament steril, după curăţarea feţei. De multe ori, stoarcerea nu este urmată şi de îndepărtarea conţinutului alb de sebum şi se produce inflamaţia cu înroşire locală, durere, apariţia unei nodozităţi. La stoarcere se poate produce infecţia cu bacterii aflate pe piele şi apariţia unor furuncule. Storsul creşte riscul apariţiei cicatricilor care pot stigmatiza aspectul pielii toată viaţa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Ozonul, tratament şi detox de top
Ozonul, tratament şi detox de top
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân