Acneea: cauzele apariției și soluții pentru o piele sănătoasă

Te invit să explorezi cauzele și soluțiile disponibile pentru tratarea acneei, o afecțiune comună care poate avea un impact emoțional și psihologic asupra multor persoane (atât de sex masculin, cât și feminin).
  • Publicat:
  • Actualizat:
Acneea: cauzele apariției și soluții pentru o piele sănătoasă
Acneea: Cauzele apariției și soluții pentru o piele sănătoasă Sursa foto: Shutterstock

Acneea este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii, afectând atât adolescenții cât și adulții. Această afecțiune poate fi însoțită de stres și de scăderea încrederii în sine. Deși poate fi o problemă estetică, acneea poate afecta, de asemenea, starea emoțională și poate duce la depresie.

Cauzele acneei sunt multiple, de la factori hormonali și ereditari, până la stilul de viață și dieta. În cele ce urmează, vom explora mai în detaliu cauzele acneei și soluțiile disponibile pentru a trata această afecțiune.

Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune foarte comună. De fapt, cercetările estimează că 9,4 la sută dintre oameni din întreaga lume au acnee. Aceasta apare atunci când porii pielii sunt blocați cu sebum, celule moarte, bacterii și alte impurități, ceea ce duce la inflamații, iritații și erupții cutanate.

Acneea poate apărea în orice zonă a pielii, dar cel mai adesea se manifestă pe față, spate și piept. Acneea poate fi clasificată în mai multe grade, de la leziuni ușoare până la forme severe, care pot duce la cicatrici permanente.

Deși această afecțiune este mai frecventă în timpul adolescenței, când nivelurile hormonale se schimbă, ea poate afecta oamenii de orice vârstă. Factorii precum stresul, dieta și utilizarea anumitor produse cosmetice pot agrava acneea sau pot face mai greu tratamentul acesteia.

Care sunt diferitele tipuri de acnee?

Acneea poate lua o varietate de forme și poate afecta oamenii în moduri diferite. Diferitele tipuri de acnee sunt determinate de tipurile de leziuni care se formează în porii pielii. Cele mai comune tipuri de acnee includ:

  • Comedonele: Acestea sunt cele mai comune leziuni de acnee și sunt clasificate în două tipuri: puncte albe (comedoane închise) și puncte negre (comedoane deschise). Punctele albe sunt mici umflături sub piele, iar punctele negre sunt pori înfundați care sunt expuși la suprafața pielii.
  • Papule: Acestea sunt leziuni inflamate, mici și dureroase care apar pe suprafața pielii. Papulele sunt cauzate de inflamația foliculilor de păr și sunt de obicei de culoarea pielii sau roșii.
  • Pustule: Acestea sunt leziuni pline cu puroi, mici și dureroase care apar pe suprafața pielii. Pustulele sunt cauzate de inflamația foliculilor de păr și sunt adesea înconjurate de un cerc roșu.
  • Noduli: Acestea sunt leziuni mari, dureroase și inflamate care apar sub piele. Nodulii sunt cauzați de inflamația profundă a foliculilor de păr și pot fi dureroși și sensibili la atingere.
  • Chisturi: Acestea sunt cele mai grave leziuni de acnee și sunt mari, dureroase și inflamate. Chisturile sunt umplute cu puroi și pot fi cauzate de inflamația profundă a foliculilor de păr.

Este important să consultați un dermatolog dacă suferiți de acnee, deoarece un tratament adecvat poate ajuta la prevenirea cicatricilor și la îmbunătățirea aspectului pielii.

Care sunt semnele și simptomele acneei?

Acneea poate să apară în diferite zone ale corpului, dar de obicei se observă erupții cutanate la nivelul:

  • feței și gâtului
  • spatelui
  • umerilor
  • pieptului

În cazul acneei, pot apărea următoarele simptome:

  • schimbarea culorii pielii, inclusiv pete sau zone întunecate (hiperpigmentare) și roșeață
  • umflarea și inflamația
  • durere și sensibilitate la atingere sau fără atingere

Erupțiile cutanate cauzate de acneea pot duce la cicatrici sau decolorări ale pielii.

Stoarcerea punctelor negre sau a coșurilor poate crește riscul de a avea cicatrici, așadar încearcă să renunți la acest obicei dăunător.

Cauzele de apariției a acneei

Acneea apare atunci când porii pielii sunt blocați cu ulei, piele moartă sau bacterii. Cu toate acestea, există și alte motive care contribuie la apariția acestei afecțiuni, iar printre acestea se numără:

Factorii hormonali și ereditari

Hormonii joacă un rol important în apariția acneei, mai ales în cazul adolescenților. Hormonii androgeni, care sunt prezenți în ambele sexe, pot duce la creșterea secreției de sebum în glandele sebacee. Aceasta poate duce la blocarea porilor și, în cele din urmă, la apariția acneei.

În plus, există o componentă ereditară la această afecțiune. Dacă părinții sau frații au avut acnee, există un risc mai mare ca aceasta să se dezvolte și la tine.

Stilul de viață și dieta

Stilul de viață și dieta pot juca un rol important în apariția acneei. Consumul excesiv de alimente procesate și bogate în zahăr poate duce la creșterea secreției de insulină, ceea ce poate duce la creșterea secreției de sebum.

De asemenea, stresul și lipsa de somn pot afecta echilibrul hormonal și, prin urmare, pot contribui la apariția acneei.

Medicația și produsele cosmetice

Unele medicamente, cum ar fi steroizii, pot duce la apariția acneei. În plus, unele produse cosmetice pot bloca porii și pot duce la apariția acneei.

Soluții pentru tratamentul acneei

Există mai multe opțiuni disponibile pentru tratarea acneei, de la medicamente prescrise de medicul dermatolog, la soluții naturale. Pentru formele ușoare până la moderate ale acneei, puteți încerca produse topice, cum ar fi cremele și loțiunile cu acid salicilic sau peroxid de benzoil. Pentru forme mai severe, medicul dermatolog poate prescrie medicamente cum ar fi retinoizii sau antibioticele.

În plus, este important să menținem o dietă sănătoasă, să evităm alimentele procesate și să avem un stil de viață echilibrat, cu suficient somn și reducerea stresului.

Citește și:

Surse: healthline.com, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân