5 metode de albire a dinţilor

O dantură sănătoasă şi curată este idealul oricărui tratament stomatologic. Dar uneori, pacienţii nu sunt multumiţi doar cu atât şi recurg la tratamente de cosmetică dentară.
  • Publicat:
5 metode de albire a dinţilor

O dantură sănătoasă şi curată este idealul oricărui tratament stomatologic. Dar uneori, pacienţii nu sunt multumiţi doar cu atât şi recurg la tratamente de cosmetică dentară.

Unul din aceste tratamente, poate chiar cel mai solicitat, este reprezentat de albirea dentară. Aceasta se poate realiza atât prin metode care nu necesită vizita la medicul dentist, cât şi prin proceduri mai speciale care se fac doar în cabinet. Toate însă, presupun ca celelalte probleme dentare să fie rezolvate în prealabil.

1 – Una din metodele foarte frecvent folosite de albire a dinţilor, care de altfel este şi la îndemâna oricui, este prin alimentaţie.

Anumite alimente au proprietatea de albire a dinţilor într-o oarecare măsură, astfel, alimente de genul merelor, morcovilor au proprietăţi abrazive asupra dinţilor, curăţând uşor suprafaţa acestora, citricele lustruiesc dinţii, iar lactatele, prin conţinutul lor de proteine şi acid lactic, protejează împotriva cariilor.

De altfel şi guma de mestecat, prin acţiunea mecanică a procesului de masticaţie poate avea efect de albire.

2 – O altă metodă de a avea dinţii mai albi, tot la îndemâna oricui, este reprezentată de evitarea alimentelor sau băuturilor care colorează dinţii.

Ceaiul negru, cafeaua, vinul roşu, sunt doar câteva din cele mai importante băuturi cu acţiune de colorare accentuată a danturii.

De asemenea eliminarea fumatului va conduce la păstrarea albului natural al dinţilor.

3 – Periajul dinţilor cu paste de dinţi cu efect de albire reprezintă o altă variantă pentru a avea dinţii mai albi. Acestea ajuta la albirea dintilor pe toate suprafetele vizibile, creand un efect tridimensional de albire, fara a afecta smaltul.

Tehnica de periaj este de asemenea importantă pentru îndepărtarea depozitelor de pe suprafaţa dentară. 

În prezent, există o multitudine de paste de dinţi cu efect de albire, având ca substanţă activă peroxidul, sub formă de particule fine. Rezultatele sunt vizibile într-un timp relativ scurt, iar costurile sunt reduse.

4 – Pentru o albire într-adevăr semnificativă, este însă nevoie de o vizită în cabinetul stomatologic. Aici, medicul stomatolog va analiza culoarea dinţilor şi va proceda la albirea acestora conform unei chei de culori, prevăzând oarecum rezultatul dorit.

Pacientul îşi poate face o idee despre cum vor arăta dinţii săi după albire şi îşi poate manifesta dorinţa lui referitoare la gradul de albire la care vrea să ajungă.

Substanţa activă este tot peroxidul de hidrogen sau de carbamidă, în diferite concentraţii, care poate fi aplicat însă în mai multe moduri. În primul caz, pacientul îşi poate aplica gelul singur acasă, însă cu menţiunea că necesită o vizită în cabinetul dentar pentru confecţionarea unor gutiere de plastic care vor susţine gelul.

Acestea se vor aplica peste dantură, cu gelul în interior şi se vor purta pe toată durata nopţii. În acest caz, pacientul poate opri procesul de albire când este mulţumit de rezultatul avut, după câteva zile. Pentru întreţinerea rezultatului, se vor folosi în continuare pastele de dinţi cu efect de albire.

Datorită faptului că sensibilitatea apărută după albire este relativ mică în acest caz, iar rezultatele foarte bune, este de recomandat să se înceapă cu acest tip de albire.

5 – Dacă rezultatul nu este mulţumitor, se poate recurge la o metodă şi mai eficientă, folosind geluri pe bază de peroxid însă cu o concentraţie mărită. În acest caz, gelurile se vor aplica doar în cabinetul dentar şi pot fi activate de o lampă cu ultraviolete sau chiar de laserul dentar.

Această manoperă este foarte indicată atunci când se doresc rezultate vizibile într-o perioadă scurtă de timp, însă necesită a fi efectuată de medicul dentist sau de asistenta de profilaxie.

Sensibilitatea apare uneori după albirea dinţilor, în acest caz folosindu-se fluorizări sau paste de dinţi cu efect desensibilizant.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân