4 moduri surprinzătoare prin care stresul îți poate afecta părul

  • Publicat:
4 moduri surprinzătoare prin care stresul îți poate afecta părul

Dacă ai fost sub o mare presiune în ultima perioadă, este posibil să observi că părul tău arată puțin tern sau îți cade mai repede decât de obicei. Nu este doar o impresie. Stresul poate provoca tot felul de simptome fizice neașteptate, iar asta include uzura și ruperea părului.

Deși îngrijorarea pentru aspectul părului poate părea superficială, nu este chiar așa. În timp ce nu este nimic în neregulă să vrei să arăți cât mai bine, această problemă probabil că are rădăcini mai adânci. Dacă nivelul tău de stres a ajuns la un punct în care îți afectează vizibil părul, poți să-ți imaginezi ce face acesta cu restul corpului tău, inclusiv cu toate locurile pe care nu le poți vedea?

Dacă părul tău s-a schimbat brusc în una sau mai multe dintre următoarele moduri, consideră asta un semn de alarmă. Iată câteva feluri în care stresul ți-ar putea afecta negativ părul.

Îți cade părul în mod exagerat

Telogen effuvium este termenul medical pentru pierderea părului cauzată de stres extrem. Schimbarea locului de muncă, nașterea sau chiar o răceală puternică pot fi suficiente pentru a declanșa acest tip de cădere a părului. Desigur, fiecare persoană se confruntă din când în când cu pierderea normală a părului, deci, cum poți să știi când este prea mult? Dacă simți că îți cade de două ori mai mult decât de obicei și persistă timp de două săptămâni sau mai mult, stresul poate fi cauza.

Durează o veșnicie să crească jumătate de centimetru de păr

Studiile au arătat că stresul te face mai predispus să faci alegeri alimentare nesănătoase, deși, dacă ai apelat vreodată la o cutie de înghețată după o zi grea, probabil nu aveai nevoie de știință să-ți spună asta. Dar dacă mâncatul emoțional devine un obicei constant, poate încetini creșterea părului. O nutriție slabă calitativ determină organismul să intre în modul de supraviețuire, ceea ce duce la transferul de energie la lucruri pe care le consideră esențiale, iar creșterea părului clar nu se află printre acestea. 

Linia părului tău a început să se retragă

Când ești atât de agitată încât abia ai timp să-ți speli dinții, ai putea recurge la o coadă de cal cu care nu ai cum să dai greș. Dar dacă părul este prea strâns în acest mod de prindere, poate începe să smulgă firele de păr mici de-a lungul liniei părului, care, în timp, pot deteriora foliculii. Optează pentru o coadă de cal lejeră sau un coc dezordonat și asigură-te că eliberezi părul înainte de culcare. Sau încearcă o pernă de mătase. Textura catifelată este mai blândă cu părul tău, provocând mai puțină tensiune și încâlcire.

Îți smulgi părul (literalmente)

Aproximativ 3,4% dintre oamenii din întreaga lume suferă de tricotilomanie, o tulburare care îi determină să-și smulgă propriul păr, adesea ca răspuns la anxietate. Aceasta este o afecțiune relativ rară, dar dacă bănuiești că ai putea avea-o, fă-ți o programare la dermatolog sau la psihiatru. 

Dacă și tu crezi că stresul îți afectează părul, programează o consultație la medicul tău de familie; este posibil să fie necesar să excluzi alte cauze (cum ar fi schimbările hormonale sau anemia). Între timp, concentrează-te pe găsirea metodelor eficiente de reducere a stresului.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân