Cum ne poate afecta perna tenul și părul. Dacă te trezești cu urme de pernă pe față, iată ce se poate întâmpla. Avertismentul specialiștilor

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum ne poate afecta perna tenul și părul. Dacă te trezești cu urme de pernă pe față, iată ce se poate întâmpla. Avertismentul specialiștilor

Există un impact semnificativ al pernei asupra sănătății pielii și părului. În timp ce dormim, pielea și părul nostru vin în contact cu perna, care poate conține bacterii, transpirație, uleiuri și praf. Dacă nu se curăță corespunzător, perna poate cauza probleme de sănătate ale pielii și părului, cum ar fi acnee, iritații, dermatită seboreică și pierderea părului.

Cum îți afectează perna tenul

Pernele din bumbac 100% sunt recomandate de mulți specialiști pentru pielea și părul sensibile, deoarece sunt mai respirabile și absorb transpirația mai bine decât materialele sintetice. De asemenea, pernele din mătase sunt o opțiune bună, deoarece reduc frecarea asupra pielii și a părului, prevenind astfel formarea ridurilor și a firelor despicate.

Dacă v-ați trezit vreodată cu multe semne pe față, probabil că sunteți familiarizat cu termenul ‘amprente de pernă’. Numite și „riduri de somn” și „cute de somn”, acestea pot indica probleme grave ale tenului.

Explicațiile specialiștilor

„Liniile de pernă sunt riduri temporare care apar din cauza poziționării feței sau a corpului în timpul somnului, ceea ce duce la o presiune inegală și la plierea pielii”, a explicat dermatologul Dr. Kristina Collins.

Citește și: 3 trucuri pentru o piele strălucitoare fără machiaj

„Când văd pacienți cosmeticieni în consultație, aproape întotdeauna pot spune pe ce parte a feței le place să doarmă, deoarece îmbătrânirea este mai avansată pe acea parte.” De ce? „Presiunea prelungită și repetitivă asupra acelorași zone ale feței poate contribui la îmbătrânirea prematură a zonei”, a declarat dermatologul Dr. Teresa Song de la Marmur Medical.

Pielea își pierde colagenul și elasticitatea

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde colagenul și elasticitatea, ceea ce o face mai predispusă la formarea acestor cute. De asemeni, materialul din care este confecționată lenjeria de pat poate avea un impact asupra probabilității de a dezvolta amprente de pernă. Țesăturile mai aspre pot crea linii mai pronunțate, în timp ce materialele mai netede, cum ar fi mătasea sau satinul, sunt mai puțin susceptibile de a le provoca, scrie huffpost.com. 

„În timp ce liniile de pernă sunt temporare, presiunea pe anumite zone ale pielii peste noapte, în mod regulat, poate provoca o pierdere pe termen lung a colagenului și a țesutului elastic, precum și o circulație deficitară în acea regiune. Acest lucru înseamnă că, în multe feluri, sfatul mamelor noastre de a „nu face acea față sau ar putea rămâne așa” sună adevărat”, mai adaugă doctor Collins.

Iar amprentele de pernă pot fi un indicator a ceea ce se întâmplă cu pielea de pe față la un nivel mai profund.

„Dacă observați că ridurile durează mai mult să se estompeze, ar putea fi un semn de scădere a elasticității pielii, care este o parte normală a îmbătrânirii. Acordarea atenției la cât de repede își revine pielea de la aceste riduri poate oferi o perspectivă asupra stării sale”, a spus experta în dermatologie.

Evitați să mai dormiți pe părți

Dacă aveți posibilitatea să dormiți pe spate, nu ezitați să o faceți: „Este cea mai bună poziție în ceea ce privește îmbătrânirea, pentru că, dacă stai pe spate, eviți contactul direct dintre piele și pernă”, a declarat dermatologul Dr. Joshua Zeichner, profesor asociat și director de cercetare cosmetică și clinică pentru dermatologie la The Mount Sinai Hospital.

„Fețele de pernă din mătase sunt fabricate din fibre naturale, au o frecare minimă și oferă respirabilitate, astfel încât sunt un material ideal pentru a combate liniile de somn”, a mai adăugat el.

Cel mai bine este să spălați fețele de pernă cu un detergent fără parfum și fără coloranți. Parfumurile și coloranții pot cauza diverse alergii. Balsamurile de rufe pot înmuia țesăturile pentru a reduce frecarea, dar ar trebui să fie, de asemenea, fără parfumuri și coloranți.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân