2 afecțiuni ale pielii care scad stima de sine. Te confrunți și tu?

Medicul dermatolog Alexandra Popa vorbește despre cele mai des întâlnite probleme de sănătate ale pielii.
  • Publicat:
2 afecțiuni ale pielii care scad stima de sine. Te confrunți și tu?
Dr. Alexandra Popa, medic dermatolog, foto arhivă

Pielea este un ambasador neoficial al sănătății, stării de bine și al tinereții. Pe măsură ce ne maturizăm, pielea perfectă din copilărie se transformă. Unii adolescenți au mari probleme cu acneea. La vârsta adultă apar riduri, pete pigmentare etc la nivelul feței. Am stat de vorbă despre afecțiunile pielii care pot scădea stima de sine cu dr. Alexandra Popa, medic dermatolog, Board Certified Aesthetic Dermatology, membrul al Asociației de Dermatologie Europeană.

 

CSÎD: Care sunt afecțiunile pielii de la nivelul feței cel mai des întâlnite?

Dr. Alexandra Popa: Mă bucur să văd că din ce în ce mai multi oameni au început să acorde o atenție sporită sănătății pielii. Cei mai mulți pacienți care intră în cabinet se confruntă cu două patologii din ce în ce mai des întâlnite: acnee și rozacee. Două patologii cu puternic impact psiho-social, care afectează în diverse grade calitatea vieții lor. Din nefericire aceste afecțiuni au o evoluție cronică, ceea ce înseamnă că pacienții se luptă cu această povară de foarte mulți ani, au trecut deja prin numeroase tratamente mai mult sau mai puțin eficiente, din acest motiv răbdarea lor este pusă la  încercare.

Adolescenții cu acnee trebuie să aibă răbdare și să aplice corect tratamentele

 

CSÎD: Pentru acnee, afecțiune des întâlnită în rândul tinerilor, ce recomandați?

Dr. Alexandra Popa: Acneea este o afecțiune inflamatorie cronică, care are după cum spuneam mai sus, puternic impact psiho-social, care pune la încercare răbdarea pacienților prin faptul că de multe ori pacientul trece prin numeroase scheme terapeutice până găsește combinația potrivită tipului său de ten. Este important ca pacienții să găsească un medic dermatolog cu care să stabilească o relație de încredere, cel mai probabil va fi o relație de lungă durata având în vedere caracterul cronic al afecțiunii. De multe ori stabilirea unei rutine de îngrijire corectă poate ameliora semnificativ problema. Din nefericire, nu există tratament care să dea rezultate peste noapte, motiv pentru care răbdarea este foarte importantă, la fel ca și consecvența în aplicarea tratamentelor recomandate.

Nu există o schemă unică de tratament pentru acnee

CSÎD: Considerați ca tratamentele cu laser pentru acnee sunt mai eficiente, au rezultate mai rapide?

Dr. Alexandra Popa: Tratamentele laser au un aport semnificativ în ameliorarea leziunilor și și-au demonstrat eficiența. Ceea ce trebuie înțeles este că nu există o schemă unică de tratament, universal valabilă. Fiecare pacient beneficiază de terapie personalizată ținând cont de severitatea afecțiunii, tipul de ten și toleranța acestuia, tratamentele efectuate anterior, tipul de leziuni prezente și afecțiuni coexistente. Tratamentele laser schimbă dinamica din lupta cu acneea și potențează efectul tratamentului, duc la ameliorarea mai rapidă a leziunilor de acnee.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân