Cum sa te pazesti de rozacee

Rozaceea poate fi cauzata si de o serie de alimente de aceea este bine sa te informezi cat mai bine pentru a le evita.
  • Publicat:
Cum sa te pazesti de rozacee
Cum sa te pazesti de rozacee

Rozaceea este o afectiune foarte frecventa, ce se caracterizeaza in principal prin aparitia unor zone eritematoase localizate la nivelul fetei, alaturi de o serie de semne clinice generale ce includ: telangiectazii (dilatatie a capilarelor), eruptii papulopustuloase inflamatorii (asemanatoare acneei juvenile vulgare).

Afectiune des intalnita
Petele rosiatice tind sa apara in special pe obraji, nas, frunte si mai putin pe gat, torace, urechi sau scalp. Netratata, rozaceea tinde sa evolueze si sa se agraveze in timp.

Boala are caracter ciclic: se acutizeaza pentru cateva saptamani, apoi simptomele remit (fara sa dispara complet, insa), dupa care procesul se reia.

Se estimeaza ca peste 40 de milioane de persoane sufera de aceasta afectiune in intreaga lume. Femeile par a fi afectate mult mai frecvent comparativ cu barbatii (rata este de 3:1), iar maximul incidentei este intre 30-60 de ani.

Cauzele rozaceei

Cauza exacta a rozaceei nu a fost determinata, dar exista mai multe teorii. Expunerea la soare poate fi unul dintre factori, aceasta putand precipita episoadele acute de inrosire a fetei.

Un alt posibil motiv sunt acarienii de piele, Demodex dolliculorum si Demodex brevis. Aceste mici insecte (0,4 mm) traiesc de obicei la baza foliculilor de par. Ei se afla de multe ori pe fata persoanelor cu rozacee si se crede ca acestia initiaza reactia inflamatorie (inflamatia dilata vasele de sange si contribuie la roseata, putand dauna si vaselor de sange, determinand dilatarea lor permanenta).

Infectiile cu bacteriile comune, Helicobacter pylori, de asemenea pot fi considerate o cauza a rozaceei. In plus, exista anumite defecte genetice in sistemul vascular al pielii, ce cauzeaza dilatarea permanenta a vaselor.

Simptomele rozaceei

Semnele si simptomele rozaceei nu sunt periculoase, dar pot fi incomode si destul de inestetice. Desi nu exista un tratament pentru rozacee, boala poate fi gestionata. Medicatia si teparia prin laser pot fi folosite pentru a controla roseata si pentru a trata pielea vatamata, vasele sanguine umflate si modificarile de culoare.

Este insa preferabil sa prevenim dezvoltarea rozaceei. Anumiti factori – lumina soarelui, stresul, caldura pot declansa boala. Chiar si alimentele pe care le consumam pot influenta evolutia rozaceei.

Alimente de evitat
Ce alimente sunt considerate cauze ale rozaceei? Lista este lunga, si, in mod evident, exista variatii individuale: doze mari de vitamina B6 si B12, ciocolata, rosiile, bauturile calde, carnatii picanti, piperul rosu, piperul negru, otetul, boiaua de ardei, piperul alb, usturoiul, vinul, lichiorul tare, berea, branza, iaurtul, smantana, laptele, citricele, vinetele, fructele de avocado, spanacul, stafidele, smochinele, bananele si carnea marinata.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”