10 greşeli aparent inofensive care înrăutăţesc acneea

Toate femeile îşi doresc o piele strălucitoare, cât mai curată şi lipsită de de coşuri, însă multe din obiceiurile pe care le considerăm normale ne pot de fapt sabota sănătatea pielii.
  • Publicat:
10 greşeli aparent inofensive care înrăutăţesc acneea

Toate femeile îşi doresc o piele strălucitoare, cât mai curată şi lipsită de de coşuri, însă multe din obiceiurile pe care le considerăm normale ne pot de fapt sabota sănătatea pielii.

Dr. Andreea Stancu, medic dermatolog în cadrul clinicii Hexi Med, vă spune care sunt cele mai frecvente greşeli atunci când suferiţi de acnee, cea mai întâlnită afecţiune pentru care pacienţii se prezintă în cabinetul dermatologic.

1. Curăţarea agresivă a tenului

Folosirea produselor abrazive pentru exfoliere agravează acneea, deoarece pot afecta bariera de protecţie a pielii şi intensifica iritaţia. „Scruburile dese irită pielea şi astfel acneea devine şi mai greu de tratat, de aceea ar trebui realizată doar o exfolierea delicată cel mult o dată pe săptămâna”, explică dr. Andreea Stancu.

2. Folosirea medicaţiei locale doar pe coşuri

Cremele antiacnee prescrise de medic ajută la vindecarea coşurilor existente, dar în acelaşi timp previn şi noi puseeuri. De aceea este important ca produsul (ce conţine peroxid de benzoil) să fie aplicat pe întreaga suprafaţă unde coşurile tind să apară. Medicaţia locală, fie că e vorba de creme, loţiuni sau soluţii, are rol antiinflamator şi antibacterian, de a inhiba secreţia de sebum şi de a înlătura straturile superficiale ale pielii.

3. Stoarcerea coşurilor

Stoarcerea coşurilor poate agrava infecţia, de aceea este important să se folosească medicaţia prescrisă de medic, după care să se evite atingerea zonei, pentru că astfel se pot răspândi bacteriile.

„Spargerea şi stoarcerea coşurilor determină leziuni ale tenului şi răspândirea infecţiei atât în profunzime, cât şi pe orizontală, prelungesc perioada de videncare şi cresc riscul de formare a cicatricelor şi a petelor de culoarea roşie. Leziunile afectate trebuie atinse numai cu tampoane de curăţare de unică folosinţă”, adaugă dr. Andreea Stancu.

4. Nu vă clătiţi bine faţa după ce vă spălaţi

Dacă nu insistăm asupra acestui proces, produsul de curăţare rămâne pe faţă şi poate fi un potenţial iritant. În jur de 30 de secunde ar trebui să fie suficient.

5. Nu se aplică protecţia SPF

Chiar dacă afară este înnorat, nu înseamnă că nu avem nevoie de produse cu SPF. Razele UV pot determina schimbări la nivelul culorii şi texturii pielii, contribuie la apariţia timpurie a ridurilor şi liniilor fine şi cresc posibilitatea dezvoltării cancerului de piele.

„Expunerea la soare determină deshidratarea tenului şi chiar dacă usucă coşurile temporar, pe termen lung pielea se va crăpa mai tare, întrucât tenul încearcă să corecteze în mod natural această deshidratare, producând mai mult sebum. De aceea este esenţial să aplicăm crema cu SPF minim 15 în fiecare zi, indiferent de anotimp”, completează dr. Andreea Stancu, medic dermatolog la Clinica Hexi Med.

6. Nu există continuitate în folosirea medicaţiei antiacnee

Medicaţia anti-acnee nu este eficientă dacă este aplicată de două sau trei ori pe săptămână. Dacă încercaţi să compensaţi pentru zilele când aţi uitat, vă veţi irita şi mai mult pielea, iar coşurile nu se vor vindecă mai repede, pentru că pielea poate absorbi doar o anumită cantitate din ingredientele active ale produsului, indiferent de cât de mult aplicaţi.

„În principiu produsele anti-acnee au un efect de 6 până la 12 ore, de aceea ar trebui să fie aplicate pe toată durata tratamentului de 2 sau 3 ori pe zi. Utilizarea în exces a tratamentului contra acneei, în speranţa că aceasta se va vindeca mai repede, nu face altceva decât să agraveze problema”, explică dr. Andreea Stancu.

7. Nu folosiţi crema hidratantă pentru că aveţi pielea grasă

Dacă aveţi pielea lucioasă sau cu o tentă grasă, nu înseamnă că nu trebuie hidratată. După ce vă spălaţi pe faţă, pielea este relativ uscată şi indiferent ce produs de curăţare aţi folosi, tot veţi pierde din nivelul de hidratare. De aceea este nevoie să folosiţi o cremă potrivită tipului de ten pentru a o proteja şi a o pregăti pentru machiaj.

„Orice tip de ten necesită hidratare, mai ales dacă tratamentele pentru acnee afectează gradul de hidratare cutanată, în special medicamentele pe bază de retinoizi. În cazul tenului acneic recomand folosirea produselor neuleioase care nu astupă porii. La fel ca şi în cazul expunerii la soare, atunci când tenul nu este hidratat, mecanismele lui naturale vor încerca să corecteze deshidratarea producând sebum în exces, deci tenul devine şi mai gras”, adaugă dr. Andreea Stancu.

8. Folosiţi apă fierbinte

Dacă petreceţi prea mult timp în cadă sau sub duş, nu vă veţi hidrata pielea aşa cum aparent aţi crede, ci veţi pierde din ingredientele vitale ce o menţin hidratată. De aceea atunci când faceţi duş, baie sau vă spălaţi pe faţă ar trebui să folosiţi apă călâie.

9. Atenţie la accesorii

Telefonul, perechea preferată de ochelari, eşarfele şi pălăriile, toate sunt pline de bacterii şi reziduri culese de pe piele şi păr. Curăţaţi bine faţa după ce vă daţi jos accesoriile şi spălaţi-le regulat. Dacă purtaţi ochelari de vedere, praful, sebumul şi pielea moartă se strâng pe rame, aşa că ţineţi mereu în geantă şerveţele dezinfectante pentru a-i curaţa uşor şi rapid, dar şi şerveţele care absorb sebumul pe care să le folosiţi de-a lungul zilei.

10. Prelungiţi perioada până când mergeţi la medicul dermatolog

„De cele mai multe ori pacienţii vin după ce acneea a devenit deja dureroasă şi a cauzat cicatrici excesive. Un plan corect de tratament este cel indicat de dermatolog şi care se adresează formei de acnee, suprafeţei pe care se extinde boala şi afecţiunilor asociate (uneori e necesar şi consult endocrinologic, ginecologic).

Decât să cheltuiască bani pe produse care le pot chiar agrava condiţia, sfatul meu este să-şi rezerve 100 lei pentru un consult dermatologic la clinică unde pot primi tratamentul corespunzător care chiar să dea rezultate”, explică dr. Andreea Stancu, medic dermatolog la Clinică Hexi Med.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân