Cum să scapi de punctele negre de pe nas

  • Publicat:
Cum să scapi de punctele negre de pe nas

Puține lucruri sunt mai frustrante decât punctele negre care acoperă nasul. Atunci când apar, obiectivul tău este să scapi de ele cât mai repede posibil. Dar înainte să le poți îndepărta eficient, trebuie să înțelegi exact ce sunt punctele negre și ce să nu faci în privința lor.

Un punct negru este o combinație de ulei și celule moarte de piele aflate într-un por dilatat, rezultând o umflătură mică. Nasul tău este un magnet pentru punctele negre deoarece la majoritatea oamenilor există pur și simplu o concentrație mai mare de pori în acea zonă.

Poți să te întrebi de ce amestecul este alb sau gălbui dacă ai încercat vreodată să storci acele puncte (și știm că ai făcut asta – ceea ce este un mare nu-nu), dar când este expus la aer în timp ce este în pielea ta, stratul superior se oxidează, rezultând culoarea neagră. 

Iată exact ce ar trebui să faci pentru a scăpa de punctele negre pentru totdeauna: 

Analizează-ți mai atent rutina de îngrijire a pielii

Știm că este tentant să folosești măști, benzi pentru pori și alte produse sofisticate atunci când nasul tău este presărat cu puncte negre, dar uneori folosirea a prea multe produse odată poate face mai mult rău decât bine, mai ales dacă nu acorzi atenție etichetei.

Anumite uleiuri din seruri și creme hidratante pot provoca puncte negre, cum ar fi uleiurile minerale sau untul de cacao. Dacă vrei să reduci expunerea la astfel de ingrediente, ai grijă să alegi produse cu eticheta  „non-comedogenice”. Acest lucru înseamnă că produsul a fost proiectat special pentru a nu-ți bloca porii.

Încearcă un retinoid

Atunci când cauți produse care să scape de punctele negre, un retinoid este un bun punct de plecare. Retinoizii sunt „coloana vertebrală” a tratamentului pentru acnee de toate tipurile, deoarece îmbunătățesc regenerarea pielii pentru a preveni acumularea celulelor moarte care blochează porii, dar sunt și un puternic antiinflamator.

Retinoizii pot provoca iritații dacă nu sunt utilizați în mod corespunzător, așa că cel mai bine este să mergi la un dermatolog înainte de a începe să-i folosești.

Începe să-ți exfoliezi fața

Când vine vorba de exfoliere, există două variante pe care le poți alege. Primul tip include exfolianții fizici, cum ar fi periuțele cu peri moi sau gelurile cu ingrediente precum zahărul și cafeaua. Al doilea tip se face cu instrumente special concepute pentru a curăța în profunzime fața.

Acestea pot fi mai abrazive dacă ai o piele sensibilă, dar dacă pielea ta reacționează bine la un exfoliant fizic delicat, poate fi foarte util în tratarea punctelor negre. Asta pentru că funcționează pentru a îndepărta stratul superior al pielii, deblocând porii în proces. Vorbește cu dermatologul tău despre cât de des trebuie să exfoliezi în funcție de tipul tău specific de piele, dar cel puțin o dată pe săptămână este un bun punct de plecare.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân