Acidul hialuronic, ingredientul care este obligatoriu să nu lipsească din rutina ta de îngrijire

  • Publicat:
Acidul hialuronic, ingredientul care este obligatoriu să nu lipsească din rutina ta de îngrijire

Capabil să rețină de 1.000 de ori greutatea sa în apă, acidul hialuronic este cu adevărat fascinant. Ce mai trebuie să știi despre el?

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic (AH) se găsește în mod natural în corp – în principal în piele, dar și în ochi și țesutul conjunctiv. Deși este denumit acid, nu este un acid exfoliant, cum sunt acidul glicolic și acidul lactic. În schimb, este un umectant, ceea ce înseamnă că rolul său este să ajute la atragerea umezelii către piele – și pentru că poate reține o uimitoare cantitate de 1.000 de ori greutatea sa în apă, este unul dintre cele mai bune elemente hidratante.

De ce să-l folosești?

Deoarece pielea noastră conține în mod natural în jur de 64% apă, orice ajută la atragerea apei și menținerea hidratării este benefic. Pielea bine hidratată are mai puține linii fine și arată în general mai sănătoasă, deci AH va contribui la menținerea aspectului plin, tânăr și strălucitor al pielii – gândește-te la un strugure în loc de o stafidă. Există și unele dovezi că AH are proprietăți antioxidante, astfel că poate proteja pielea de daunele radicalilor liberi asociate cu îmbătrânirea accelerată.

Cine ar trebui să folosească acid hialuronic?

Toată lumea ar putea beneficia de puțin acid hialuronic, dar este în special util dacă ai tendința de deshidratare și chiar mai important pe măsură ce îmbătrânești, deoarece nivelurile produse în mod natural de corp încep să scadă după ce împlinești 20 de ani. Mai mult, este un ingredient foarte blând.

Cum ar trebui să-l folosești?

Vei găsi acid hialuronic în multe produse, de la machiaj la creme hidratante, dar dacă îți concentrezi atenția pe față și vrei cea mai bună valoare pentru bani, caută un ser sau o mască. Acestea conțin în general o concentrație mai mare de AH decât cremele sau loțiunile. Nu te îngrijora dacă nu îl poți vedea inițial în ingrediente, este posibil să fie listat sub denumirile de sodiu hialuronat sau acid hialuronic hidrolizat.

Când ar trebui să-l folosești?

Nu există niciun motiv să nu folosești acid hialuronic dimineața și seara, dar amintește-ți că acționează ca un magnet pentru apă – deci, dacă îl aplici pe pielea uscată într-un mediu uscat, poate atrage apa din straturile mai adânci și să o usuce mai mult. Pentru cele mai bune rezultate, aplică pe pielea umedă, lasă timp de cinci minute, apoi folosește o cremă pentru a bloca umezeala în interior.

Ce ar mai trebui să știi despre acidul hialuronic?

Acidul hialuronic se așază în mod obișnuit la suprafața pielii pentru a umple straturile exterioare, deși unele produse conțin AH cu greutate moleculară mică, cu molecule mai mici care pătrund mai adânc pentru a hidrata la un nivel mai profund. Opiniile sunt împărțite – unii cred că acest lucru cauzează o reacție inflamatorie și că există modalități mai eficiente de a oferi pielii densitate și elasticitate, cum ar fi folosirea unui produs cu peptide.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân