5 lucruri care îți fac mâinile să arate îmbătrânite și ce poți să faci în privința lor

  • Publicat:
5 lucruri care îți fac mâinile să arate îmbătrânite și ce poți să faci în privința lor

Când vine vorba de fața ta, rutina anti-îmbătrânire este o mașinărie bine pusă la punct: creme cu protecție solară împotriva razelor UV, creme hidratante, seruri pentru reducerea ridurilor, toată gama. Mâinile tale? Nu prea beneficiază de la fel de multă atenție. Dacă nu ai un plan de menținere a tinereții pentru pielea delicată și des folosită și pentru unghiile tale, este momentul să conștientizezi problemele care pot apărea și ce poți face în privința lor.

Iată 5 lucruri care îți îmbătrânesc mâinile și cum să acționezi pentru a le diminua efectele:

Pete pigmentare

Lucrul amuzant în legătură cu petele pigmentare, care se mai numesc și „pete de vârstă” este că ele pot să nu aibă absolut nimic de-a face cu vârsta. Acestea sunt rezultatul expunerii la soare. Chiar dacă iubitorii de soare le pot dezvolta mai devreme, ele apar cel mai des la persoanele de peste 50 de ani, care au acumulat mai multă expunere la soare decât cei mai tineri.

Pentru a le preveni, ar trebui să aplici o cantitate mică de cremă de mâini cu SPF 30 înainte de a ieși pe ușă în fiecare zi – și să reaplici după ce îți speli mâinile sau la fiecare două ore dacă ești expusă măcar puțin la soare.

Pentru petele existente, folosește o cremă de estompare cu 2% hidrochinonă, pe care o poți găsi în farmacie. Asigură-te că urmezi cu atenție instrucțiunile chiar și la această doză mică, deoarece ingredientul de decolorare poate avea efect invers dacă este utilizat incorect. Petele mai întunecate pot necesita o soluție de 3%, dar vei avea nevoie de o prescripție medicală și de îndrumarea unui dermatolog.

Piele uscată și solzoasă

Nimic la pielea uscată și solzoasă nu spune „tinerețe și sănătate”. Readu-ți mâinile la aspectul neted și sănătos cu următoarea rutină rapidă înainte de culcare. Mai întâi, îndepărtează pielea aspră și moartă cu un scrub delicat și apoi creează o mască hidratantă pentru tot parcursul nopții, aplicând o cremă de mâini care conține glicerină și uleiuri vegetale, apoi acoperă mâinile cu folie de plastic și pune mănuși de bumbac deasupra (dacă renunți la plastic, vei avea doar mănuși foarte bine hidratate).

Unghii pătate

În primul rând, află de ce unghiile tale se închid la culoare și devin galbene sau maro. Dacă decolorarea persistă sau este însoțită de durere, este probabil o infecție fungică, deci, consultă medicul cât mai curând posibil pentru a o trata. Acest tip de infecție cauzează aproximativ jumătate din toate decolorările unghiilor.

Dacă mergi la medic și se dovedește că problema nu este fungică, te poți relaxa, deoarece decolorarea este probabil un efect secundar inofensiv al unor lucruri precum anumite medicamente pe care le iei sau purtarea de lac de unghii în nuanțe închise.

Freacă-ți unghiile cu o felie de lămâie (acizii naturali ai fructelor vor deschide culoarea unghiei) sau înmoaie-le în soluție de curățat proteze dentare timp de 15-20 de minute pentru a îndepărta petele. Asigură-te, de asemenea, că aplici un strat de bază înainte de a reaplica lacul de unghii preferat.

Unghii casante

Expunerea la apă sau substanțe chimice, schimbările sezoniere ale vremii și chiar și genetica pot duce la unghii casante, care se rup ușor. Dar suplimentele potrivite pot ajuta. O doză de 2,5 mg de biotină pe zi, o vitamină din complexul B, îmbunătățește rezistența și reduce fragilitatea unghiilor după șase până la nouă luni de utilizare, conform unui studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology.

Manichiură învechită

Formele și nuanțele populare de unghii se schimbă constant, iar a le urmări este o modalitate simplă de a-ți face mâinile să arate mai tinere. În prezent, unghiile mai scurte sunt norma. Primești puncte bonus pentru o ojă într-o culoare îndrăzneață, care atrage atenția asupra unghiilor. Poți să încerci și o nuanță clasică precum roșu intens sau mov regal, în locul unei nuanțe prea trendy precum galben sau verde neon.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Cum să scapi de punctele negre de pe nas
Cum să scapi de punctele negre de pe nas
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân