Maria Tănase Mânzat

Psihanalistul jungian Maria Tănase-Manzat, lector universitar și formatorul multora dintre cei mai talentați psihoterapeuți de astăzi, ne invită să ne descoperim această latura care, deși negată sau reprimată, totuși există și face parte din natura noastră.

Discuțiile despre psihic sunt mereu uimitoare pentru că sunt o cale de a ne întâlni cu noi. Copii fiind, familia, școală, societatea, ne-au dictat ce trebuie să fim pentru a fi iubiți, dar și ce trebuie să nu fim.

Unele lucruri lăsate în umbră țîn și de cultură noastră – aspecte precum sexualitatea, asertivitatea sau creativitate au fost mai degrabă privite că ”defecte” atunci când am fost învățați că e rușine, că a pune întrebări te face mai fraier sau că a veni cu o altă soluție la o problema de matematică este o ofensă.

Maria Tănase Mânzat este psihoterapeută analistă jungiană și specialistă în psihodiagnostic și psihologia creativitățîi.

Nefiind conștienți de ea, refulăm adesea, proiectăm pe alțîi ”defectul” nostru sau îi invidiem pentru calități pe care nu știm că de fapt și noi le deținem. Iar când vine vorba de copiii noștri, cu siguranță acest episod va fi revelator în a înțelege cum să ii lăsăm să fie ei, fără să le ”umbrim” prea mult dezvoltarea.