Dr. Maria Tănase Mânzat: propriile traume psihice ne pot afecta relația de cuplu

Propriile traume psihice pot afecta parcursul unei relații de cuplu.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Propriile traume psihice sunt importante în evoluția unei relații de dragoste. Invitată într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă, doctore Live, lector univ. Dr. Maria Tănase Mânzat ne-a explicat cum traumele psihice pot să afecteze relația de cuplu.

Atunci când intrăm într-o relație, luăm cu noi propriile probleme psihice, emoționale, comportamentale, poate chiar traume. Acestea își pot pune amprenta pe relația de cuplu atunci când au legătură cu relațiile afective. De exemplu, o persoană căreia mama (sau tatăl, fratele, învățătoarea sau diriginta) i-a spus că nu e îndeajuns de inteligentă și are un complex de inferioritate legat de acest aspect, va fi mai puțin influențată de acest lucru în relația de cuplu. Dar dacă, de exemplu, eu am învățat, în relație cu părinții mei, că nu pot fi iubită sau că nu mă pot baza pe afecțiunea lor (azi simțeam afecțiunea lor, mâine simțeam că nu mă mai iubesc), acest fapt va afecta relația de cuplu. În principiu, traumele, tiparele, rănile afectează dimensiunea afectivă a relației.

În familie învățăm anumite tipare relaționale: relația dintre mama și tata, care relația dintre copii și părinți, care este relația dintre părinți și societate, cum primesc părinții societatea în casă. Toate acestea sunt tipare pe care noi le-am învățat atunci când eram copii fără să știm că le învățăm. Acela era universul nostru și așa era lumea pentru noi. E ca un limbaj pe care l-am învățat și pe care îl ducem cu noi. De fapt, toate aceste tipare devin părți din noi și dăinuie și când suntem adulți.

La începutul unui cuplu, se întâlnesc două universuri complet diferite. Femeile sunt diferite de bărbați, dar nu în sens de superior și inferior. Șansele pentru a avea o relație cel puțin satisfăcătoare este să fim deschiși la diferit, la nou, la a descoperi universul celuilalt, dar și capacitatea de fi deschiși către comunicare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Maria Tănase Mânzat - Psihanalist
Psihanalistul jungian Maria Tănase-Manzat, lector universitar și formatorul multora dintre cei mai talentați psihoterapeuți de astăzi, ne invită să ne descoperim această latura care, deși negată sau reprimată, totuși există și face parte din natura noastră. Discuțiile despre psihic ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihanalist
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult