Lector Univ.Dr. Maria Tănase Mânzat: Îndrăgostirea are la bază fenomenul proiecției!

Îndrăgostirea este primul pas într-o relație de iubire.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Lector Univ.Dr. Maria Tănase Mânzat: Îndrăgostirea are la bază fenomenul proiecției!
Ion Manzat si Maria Manzat, interviu pentru Marea Dragoste-revistatango.ro, nr. 140, iunie 2018

Îndrăgostirea, iubirea romantică, dragostea la prima vedere sunt concepte legate direct de iubire. Dar ce înseamnă iubirea? Când e doar atracție și când e vorba de o iubire asumată, ce ne atrage la partener, cât rol are conștientul, dar inconștientul? La toate aceste răspunsuri ne-a răspuns doamna lector univ. dr. Maria Tănase Mânzat, psihanalist IAAP, psihoterapeut analist formator.

CSID: Orice poveste de iubire începe cu perioada de îndrăgostire. Ce ne determină să ne îndrăgostim de o persoană și nu de alta?

Lector Univ. Dr. Maria Tănase Mânzat: Îmi pare rău că sunt nevoită să ofer un răspuns prea puțin romantic la această întrebare. Îndrăgostirea este, în principal, un fenomen de proiecție care se desfășoară inconștient. Este potențat, în general, de similitudinea dintre anumite conținuturi psihice, la nivelul inconștientului celor doi. De multe ori aceste conținuturi sunt chiar răni/suferințe psihice vechi. Putem verifica aceasta analizând biografiile celor doi – este posibil ca ambii să fi fost crescuți, de exemplu, de o mamă indisponibilă emoțional sau de un tată critic ori agresiv verbal și/sau fizic ori de o bunică hiperprotectivă, sau cei doi să fi avut relații similare de fratrie. Deoarece este un fenomen eminamente inconștient nu este nevoie să cunoaștem aceste informații înainte de a ne îndrăgosti.

CSID: Care sunt etapele prin care e normal să treacă o iubire – de la perioada romantică la cea de dragoste asumată?

Lector Univ. Dr. M.T.M.: Există multe teorii referitoare la etapele unei relații de cuplu și la diferențele dintre etapele specifice femeilor și bărbațior. Personal mă gândesc la aceste etape mai mult în termeni de momente de cotitură, între care pot exista subetape specifice fiecărei persoane, fiecărei vârste. Primul moment este îndrăgostirea. Cu amendamentul că nu toate ființele umane se îndrăgostesc. Dacă îndrăgostirea este reciprocă, atunci urmează o perioadă de grație în care totul în relație este resimțit ca fiind minunat și exact așa cum trebuie să fie. Treptat această stare începe să se dilueze și să apară dezamăgirile (urmate firesc autoamăgirii prin proiecție). În adolescență acesta este punctul în care relația se rupe, de obicei, pentru a o lua de la capăt cu altcineva. După depășirea adolescenței și realizarea acestui tipar care s-a tot repetat, se poate trece la următoare etapă esențială pentru o relație autentică – retragerea proiecției, integrarea conținuturilor proiectate și cunoașterea treptată a realității psihice a partenerei/partenerului. Abia acum poate începe etapa construirii conștiente a relației de iubire. Cu același amendament ca la îndrăgostire, că nu toate ființele umane pot iubi.

CSID: Ce se întâmplă atunci când perioada de îndrăgostire dispare și revenim cu picioarele pe pământ? De ce începem să vedem defectele partenerului?

Lector Univ. Dr. M.T.M: Așa cum am menționat, îndrăgostirea are la bază fenomenul proiecției.  Acesta implică trimiterea pe/în celălalt a anumitor conținuturi – calități și/sau defecte – care aparțin, de fapt, inconștientului celui care proiectează. Condiția ca proiecția să aibă loc este să fie cât mai puțin cunoscut în realitate cel pe care se proiectează. Această cunoaștere foarte parțială este realitatea începutului oricărei relații. Pe măsură ce timpul petrecut împreună de cei doi se mărește și situațiile în care sunt împreună se diversifică încep să descopere cum sunt în realitate. Cum la început, prin îndrăgostire, imaginea conținea doar calități, timpul petrecut împreună scoate la lumină și defectele. Proiecția din îndrăgostire se manifestă ca o idealizare. Imaginea celuilalt este ideală. Și este necesar să fie așa, pentru a-i impinge cu forță pe cei doi, unul spre celălalt, pentru a începe o relație. Apoi confrunatarea cu realitatea – revenirea cu picioarele pe pământ – normalizează reprezentarea celuilalt, care asemenea oricărei ființe umane, are calități și defecte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Maria Tănase Mânzat - Psihanalist
Psihanalistul jungian Maria Tănase-Manzat, lector universitar și formatorul multora dintre cei mai talentați psihoterapeuți de astăzi, ne invită să ne descoperim această latura care, deși negată sau reprimată, totuși există și face parte din natura noastră. Discuțiile despre psihic ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân