Dr. Maria Tănase Mânzat: rolul mediului și al familiei în reprezentarea sexualității

Reprezentarea sexualității este influențată de familie și de mediu.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Reprezentarea sexualității este interpretarea pe care fiecare dintre noi o oferim sexualității, interpretare care s-a format în funcție de ce ne-au spus părinții despre sexualitate! Lector universitar Dr. Maria Tănase Mânzat ne-a povestit care este rolul mediului și al familiei în reprezentarea sexualității

Este foarte important ce ne-a spus mama și ce ne-a spus tatăl despre ce înseamnă sexualitatea. Dacă, de exemplu, o mamă îi spune fiicei: Ai grijă, bărbații vor numai sex!”, ea va crește cu această ideii. „Pentru acea femei, sexualitatea va reprezenta și toate acțiunile ei, inconștient, vor pleca din această credință”, spune lector univ. dr. Maria Tănase Mânzat. Dacă tatăl îi spune viitoarei femei: „Toți bărbații vor numai sex! Ai grijă să nu vii cu burta la gură!” Aceasta va avea deja două reprezentări ale sexualității: „bărbații vor să mă folosească”, „dacă fac sex, vin cu burta la gură”. Așadar, în primul rând datorită familiei, ne creăm reprezentarea sexualității. Primul strat al acesteia. Apoi, contează tot ceea ce învățăm.

Astăzi, tinerii se educă și din social media. Însă tot ceea ce a spus mama are o mai mare greutate în reprezentarea sexualității. Lector univ. dr. Maria Mânzat spune că, dacă mama îmi spune ceva despre sexualitate, oricât aș asculta eu influencerii care spun altceva, în mine se va crea un conflict. Dacă suntem în situația în care mama spune ceva, iar cei pe care îi urmăresc în social media spun altceva, eu cum hotărăsc ce înseamnă pentru mine sexualitatea?

 

Putem vorbi de un cerc vicios: problemele de relaționare să influențeze dinamica sexuală, iar problemele sexuale să influențeze dinamica cuplului?

 

Invitata noastră ne-a răspuns că pot fi situații în care putem vorbi de un cerc vicios și situații în care nu. De exemplu, dacă într-un cuplu împăcarea de după ceartă implică a face dragoste și acest lucru le face plăcere, atunci cearta a influențat dinamica sexuală.

Pentru că sexualitatea este una dintre cele mai intime situații în care ne aflăm ca ființe umane, dacă unul dintre partenerei are nevoie de o atmosferă de bine și încredere pentru a se deschide și a fi intim cu celălalt, atunci acesta are nevoie de această atmosferă. Ori această atmosferă este influențată de problemele de relaționare.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Maria Tănase Mânzat - Psihanalist
Psihanalistul jungian Maria Tănase-Manzat, lector universitar și formatorul multora dintre cei mai talentați psihoterapeuți de astăzi, ne invită să ne descoperim această latura care, deși negată sau reprimată, totuși există și face parte din natura noastră. Discuțiile despre psihic ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihanalist
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult