Analize medicale în sarcină

Sarcina si nasterea trebuie privite ca fenomene naturale, supuse riscurilor dintre cele mai variate, incepand cu factorii de mediu ce pot influenta conceptia si dezvoltarea fatului si continuand cu starea de sanatate aparenta a mamei si constelatia genetica familiala.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sarcina si nasterea trebuie privite ca fenomene naturale, supuse riscurilor dintre cele mai variate, incepand cu factorii de mediu ce pot influenta conceptia si dezvoltarea fatului si continuand cu starea de sanatate aparenta a mamei si constelatia genetica familiala.

Cunoasterea factorilor de risc, evaluarea starii de sanatate chiar din etapa preconceptuala, si-au dovedit importanta si au dus la scaderea complicatiilor ce pot apare oricand in cursul sarcinii si nasterii,cu impact in dezvoltarea copilului.

Sfatul preconceptual (evaluarea medicala inaintea conceptiei) si stabilirea starii de sanatate a mamei, consulturile interdisciplinare, consilierea genetica in cazul cuplurilor cu istoric de sterilitate, avorturile repetate, morti fetale,sau /si pentru purtatorii cunoscuti sau potentiali ai unei anomalii genetice, toate sunt importante in evaluare prognosticului unei viitoare sarcini.

In sarcina se produc modificari adaptative in functia principalelor aparate si sisteme, precum si modificari metabolice ce creeaza un nou echilibru destul de labil, cu schimbari ce ar trebui surprinse de medical obstetrician.

De aceea se indica pe tot parcursul sarcinii, pe langa evaluarile repetate clinice si ecografice, efectuarea unor analize de laborator intr-o anumita dinamica, importanta majora avand analizele efectuate in trimestrul 1.

Screeningul initial se va face la prima prezentare si este de dorit cat mai devreme in sarcina .

Multe analize foarte importante sunt cunoscute ca si uzuale si va voi explica succinct importanta lor:

  • HEMOLEUCOGRAMA SI COAGULOGRAMA in scopul depistarii unei anumite patologii sanguine (anemii, trombocitopenii)ce pot fi responsabile de nastere prematura, retard de crestere intrauterine moarte fetala. Pacienta va fi indrumata, in astfel de cazuri catre un consult hematologic.
  • Determinarea grupului sanguin si Rh-ului, cu diagnosticarea incompatibilitatilor de rh si/sau grup si determinari in continuare de Anticorpi anti D anti A,B AB. In urma transferului la fat a anticorpilor anti D in special, poate aparea boala hemolitica a acestuia cu consecinte grave .
  • PROBELE HEPATICE SI ANTIGENELE DE HEPATITA B SI C – pot incadra gravida in grupa de risc crescut deoarece modificarile metabolice din cursul sarcinii, solicita structural si functional ficatul normal ce se poate decompensa in cazul existentei unei patologii.
  • EXPLORAREA FUNCTIEI RENALE – cu determinarile sanguine ale produsilor metabolismului proteic (uree, creatinina) si nucleoproteic (acid uric) – precum si efectuarea -sumar urina si urocultura. Infectiile urinare,chiar si asimptomatice, sunt responsabile de: nastere prematura, retard de crestere intrauterina, infectii neonatale.
  • EXPLORAREA METABOLISMULUI GLUCIDIC – prin determinarea glicemiei a jeun.Testul de toleranta la glucoza  se efectueaza in toate cazurile cu feti cu greutate peste 4000g la nastere, feti morti sau antecedente familiale de diabet. Sunt autori care, plecand de la constatarea ca sarcina este o stare diabetogena, indica efectuarea testului la toate sarcinile intre saptamanile 26 -28.
  • CITOLOGIA CERVICALA – in cazul anomaliilor se completeaza investigatiile

Stiind ca sarcina agraveaza bolile infectioase, iar infectiile severe duc la intreruperea cursului sarcinii si /sau au efecte negative la fat se vor efectua:

  • VDRL/TPHA – investigatie importanta in depistarea sifilisului. Determinarea se va face atat in primul cat si in ultimul trimestru de sarcina. Este important de stiut ca sifilisul in sarcina se poate trata conform stadiului bolii si ca, netratat, duce la avort, nastere prematura, moartea fatului in uter, sifilis congenital al nou nascutului.
  • TESTARE HIV – test obligatoriu si important pentru ca exista purtatoare asimptomatice, cu rol major in transmiterea infectiei la fat in caz de neefectuatrea tratamentelor conform protocoalelor terapeutice existente.
  • COMPLEXUL TORCH – investigatie specifica sarcinii ,care aproape a intrat in screening ,dar atentie se indica la toate gravidele cu risc crescut. Denumirea este o prescurtare de la initialele maladiilor Toxoplasma, Tubeola, Citomegalovirus, Herpes simplex.
  • RUBEOLA se afla pe locul 1 in ordinea importantei si aproape 50% din cazuri evolueaza subclinic. Riscul mare teratogen este invers proportional cu varsta gestationala la care s-a produs imbolnavirea. Predomina malformatiile oculare, surditatea, intarzierile cresterii creierului. Se indica avort terapeutic in cazul aparitiei rubeolei in primele 4 luni de sarcina.
  • TOXOPLASMA – IgG SI IgM – frecvent boala este asimptomatica sau are aspect pseudogripal. Infectia apare dupa consumarea de alimente insuficient fierte sau prajite, contaminate cu spori proveniti din ovocistele produse in intestinul de pisica. Protozoarul nu rezista la inghetare sau caldura ridicata. Se intrerupe sarcina daca infectia a survenit in trimestrul 1 din cauza afectarii grave a fatului (afectare oculara, calcificari cerebrale, hidrocefalie, crize epileptiforme la nou nascut).
  • CITOMEGALOVIRUS – IgG si IgM -boala de asemenea in general asimptomatica cu transmitere respiratorie sexuala si prin alaptare. Consecintele sunt grave: avort, nastere prematura, afectarea nou-nascutului.
  • INFECTIA CU HERPES SIMPLEX TIP II – IgG si IgM
    Herpesul genital este o boala veziculo-ulcerativa transmisa sexual si obisnuit recurenta. Infectia primara in sarcina determina avort, nastere prematura. Nasterea vaginala este contraindicate daca mama are primul episod inaintea nasterii deoarece riscul de transmitere al virusului este mare si evolutia nou nascutului este grava.
  • DETERMINAREA TITRULUI DE AC ANTILISTERIA – importanta pentru riscul crescut de avort si nastere premature in caz de infectie actuala. Listerioza este o zoonoza ce apare la om prin consumul de carne de ovine, bovine infectate dar se poate transmite si pe cale respiratorie, conjunctivala, contact sexual.
  • EXAMENE BACTERIOLOGICE ale secretiei vaginale si culturi din colul uterin se pot pune in evidenta infectii vaginale cu:
    • Trichomonas si Gardnellela – ce pot determina rupere spontana de membrane amniotice si compromiterea evolutiei fatului.
    • CANDIDA ALBICANS – afecteaza de obicei nou nascutul.
    • Gonococ – infectia poate determina ruptura prematura de membrane, infectie endometriala dupa nastere, afectarea nou nascutului
    • Culturi pentru Chlamidia -infectia cea mai frecventa cu transmitere sexuala si cu consecinte grave in sarcina si lehuzie (ruptura premature de membrane, nastere prematura, infectii la nou nascut).
    • Cultura col – pentru streptococ B – responsabil de ruptura prematura de membrane si infectii la nou nascut
    • MICOLPASMA /UREAPLASMA – sunt germeni responsabili pentru avort, nastere prematura, conjunctivite si pneumonii la nou nascut.

In functie de istoricul personal al pacientei, se pot efectua testele pentru depistarea trombofiliilor si testele cutante pentru tuberculoza.

O categorie aparte de analize care nu trebuie omise si care se interpreteaza in raport cu examinarile ecografice ale produsului de conceptie sunt:

TESTELE DE SCREENING pentru anomalii genetice -gen – Bitest -intre sapt 11 -13 sau mai nou – DRY TEST – ce identifica riscul atat pentru anomalii cromozomiale (trisomia 21 – Sindrom Down, trisomia 18 – Sindrom Edwards, monosomoa x) cat si pentru defecte de tub neural, fibroza chistica si surditate congenitala.

Dry testul se poate face si in trimestrul 2 de sarcina.

ATENTIE – toate aceste teste NU sunt diagnostice, ele ridica o suspiciune diagnostica si mama poate opta pentru testele invazive ce stabilesc cu certitudine un diagnostic genetic prenatal (biopsia de vilozitati coriale, amniocenteza si alte procedure echivalente).

De ce nu se folosesc de la inceput aceste analize genetice directe? Deoarece sunt invazive si au un cost ridicat.

Testele invazive se adreseaza la 5% din sarcini, acelea cu riscul estimat cel mai mare. Pacienta cu valori patologice la testele de screening este indrumata catre compartimentul genetic pentru selectarea cazurilor si stabilirea conduitei.

De aparitie recenta si deosebit de important prin faptul ca este noninvaziv este testul NATERA (PANORAMA). Acesta poate identifica sarcini cu feti ce sufera de anomalii cromozomiale amintite, are o sensibilitate si specificitate de 99% si marele avantaj ca se poate recolta sange matern pentru acest test incepand cu saptamana a 9a de sarcina. Un rezultat pozitiv poate sa duca la intreruperea sarcinii in timp util.

Analizele ce se vor repeta in trimestrul 2 si 3 sunt de regula cele uzuale si in functie de patologia adaugata sarcinii, cele indicate de obstetrician. In conditiile actuale, sarcina implica costuri suportate in mare parte de cuplu, necesare insa pentru a atinge scopul obstetricii moderne, adica finalizarea sarcinii prin nasterea unui copil cu posibilitati de dezvoltare normale fizice si psihice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Grou Tania Luminiţa
Experienta profesionala -1982-1985-medic stagiar Bucuresti -1985-1990-medic medicina generala disp.Nereju, Munteni Buzau, Fetesti, Bucuresti.  -1990-1994-medic secundar obstetrica–ginecologie Spitalul Caritas-Bucuresti -1994-2002 medic specialist obst-ginecologie Spitalul clinic Ovidiu Marina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”