Arderea este problema

  • Publicat:
  • Actualizat:
Arderea este problema
Arderea tutunului emite mii de compuși nocivi Foto: Philip Morris România

Fumatul nu este doar un obicei dăunător, este o problemă globală cu care se confruntă sute de milioane de oameni.

Alternativele fără fum nu sunt lipsite de riscuri și conțin nicotină, care provoacă dependență. Ele sunt o alegere mai bună decât continuarea fumatului dacă sunt fundamentate științific și produse conform măsurilor corespunzătoare de control al siguranței și calității.

În privinţa fumatului, la fel ca în cazul multor altor lucruri, informaţiile trunchiate şi miturile repetate s-au transformat în convingeri populare. S-a spus, de exemplu, că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. În realitate, însă, aceasta este o afirmaţie incorectă: substanţele rezultate în urma arderii reprezintă cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu nicotina.

Principala cauză a riscurilor pe care fumatul le prezintă pentru sănătate o reprezintă nivelurile ridicate ale compuşilor nocivi şi potenţial nocivi care rezultă în urma arderii ţigărilor.

Arderea (combustia) se produce când o țigară este aprinsă și produce fum. Fumul conține peste 6.000 de compuși chimici, dintre care 100 au fost clasificați de autoritățile din domeniul sănătății publice drept toxici sau potențial toxici. Prin eliminarea arderii, ca în cazul produselor fără fum, nu mai există fum, iar nivelurile substanțelor toxice produse pot fi reduse semnificativ în comparație cu fumul unei țigări. Desigur, măsura în care un produs reduce emisiile de substanțe toxice în comparație cu fumul unei țigări trebuie determinată științific pentru fiecare produs în parte. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri și conțin nicotină, care provoacă dependență.

Chiar dacă există aceste alternative fără fum, cea mai bună opţiune pentru sănătate, în cazul celor care nu fumează, este să nu se apuce de fumat, iar în cazul celor care fumează, să renunțe complet la țigări și nicotină. Pentru cei care, totuși, continuă să fumeze, o informare corectă şi echilibrată despre aceste produse, inclusiv despre arderea tutunului și impactul substanțelor rezultate în urma arderii, poate fi în interesul sănătății publice.

Articolul face parte din campania „Alternative fără fum” susținută de compania Philip Morris România. Scopul campaniei este de a informa publicul adult cu privire la expunerea la fumul rezultat în urma arderii tutunului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”