Trucul unui specialist în epidemiologie pentru a reduce durata și severitatea răcelilor. De ce nu funcționează consumul de usturoi crud și cum să blochezi virusurile, de fapt

După numeroase încercări, specialistul a ajuns la un protocol clar și pragmatic, pe care îl urmează la primele semne ale unei răceli.
  • Publicat:
Trucul unui specialist în epidemiologie pentru a reduce durata și severitatea răcelilor. De ce nu funcționează consumul de usturoi crud și cum să blochezi virusurile, de fapt
Trucul unui specialist în epidemiologie pentru a reduce durata și severitatea răcelilor. De ce nu funcționează consumul de usturoi crud și cum să blochezi virusurile, de fapt

Profesorul Tim Spector, unul dintre cei mai respectați specialiști în epidemiologie din Regatul Unit, a dezvăluit ce metode folosește personal pentru a reduce durata și severitatea răcelilor și cum reușește, în mare parte, să le evite complet. Cunoscut pentru rolul său central în monitorizarea pandemiei de Covid-19 și fondator al companiei de sănătate ZOE, profesorul de la King’s College London a împărtășit în The Telegraph concluziile a ani întregi de experimente și observații personale.

De la mituri la măsuri eficiente

Spector recunoaște că, la început, a încercat metode tradiționale, dar fără succes. Printre ele s-a numărat eliminarea produselor lactate din dietă, care nu a adus nicio îmbunătățire, și așa-numita „metodă italiană”, ce presupunea consumul de usturoi crud și jumătate de sticlă de vin roșu. Rezultatul, spune profesorul, a fost doar o „mah­mureală în plus față de răceală”.

După numeroase încercări, specialistul a ajuns la un protocol clar și pragmatic, pe care îl urmează la primele semne ale unei răceli.

Primul pas: blocarea virusului

„La primul semn, adică o gâdilare în gât sau în nas, o stare generală de disconfort, folosesc un spray nazal de barieră”, explică el.

Aceste produse sau soluțiile saline concentrate, creează o peliculă care împiedică virusul să se prindă de mucoasa gâtului, reducând șansele ca infecția să se dezvolte. Potrivit profesorului, metoda funcționează în aproximativ un sfert dintre cazuri, suficient cât să transforme o posibilă răceală într-un simplu avertisment.

Vitamina C? Doar din alimentație

Contrar opiniei populare, Spector consideră suplimentele de vitamina C o pierdere de timp.

„Cea mai bună sursă este alimentația: fructele și legumele bogate în vitamina C oferă, pe lângă aceasta, și alți compuși benefici”.

Printre alimentele recomandate se numără kiwi, ardeiul gras și broccoli, toate surse naturale de vitamine, minerale și antioxidanți care sprijină sistemul imunitar fără a necesita suplimente artificiale.

Puterea alimentelor fermentate

Un element esențial al rutinei profesorului este creșterea consumului de alimente fermentate, în special în primele 48 de ore ale unei răceli.

„Cercetările arată că acestea reduc riscul de a contracta o nouă răceală cu aproximativ 20% și diminuează simptomele cu o treime”, afirmă Spector.

El recomandă includerea zilnică a produselor precum:

  • kimchi, miso, kefir, kombucha,
  • brânzeturi fermentate,
  • pâine cu maia,
  • oțet de mere.

În timpul răcelii, își dublează aportul de astfel de alimente. De exemplu, consumând o sticlă de kombucha sau o porție suplimentară de kimchi.

Citește și: Alimentul coreean care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen, scade riscul de diabet și îmbunătățește memoria

Când simptomele persistă

Dacă infecția evoluează spre sinuzită, o complicație care îl afectează frecvent, profesorul recurge la spălături nazale cu apă, sare și bicarbonat de sodiu. Procedura, spune el, ajută la curățarea sinusurilor și scurtează ușor durata bolii.

Pe lângă aceasta, el recomandă două zile de odihnă completă acasă și un aport crescut de lichide pentru hidratare și recuperare.

Regula de aur a profesorului Spector

„Când mă prinde o răceală, acționez rapid și mă concentrez doar pe lucrurile care știu că funcționează. Scopul este să scap repede sau măcar să transform răceala într-una cât mai ușoară”.

Foto: shutterstock

Sursă: https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/conditions/cold-flu/tim-spector-cold-tips/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult