Singurul suc bun pentru pacienții cu diabet de tip 2. Nu crește glicemia

  • Publicat:
Singurul suc bun pentru pacienții cu diabet de tip 2. Nu crește glicemia
Singurul suc bun pentru pacienții cu diabet de tip 2. Nu crește glicemia

Un nou studiu clinic a descoperit că persoanele cu diabet de tip 2 pot savura un pahar de suc de portocale 100% la micul dejun fără a-și afecta negativ nivelul glicemiei.

Studiul, publicat în revista internațională Nutrition and Diabetes, compară efectele consumului de portocale întregi și suc de fructe asupra nivelului de zahăr din sânge și a răspunsului la insulină, cu rezultate surprinzătoare. Diabetul de tip 2 reprezintă o problemă de sănătate globală în creștere. Factorii de stil de viață, în special alimentația, joacă un rol esențial în gestionarea și prevenirea acestei afecțiuni.

Singurul suc bun pentru pacienții cu diabet de tip 2

Studiul, realizat de oamenii de știință de la Universitatea Hasselt din Belgia, a implicat adulți cu greutate normală sau supraponderali, cu diabet de tip 2 bine controlat. Participanții au consumat un mic dejun standard, bogat în carbohidrați, în trei ocazii separate, fiecare masă fiind însoțită fie de felii de portocală, fie de un pahar de 250 ml de suc de portocale 100%, fie de o băutură cu aromă de portocale și zaharuri adăugate. Nivelurile de glucoză și insulină din sânge au fost măsurate timp de patru ore după fiecare masă.

Citește și: Ce se întâmplă dacă adaugi semințe de chia în sucul de portocale. Beneficiile acestui amestec

„Am crezut că cele mai scăzute niveluri de glucoză în sânge vor apărea atunci când cineva mănâncă fructe la micul dejun, în timp ce sucul de portocale și băutura cu zahăr adăugat vor provoca creșteri mai mari ale glicemiei. De fapt, nu au existat diferențe. Credem că acest lucru s-a întâmplat pentru că cea mai mare parte a creșterii glicemiei și insulinei a provenit din pâinea consumată la micul dejun nostru standard, bogat în carbohidrați. Cantitățile mici de zaharuri provenite din fructe sau băuturi au fost neînsemnate.

Aceasta nu înseamnă că recomandăm persoanelor cu diabet să consume băuturi cu zaharuri adăugate la micul dejun, deoarece acestea nu au, de obicei, niciun beneficiu nutrițional. Totuși, sucul de portocale 100% este diferit, deoarece zaharurile provin direct din fruct și conține vitamine, minerale și compuși bioactivi similari cu cei din portocalele întregi.

Deși fructele rămân cea mai sănătoasă opțiune la micul dejun, deoarece conțin fibre, un pahar mic de suc de fructe 100% este o alternativă practică atunci când fructele nu sunt o opțiune”, a spus Dr. Kenneth Verboven, autorul studiului, potrivit getsurrey.co.uk.

Un pahar de suc de portocale, permis pentru diabetici

Un studiu recent realizat de Ipsos, la comanda companiei suedeze de food tech Picadeli, a descoperit că 86% dintre adulții din generația Z din Marea Britanie nu ating recomandările OMS privind consumul de fructe și legume, iar includerea zilnică a unui pahar de suc de fructe 100% ar putea „acoperi această lipsă”, au spus cercetătorii.

Doar un singur pahar de suc de portocale oferă peste 80% din doza zilnică recomandată de vitamina C, un nutrient esențial care sprijină imunitatea și sănătatea pielii.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult