Urmează o nouă pandemie? Alertă globală privind un virus care face ravagii în întreaga lume

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la răspândirea alarmantă a unui nou virus, o tulpină a gripei aviare, exprimându-și îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca aceasta să se adapteze și să se transmită de la om la om.
  • Publicat:
Urmează o nouă pandemie? Alertă globală privind un virus care face ravagii în întreaga lume

Cercetătorii din întreaga lume sunt profund îngrijorați de extinderea masivă tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi specii, inclusiv la oameni. Din cele 800 de cazuri de infectare înregistrate în rândul oamenilor în ultimii 20 de ani, jumătate au fost mortale.

Apariția unui nou virus

Jeremy Farrar, cercetătorul șef al OMS, a declarat că, deși nu există încă dovezi că virusul gripei aviare poate fi transmis de la om la om, există o îngrijorare imensă cum că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. Această îngrijorare există având în vedere cazurile recente de transmitere între speciile animalelor domestice.

Alertă globală

Până în prezent, din cele 889 de cazuri de infectare la oameni cu H5N1 întâlnite între 2003 și 2024, 463 au fost mortale. Aceste statistici alarmante demonstrează gravitatea situației și necesitatea unei monitorizări stricte și importanța reluării măsurilor de prevenție.

„Acești viruși continuă să evolueze la nivel global și, odată cu migrarea păsărilor sălbatice, ar putea fi selectate noi tulpini purtătoare de potențiale mutații care să se transmită la mamifere.

Apariția virusului gripei aviare capabil să infecteze mamiferele, inclusiv oamenii, poate fi facilitată de diverși vectori. Unii vectori intrinseci sunt legați de caracterul virusului sau de susceptibilitatea gazdei, iar alții, extrinseci, legați de creșterea expunerii mamiferelor și oamenilor la virus, stimulând astfel mutația și adaptarea la mamifere.

Factorii extrinseci includ ecologia speciilor gazdă, cum ar fi includerea faunei sălbatice, activități umane, precum practicile agricole și utilizarea resurselor naturale, factorii climatici și de mediu”, se arată în documentul transmis de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară.

Un nou vaccin

OMS solicită o atenție sporită pentru detectarea oricăror semne de adaptare a virusului și pentru dezvoltarea rapidă a vaccinurilor specifice. Este esențial să se identifice și să se izoleze rapid orice caz de infectare pentru a preveni răspândirea ulterioară a virusului.

Recent, o persoană din Texas s-a infectat cu gripa aviară, dar a supraviețuit. Investigarea ulterioară a arătat că 16 bovine din șase state americane diferite au fost infectate cu gripă aviară după contactul cu păsările sălbatice.

Îngrijorările legate de posibilitatea transmiterii gripei aviare de la animale la oameni sunt accentuate și de către Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA), care avertizează că un virus mutant ar putea provoca o pandemie devastatoare, ucigând sute de milioane de oameni doar într-un singur val pandemic.

Este crucial să se intensifice eforturile de monitorizare și prevenire pentru a evita o potențială nouă pandemie. Cooperarea internațională și acțiunile de coordonare sunt esențiale în lupta împotriva unei amenințări de o asemenea amploare, pentru a proteja sănătatea publică la nivel global.

Sursă foto – cones / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”