Medicamentul care protejează împotriva infecției cu virusul sincițial respirator | Dr. Vlad Dima: „Acest medicament este strict pentru copiii cu risc”

  • Publicat:
Medicamentul care protejează împotriva infecției cu virusul sincițial respirator | Dr. Vlad Dima:

Medicul neonatolog Vlad Dima a vorbit recent, în cadrul rubricii ‘Sfat de sănătate’ cu Andreea Cigolea, despre cum îi putem proteja pe cei mici împotriva virusului sincițial respirator în această perioadă.

Ce este VRS (virusul sincițial respirator)?

Virusul sincitial respirator (VSR), cunoscut și sub denumirea de RSV (Respiratory Syncytial Virus), este un virus care provoacă infecții respiratorii, în special la sugari și copii mici.

La sugarii foarte mici cu RSV, singurele simptome pot fi iritabilitatea, hipotonia și dificultatatea la respirație.

La ceilalți copii, cele mai comune simptome sunt:

  • Rinoreea
  • Scăderea apetitului alimentar
  • Tusea
  • Strănutul
  • Febra
  • Respirația șuierătoare

În majoritatea cazurilor, infecția cu RSV se vindecă în 1-2 săptămâni de la sine. Există, însă, și medicamente antivirale care sprijină vindecarea, precum cel despre care ne va vorbi Dr. Vlad Dima în rândurile ce urmează.

Dr. Vlad Dima: „Palivizumab se administrează lunar, timp de cinci luni”

„În primul rând, ar trebui să știm că acest virus este principala cauză de infecție respiratorie la copiii mici. Gândiți-vă că VSR-ul este cauza principală de bronșiolită în primii ani de viață. Este un virus foarte răspândit care afectează atât copiii, cât și adulții.

La început, simptomatologia va fi una asemănătoare răcelii comune, cu febră, nas înfundat, tuse. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, se poate poate ajunge până la pneumonie.

Când apare un efort respirator considerabil, cianoză în jurul gurii sau periferică, atunci când se învineţesc degetele, avem mari semnale de alarmă.

De asemenea, deshidratarea poate amplifica această simptomatologie. Deshidratarea survine fix printr-o respirație accelerată, printr-o respirație greoaie și atunci este esențial ca pacientul care este infectat cu VSR să fie bine hidratat. În cazul în care respirația este greoaie şi face imposibilă hidratarea orală, atunci este nevoie de vizită la spital.

Există, totodată, posibilitatea ca în această perioadă să facem o imunizare pasivă, o imunizare prin administrare de anticorpi monoclonali. Acești anticorpi monoclonali, din fericire, sunt oferiți prin intermediul unui medicament numit Palivizumab. Acest medicament este administrat lunar, timp de cinci luni.

Ce face acest medicament? Susține o concentrație constantă de anticorpi care luptă împotriva virusului sincițial respirator. Acest medicament este strict pentru copiii cu risc: prematurii sub 35 de săptămâni, foștii pacienți care au dezvoltat bronhodisplazie pulmonară și pacienții care au fost diagnosticați cu maladie cardiacă congenitală.

La copii, simptomatologia virusului sinciţial va scădea în intensitate treptat. Va avea întâi un crescendo de până la 4-5 zile, după care va scădea treptat în intensitate.

Mare parte din cazurile de infecție cu virus sincițial respirator sunt tratate la domiciliu, însă în formele acutizate, în formele grave cu sindrom funcțional respirator amplificat, este nevoie de o vizită la medic.”, a mai spus medicul.

Citește și: Avizul epidemiologic, vaccinuri obligatorii și opționale, analize pentru copii

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc
Recomandări: