Lebădă moartă găsită în București. Specialiștii se gândesc la o posibilă gripă aviară

Capitala este în alertă după ce o lebădă a fost găsită moartă în Parcul IOR. Care sunt recomandările specialiștilor.
  • Publicat:
Lebădă moartă găsită în București. Specialiștii se gândesc la o posibilă gripă aviară
Lebădă moartă găsită în București. Specialiștii se gândesc la o posibilă gripă aviară

Capitala este în alertă după ce o lebădă a fost găsită moartă în Parcul IOR. Specialiștii iau în calcul gripa aviară și vin cu mai multe recomandări pentru bucureșteni, informează Antena 3.

Lebăda moartă a fost preluată ieri seară, din Parcul IOR, de către reprezentanții Fundației „Visul Luanei” și trimisă la Direcția Sanitar Veterinară București, unde urmează să fie stabilită cauza morții.

Se suspectează că lebăda ar fi putut muri din cauza gripei aviare, însă nu există o confirmare încă.

„Deși nu este confirmat oficial, din păcate, se suspectează prezența gripei aviare în parcurile din București și împrejurimi”, au transmis reprezentanții Fundației „Visul Luanei”.

Specialiștii îi încurajează pe oameni să nu hrănească păsările sălbatice, având mai multe recomandări pentru următoarea perioadă:

„NU hrăniți păsările sălbatice, în special cele de apă, pentru că se aglomerează și astfel riscul de contaminare între ele se mărește;

În cazul în care se identifică păsări (în special de apă) cu semne de boală (apatie, semne respiratorii, semne neurologice, aripi și gât lăsat) vă recomandăm să NU vă apropiați de acestea și să ne contactați. În funcție de capacitatea noastră, vom face tot posibilul să intervenim în teren pentru a limita contactul oamenilor cu păsările potențial infectate;

Dacă sunt observate cadavre de păsări, vă recomandăm să sesizați prezența acestora autorităților sau administrației parcului, fără să le atingeți/mutați. Cadavrele trebuie îndepărtate corespunzător în condiții de siguranță cât mai repede pentru a nu contamina mai mult.

NU aduceți nicio pasăre la Centrul nostru fără a telefona în prealabil și pentru a primi instrucțiuni specifice fiecărui caz din partea echipei noastre. Centrul îngrijește în momentul de față mai multe păsări și dorim să le protejăm de o eventuală patologie infecțioasă.

În cazul gripei aviare, virulența este mare și poate fi transmisă atât prin contact direct, cât și indirect cu obiecte contaminate cu fecale sau cu secreții respiratorii.

Rezistența în mediu este mare și poate fi preluată și transmisă la alte păsări prin încălțăminte și/sau haine.

Dacă aveți păsări acasă și ați intrat în contact cu păsări sălbatice, vă recomandăm să vă decontaminați, spălați hainele și încălțămintea înainte de a intra în contact cu cele de acasă”, au scris reprezentanții Fundației „Visul Luanei”, pe Facebook.

În contextul actual, în Ungaria au fost declarate focare de gripă aviară, iar Autoritățile din Arad verifică toate transporturile de ouă, carne de pasăre și păsări vii.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat pentru AGERPRES, că transporturile cu risc sunt verificate imediat ce intră în ţară, pentru a se evita aducerea de produse din zonele în care există focare.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân