Somnolența diurnă: ce este, de ce apare și cum o poți combate?

  • Publicat:
Somnolența diurnă: ce este, de ce apare și cum o poți combate?
Sursa foto: pexels

După masa de prânz, îți vine să pui capul de birou și să adormi pentru câteva clipe? Ei bine, află că nu ți se întâmplă doar ție! Este o senzație des întâlnită, preponderent cauzată de oboseala excesivă, mesele mult prea grele sau chiar de vremea închisă de afară.

Totul despre somnolența diurnă

Somnolența diurnă, așa cum o sugerează însăși denumirea, reprezintă acea senzație de oboseală accentuată și nevoia de a dormi în timpul zilei. Ea în sine nu este o problemă de sănătate, însă este un simptom al unor probleme de sănătate sau al unor obiceiuri nesănătoase.

Citește și: Starea de somnolenţă din timpul zilei poate fi un semn al sindromului metabolic

Iată care sunt printre principalele cauze pentru care poți experimenta somnolența diurnă:

Somn insuficient

Privarea de odihnă fie ea pe termen scurt sau chiar cronică, cauzează somnolență diurnă, dar și numeroase alte tulburări și afecțiuni.

Ore nepotrivite de somn

Obiceiul de a sta treaz până noaptea târziu sau acela de a te trezi mult prea devreme sunt doar câteva exemple care duc la deficitul de odihnă. Somnul la ore nepotrivite sau în intervale nepotrivite nu numai că nu e la fel de odihnitor, dar nu e nici sănătos. Potrivit specialiștilor, intervalul 22:00 – 06:00 este cel mai indicat program de odihnă. 

Citește și: Gena responsabila de somnolenta diurna, descoperita de cercetatori

Apneea

Apneea este o tulburare de respirație caracterizată prin pauze scurte pauze de respirație în timpul somnului. Această apnee duce la fragmentarea somnului și la un somn mai puțin odihnitor. 

Urinarea frecventă pe timpul nopții

Cunoscută sub denumirea de nocturie, această problemă implică nevoia de a te ridica frecvent din pat pentru a urina în timpul nopții. Cauzele pot fi multiple: de la obiceiul de a bea foarte multă apă înainte de somn și până la infecții urinare, afecțiuni ale prostatei sau chiar administrarea de medicamente cu efect diuretic.

Citește și: 10 alimente care provoacă somnolenţă

Cum poți combate somnolența diurnă?

Somnolență diurnă este tratabilă în cele mai multe dintre cazuri. În funcție de identificarea cauzei, un medic specialist îți poate prescrie un tratament medicamentos cu ajutorul căruia să poți scăpa de aceasta.

Atenție! Nu trata somnolența diurnă cu cofeină, băuturi energizante sau suplimente pentru energie. În timp poți dezvolta afecțiuni grave.

Surse: Sleep Foundation, Web Md, Everyday Health, HealthLine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being