Ce spune mirosul vaginului despre sănătatea ta? 5 mirosuri care să te preocupe

Ocazional, fiecare femeie observă o schimbare la mirosul vaginului, aspect care o îndreaptă către medicul ginecolog.
  • Publicat:

Vaginurile sunt de diferite forme și mărimi, dar și cu diferite mirosuri. Este perfect normal ca această parte a corpului să aibă un miros natural, iar experții ne spun că nu este ceva ce ar trebui să încercăm să modificăm. Ocazional, fiecare femeie observă o schimbare la mirosul vaginului, aspect care o îndreaptă către medicul ginecolog sau la farmacie pentru că, într-adevăr, în anumite situații poate semnala o problemă de sănătate.

Important este să ții cont de faptul că este perfect normal ca vaginul să aibă un miros specific, să fie diferit de la o femeie la alta, dar mai ales că se poate schimba temporar. Mirosul vaginului se poate schimba în ciclul menstrual, de exemplu, iar dacă te pregătești să îl cureți pentru a scăpa de acel miros, află că vaginul se curăță singur, pentru că produce fluide care mențin echilibrul natural al bacteriilor. Atunci când folosești produse pentru curățarea vaginului, care conțin parfum, poți dezechilibra pH-ul vaginului și astfel pot apărea alte schimbări. Este nevoie doar să folosești apă, să ștergi bine zona, să porți lenjerie din bumbac și să lași vaginul „să respire” evitând să porți haine strâmte tot timpul.

Iată ce miros mai poate avea vaginul și în ce situații trebuie să te preocupe aceste schimbări.

Mirosul de pește

Dacă observi că vaginul tău are un miros de pește, cel mai probabil este vorba de o vaginoză bacteriană. Această infecție este destul de comună și apare din cauza dezechilibrului florei vaginale. Poate apărea atunci când faci sex cu un partener nou, folosești metode contraceptive sau parfum. De asemenea, secreția vaginală poate avea o culoare gri sau verde. Cu toate astea, aproximativ jumătate dintre femeile care au vaginoză bacteriană nu prezintă simptome.

Această afecțiune poate fi tratată cu antibiotice, iar dacă ai un partener, ideal ar fi să urmeze și el același tratament medicamentos. O altă cauză a mirosului de pește mai este trichomoniaza, o infecție cu transmitere sexuală, caracterizată și de mâncărime și durere.

Mirosul de bere

Mirosul de bere poate veni însoțit și de secreție vaginală brânzoasă, similar candidozei. Când vorbim de simptomele candidozei menționăm și mâncărimi intense care pot usca vulva sau poate apărea roșeața. În urma tratamentului, simptomele pot trece într-o săptămână- două.

Mirosul metalic

Mirosul metalic nu este deloc îngrijorător. Acesta apare din cauza menstruației, mai exact, înainte sau după perioada menstruală.

Mirosul putred

Un miros neplăcut poate apărea atunci când lași un tampon în vagin pentru prea mult timp. Indicat este să-l îndepărtezi cât mai repede osibil, iar dacă acesta este blocat în vagin, poți face o vizită la o clinică pentru a-l scoate. Un tampon nu ar trebui să stea în vagin mai mult de opt ore, scrie NHS. Un miros neplăcut, dureri în zona pelvisului și temperatura crescută sunt semne care indică îndepărtarea imediată a tamponului.

Mirosul de urină

Mirosul de urină poate apărea atunci când tu sau partenerul aveți o infecție urinară. În această situație urina este mai intensă, iar alte simptome mai pot fi prezența sângelui în urină, urină tulbure și temeratură crescută sau redusă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult