Ce este biopsia? De ce se sperie pacienții când trebuie să facă biopsie? Explică dr. Adelina Birceanu

Vezi cu ce test este confundată biopsia și la ce ajută această procedură medicală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce este biopsia? De ce se sperie pacienții când trebuie să facă biopsie? Explică dr. Adelina Birceanu
Dr Adelina Birceanu, medic primar anatomie patologică, doctor în științe medicale, foto arhivă

Atunci când un medic recomandă o biopsie, mulți pacienți dar și familiile lor se sperie. Ce este mai exact biopsia? Când se impune această procedură medicală? Cât de importantă este ca test? Am aflat toate acestea de la dr Adelina Birceanu, medic primar anatomie patologică, doctor în științe medicale.

CSÎD: Cum putem defini biopsia?

Dr Adelina Birceanu: Biopsia nu este un test, este o procedură de prelevare de țesut, care se poate face în timpul unei intervenții chirurgicale sau a unei proceduri clinice precum endoscopia sau histeroscopia. Prelevarea de țesut se poate face și sub ghidaj imagistic cu ajutorul radiologiei intervenționale.

Biopsia – prelevarea de țesut

CSÎD: De ce se sperie mulți pacienți când aud de biopsie, de fapt?

Dr Adelina Birceanu: Pacienții și populația în general confuză biopsia cu examinarea anatomopatologică. O biopsie implică prelevarea unei probe de țesut pentru evaluare. Anatomia patologică implică examinarea acelor probe de țesut.

La ce ajută biopsia?

CSÎD: De ce este importantă biopsia?

Dr Adelina Birceanu: Biopsia sau prelevarea de țesut este foarte importantă în stabilirea unui diagnostic de certitudine. Biopsia oferă informații detaliate despre tipul de cancer, stadiul acestuia, dacă o afecțiune răspunde sau nu la tratament. În funcție de aceste informații, pacienții pot beneficia de cele mai corecte metode terapeutice.

Ce este anatomia patologică

CSÎD: Ce înseamnă anatomia patologică? Pe înțelesul pacienților

Dr Adelina Birceanu: Anatomia patologică este o ramură a medicinii care se bazează pe dovezi științifice și furnizează clinicianului cele mai multe informații și caracteristici ale unui leziuni astfel încât acesta să poată trata fiecare pacient individual și cât mai corect.

Mai exact, pe baza examenului histopatologic, iminohistochimic și molecular care furnizează date precise și caracteristice fiecărui pacient în parte se vă lua decizia unei conduite terapeutice complexe.

În general, probele prelevate sunt examinate după intervenția chirurgicală, procedura clinică sau biopsie. Aceste probe sunt ținute în parafină, iar examinarea acestora poate dura în jur de o săptămână.

Există și cazuri când probele prelevate sunt examinate în timpul intervenției chirurgicale. Cu ajutorul medicului anatomopatolog, clinicianul ia decizii rapide în ceea ce privește extinderea unei intervenții chirurgicale cum este în cazul examentului extemporaneu.

Pe baza examenului citologic de asemenea, se va lua decizia dacă pacientul necesită să nu intervenție chirurgicală.

Despre Dr. Adelina Birceanu, medic primar anatomie patologică, doctor în științe medicale

Supraspecializări

  • Patologie urologică Fellowship Universitatsklinikum Erlangen Germany-Prof. Arndt Hartmann/ Prof Dr. Abbas Agaimy
  • Patologie pulmonară Fellowship Medizinische Hochschule Hannover (MHH) Germany-Prof. Dr. Danny Jonigk
  • Patologie bilio-pancreatică Fellowship KOC Universitesi School of Medicine, Istanbul, Turkey-Prof. Dr. Volkan Adsay
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân