Primele semne ale infecției cu tulpina Omicron. Avertismentul medicilor

  • Publicat:
Primele semne ale infecției cu tulpina Omicron. Avertismentul medicilor
Sursa foto: Shutterstock

Tulpina Omicron este mult mai infecțioasă decât Delta și riscă să devină dominantă pe plan mondial, dacă nu sunt respectate măsurile de protecție. Deși majoritatea formelor de COVID-19 date de infecția cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 sunt asimptomatice sau ușor simptomatice, cel puțin din datele colectate până în prezent, există riscul ca 5% dintre pacienți să dezvolte forme severe care necesită internare în secțiile de Terapie Intensivă.

Potrivit medicului infecționist Adrian Streinu-Cercel, durerile în gât şi faringitele sunt primele semne că am putea fi infectați cu tulpina Omicron, scrie gândul.ro, citând Antena 3.

Profesorul Streinu-Cercel spune că vaccinul anti-COVID, testarea şi masca de protecţie sunt soluțiile care ne pot proteja de boală chiar şi în cazul infectării cu tulpina Omicron.

Studenții care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă, respectiv critică, care să ajungă la terapie intensivă, a declarat prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Românii nu mai poartă mască. Un nou val al pandemiei este foarte posibil în ţara noastră

Medicul spune că un nou val al pandemiei este foarte posibil în ţara noastră, mai ales că „românii nu prea mai poartă mască şi se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2”.

„Atât timp cât nu se poartă masca aşa cum trebuie, să acopere şi nasul şi gura, este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.

Această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații (…) schimbă complet datele problemei din punctul de vedere al ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud, din 249 de tulpini care au fost secvențiate, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot.

Ce ne rămâne de făcut? Păi după doi ani de pandemie știm ce avem de făcut. Trebuie să ne vaccinăm”, a adăugat dr. Streinu-Cercel.

Datele preliminare ale CDC arată că vaccinul anti-COVID ne protejează de formele severe de boală şi de deces. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare.

O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului, ceea ce este foarte bine, pentru că încep școlile, a adăugat medicul.

Ce mai avem de făcut? „Să purtăm masca în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt 5 oameni în cameră stăm fără mască, dacă sunt 6 stăm cu mască”, a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, profesorul recomandă să începem să ne facem propria anchetă epidemiologică, să nu mai așteptam, să fim atenți pe unde ne ducem şi cu cine ne întâlnim şi să ne evaluăm propriul risc de contaminare. Şi în ultimul rând igiena corectă a mâinilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân