Durerea de spate – tipuri, cauze și tratamente (P)

  • Publicat:
  • Actualizat:
Durerea de spate – tipuri, cauze și tratamente (P)

Durerile de spate afecteaza multi oameni din intreaga lume. Aproximativ 80% din populatie va experimenta cel putin un episod de durere de spate in timpul vietii.

Din pacate, desi majoritatea cazurilor de durere de spate se vor rezolva de la sine, fara a avea nevoie de tratament, unele cazuri pot fi destul de severe si pot provoca dureri pe tot parcursul vietii.

In acest articol veti afla informatii despre tipurile de durere, dar si care  sunt simptomele si cum sa le gestionati.

Ce este durerea acuta de spate?

Durerea acuta de spate este acea durere care apare brusc si are o durata scurta. In cele mai multe cazuri durerea acuta de spate dispare de la sine cu conditia sa fie evitata suprasolicitarea coloanei vertebrale si a muschilor spatelui pentru o scurta perioada de timp.

In situatia in care durerea de spate persista mai mult de trei luni, medicii o considera durere cronica. Durerea cronica de spate poate fi mai complexa si poate necesita tratament medicamentos si/sau cu suplimente pentru afectiuni musculoscheletice sub observatia medicului, dar si kinetoterapie.

Cea mai frecventa cauza a durerii acute de spate este cauzata de o suprasolicitare a coloanei vertebrale.

Tipuri de dureri ale spatelui

  1. durerea acuta care apare ca urmare a unei leziuni, de exemplu in urma unui accident. In cazul durerii acute, ligamentele, tendoanele si muschii sunt solicitati peste nivelul normal de flexibilitate. Acest lucru face ca vertebrele sa fie supuse unor tensiuni suplimentare, fapt ce poate duce la lezarea unor nervi. Daca socul suferit este foarte mare, se poate ajunge la o ruptura osoasa.
  2. durerea cronica de spate este durerea care apare pe o perioada lunga de timp. In cazul durerii cronice, ligamentele, tendoanele si muschii care va sustin coloana vertebrala devin in timp excesiv de solicitate, astfel ca in timp nu mai sustin vertebrele, fapt ce duce la leziuni inflamare a nervilor din acea zona.

Cu toate acestea, durerea cronica de spate nu este in mod necesar legata de inflamatie. De fapt, durerea cronica poate fi cauzata de orice, de la leziuni tisulare ale sistemului nervos pana la postura incorecta la birou. Toate aceste afectiuni pot fi tratate prin kinetoterapie si medicamente.

Durerea de spate inflamatorie este o afectiune cronica caracterizata prin debut insidios care persista trei luni sau mai mult, asociata cu rigiditate matinala si se amelioreaza cu exercitiul fizic.

Factori care pot duce la dureri cronice de spate

  • suprasolicitarea coloanei vertebrale si postura incorecta (genereaza solicitari mari asupra coloanei)
  • dezvoltarea slaba a muschilor spatelui
  • mobilitatea limitata a coloanei vertebrale cauzata de scolioza
  • solicitarea frecventa a spatelui prin ridicarea de greutati
  • traume
  • obezitatea si sedentarismul

Durerile de spate inflamatorii si alte tipuri de dureri cronice sunt foarte frecvente si este posibil sa avem chiar intre cei apropiati persoane care sufera de astfel de dureri. De exemplu, o persoana poate avea dureri de spate de cel putin trei ori pe an dupa ce a fost implicata intr-un accident de masina.

Durerea de spate inflamatorie poate fi intalnita in afectiuni precum artrita sau fibromialgia. Este cauzata de inflamatia reala a tesuturilor moi. Durerea este agravata prin miscare si ameliorata prin odihna.

Durerea mecanica de spate, pe de alta parte, este cel mai cunoscut tip de durere de spate. Este cauzata de spasme musculare sau de incordarea muschilor care va sustin spatele. Durerea mecanica este cauzata de lucruri simple de zi cu zi, cum ar fi sa te ridici din pat, sa stai jos, sa te apleci si chiar sa te ridici in picioare.

Aceste activitati zilnice pe care majoritatea dintre noi le facem in fiecare zi pot crea tensiune in muschii care sustin spatele. Cand apare aceasta tensiune, provoaca mici rupturi sau leziuni in fibrele musculare ce duc la inflamatie si durere.

Cum se trateaza durerile de spate?

In cele mai multe cazuri, durerea acuta de spate de obicei se amelioreaza de la sine.

Durerea cronica de spate este de obicei tratata cu medicamente concepute pentru a calma durerea si/sau inflamatia. cum ar fi:

  • analgezice
  • medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS),
  • medicamente ce relaxeaza musculatura
  • creme si geluri
  • plasturi

Desi nu exista un tratament magic pentru a elimina instantaneu durerile de spate, exista anumite suplimente alimentare si nutrienti ce pot ameliora durerea, reduce inflamatia si relaxa muschii spatelui.

Iata o lista cu nutrienti si suplimente alimentare ce pot ameliora durerile de spate:

Acidul α-lipoic promoveaza utilizarea glucozei si producerea de energie la nivel neuronal, crescand si sinteza neurotransmitatorilor.

L-acetil-carnitina este un supliment util in toate cazurile de deficit care actioneaza la nivel central si periferic, in asistarea terapiei leziunilor nervoase mecanice si inflamatorii.

Zincul este legat de absorbtia si actiunea normala a vitaminelor, in special a celor din complexul B.

Acidul nervonic are rol in regenerarea tecii de mielina si imbunatatirea generala a functiilor creierului, prin urmare reprezinta o alternativa excelenta pentru tratamentul adjuvant al patologiilor neuro-musculare.

Vitaminele B3, B6, B12 sunt cofactori metabolici ai majoritatii enzimelor umane, prin urmare actiunea lor este de o importanta fundamentala pentru prevenirea si repararea leziunilor tisulare.

In magazinele de suplimente alimentare si farmacii pot fi gasite produse care contin aceste ingrediente, insa recomandarea noastra este sa luati orice remediu sau tratament sub indrumarea unui medic specialist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Cele mai bune ceaiuri naturale pentru suprimarea poftei de mâncare
Cele mai bune ceaiuri naturale pentru suprimarea poftei de mâncare
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei