Oana Moraru: efectele închiderii școlilor timp de un an asupra copiilor

Află mai multe informații despre împactul închiderii școlii asupra copiilor de la Oana Morau, consultant educațional!
  • Publicat:

Întoarcerea la școală a pus capăt educației on line care a avut nenumărate neajunsuri. Oana Moraru, consultant educațional și creatoarea platformei „Vocea părinților”, ne-a explica mai multe despre educația în pandemie.

Neajunsurile școlii on line

Din punctul de vedere al Oanei Moraru, a fost un an pierdut în învățare. Au fost și câțiva mai norocoși care au putut fi susținuți acasă de părinți sau prin sisteme de meditație. Însă cei mai mulți copii, mai ales cei din zone defavorizate au pierdut un an de școală. Chiar dacă s-a încercat online, învățământul românesc nu a fost pregătit pentru așa ceva, consideră consultantul educațional. Ca țară, nu am depășit stadiul în care învățătorii și profesorii doar informează copii, „toarnă” cunoștințele ce trebuie memorate. Ori, ar trebui să se meargă mai departe, ar trebui ca aceste cunoștințe să reușească să creeze atitudini, valori, transformări de comportamente.

În momentul începerii pandemiei și a trecerii școlii în online, s-a mai adăugat un baraj, un blocaj. De la o metodologie ce la clasă presupunea să atragă, să motiveze, să pună copiii să gândească în profunzime, în online, aceasta s-a rezumat la avea sau nu conexiune la internet. Ceea ce, în opinia Oanei Moraru, a fost și este un dezastru pe care îl vom vedea în câțiva ani. Toate acestea, spune specialistul, au afectat copiii și emoțional, dar și încrederea în sine a copiilor și puterea lor interioară.

Școala online a fost foarte dificilă pentru copiii cu cerințe educaționale speciale sau pentru cei aflați în anii formativi ( grădinițe sau școala pregătitoare).

Tocmai de aceea, întoarcerea la școală este o soluție pentru toate problemele expuse anterior.

Oana Moraru: adaptarea copiilor la regulile de igienă

Întoarcerea la școală presupune respectarea regulilor de igienă. Copiii care își petrec 3,4 ore la școală, probabil se adaptează mai bine, pentru că în acest interval de timp se poate menține o rigoare a gesturilor. Pe măsură ce timpul trece, copiii obosesc – spre prânz și după-amiază – și uită să respecte regulile, mai ales cei mici. Datorită neuronilor oglindă, copiii au tendința să îi imite pe ceilalți. Și dacă văd unul sau doi că își ating fața și uită regulile, au tendința să facă la fel, să copieze. Însă, în principiu, copiii sunt adaptabili și respectă regulile dacă sunt îndrumați, dar școala nu este un mediu perfect controlat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Laura Cosoi: lecțiile pandemiei
Laura Cosoi: lecțiile pandemiei