Dr. George Sireţeanu: Tratamentul pietrelor la colecist VIDEO

Ştiai că pietrele la colecist pot fi urmarea unui stil de viaţă nesănătos? Află din interviul următor tot ce trebuie să ştii despre tratamentul acestor pietre.

Medicul George Sireţeanu ne-a explicat în detaliu ce sunt pietrele la colecist, care sunt cauzele apariţiei, cum se diagnostichează, dar şi care este tratamentul optim.

Pietrele la colecist: ce este colecistul

Pentru a şti de ce se formează pietrele la colecist este nevoie să ştim care este rolul acestuia. Cunoscut şi ca vezica biliară, colecistul este un organ ce colectează şi depozitează lichidul numit bilă sau fiere. Aceasta este o substanţă eliberată de ficat ce ajută la digerarea lipidelor. Organul este conectat cu ficatul , dar şi cu duodenul, locul în care se eliberează bila.

Pietrele la colecist: cum se formează

Pietrele la colecist sunt nişte particule solide care se formează din cauza excesului de colesterol sau bilirubina din fiere. Acestea se pot depune pe vezica biliară.

Pietrele la colecist: cauze

Cauzele apariţiei acestor pietre sunt: consumul excesiv de grăsimi, lipsa grăsimilor din dietă, mese neregulate, sedentarism, constipaţia, stresul şi oboseala, obezitatea

Pietrele la colecist: simptome

Printre acestea se numără: durere în partea de sus a abdomenului, greaţă, vărsături, febră, lipsa poftei de mâncare, indigestie.

Pietrele la colecist: persoane cu risc

Riscul de apariţie a pietrelor la colecist este mai crescut pentru persoane de sex feminin ( în special persoane însărcinate sau cele care iau pastile cu estrogeni), persoanele cu vârsta mai mare de 55 de ani, persoanele supraponderale şi cele sedentare, plus cele care au un istoric al litiazei biliare în familie sau persoane ce suferă de siclemie, boala Crohn sau ciroză hepatică.

Pietrele la colecist: riscuri şi complicaţii

În cazul în care aceste pietre nu sunt tratate, iată ce complicaţii pot apărea: colecistită acută sau cronică, cancerul vezicii biliare, pancreatita acută, angiocolita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. George Sireţeanu - Medic primar Chirurgia Obezitatii (Bariatrica) si Chirurgie Generala
Dr. George Sireţeanu este Medic Primar specializat in Chirurgie Bariatrică, Chirurgie ginecologică, Chirurgia colo-rectală, Chirurgia sânului si Chirurgia hepato-biliară, cu o experiență de peste 13 ani în chirurgie, validată prin peste 2500 de pacienți operați. SPECIALIZARE ÎN FRANȚA ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Chirurgia Obezitatii (Bariatrica) si Chirurgie Generala
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult