Depresia între exces de emoţii şi o tiroidă dereglată

Doctorul Diana Dragomir, medic homeopat şi membru al Societăţii Române de Homeopatie, care ne explică în continuare cum pot ajuta remediile homeopate în cazul tulburărilor tiroidiene însoţite de depresie.
  • Publicat:
Depresia între exces de emoţii şi o tiroidă dereglată

Este bine recunoscut azi faptul că disfuncţiile tiroidiene afectează semnificativ statusul mental şi emoţional. Atât hipertiroidia (producerea în exces a hormonilor tiroidieni), cât şi hipotiroidia( insuficienţa hormonilor tiroidieni) pot fi implicate în tulburări comportamentale.

Pacienţii cu disfuncţie tiroidiană sunt mai predispuşi să dezvolte simptome depresive, dar şi invers, depresia poate însoţi diverse tulburări tiroidiene, predominant subclinice. Medicamentele antidepresive pot afecta şi ele funcţia tiroidiană.”, ne spune Diana Dragomir, medic homeopat şi membru al Societăţii Române de Homeopatie, care ne explică în continuare cum pot ajuta remediile homeopate în cazul tulburărilor tiroidiene însoţite de depresie.

Ce cauzează disfuncţia tiroidiană?

Disfuncţia tiroidiană se poate datora multor cauze printre care deficienţele de iod, de seleniu, stresului datorat examenelor, jobului, pierderii unei persoane apropiate. În sarcină sau imediat dupa naştere, se întâmplă frecvent să apară mai ales o hipotiroidie, nediagnosticată. Aceasta este însoţită de simptomele caracteristice( oboseală, creştere în greutate, constipaţie, depresie etc) de cele mai multe ori puse pe seama solicitării crescute a mamei.

Hipo sau hipertiroidie?

Nu de puţine ori se întâmplă ca un pacient care prezintă simptome de hipotiroidie sa fie diagnosticat în urma analizelor medicale cu hipertiroidie sau invers. Medicul endocrinolog îi va administra un tratament conform protocolului terapeutic, însă pacientul, chiar dacă analizele arată o normalizare a hormonilor tiroidieni, se va plânge de şi mai multe probleme.

”Homeopatia poate ajuta în toate aceste situaţii. Scopul tratamentului homeopat este acela de a echilibra organismul. Pentru aceasta pacientului i se va administra un remediu ales în urma unei anamneze atente, luând în considerare toate simptomele precum şi eventualele circumstanţe în care s-au dezvoltat acestea.”, punctează Diana Dragomir, medic homeopat şi membru al Societăţii Române de Homeopatie.

Remedii homeopate

Am putea da exemplu câteva remedii homeopate utile în tulburările tiroidiene însoţite de depresie, cu marea rugăminte de a nu le administra singuri ci doar la recomandarea unui medic homeopat.

Conium – Pacient indiferent, depresiv, superstiţios. La nivelul tiroidei poate dezvolta o induraţie însoţită de exoftalmie.
Lycopus virginicus este un alt remediu frecvent utilizat în exoftalmia tiroidiană.
Ferrum iodatum este un remediu care poate fi util in hipertiroidia la persoanele supraponderale, persoane nemulţumite, iritabile, sensibile la zgomot, care prezintă şi simptome de colită.
Iodum am putea spune că este remediul clasic pentru hipertiroidie, individul mănâncaă excesiv dar greutatea lui continuă să scadă. Extrem de grăbit şi neliniştit, poate dezvolta tulburări obsesiv-compulsive.
Spongia tosta util în special la pacientul cu guşă tiroidiană însoţită de o tuse cronică.
Calcarea carbonica la pacienţii mai grăsuţi, dar cu o consitenţă pufoasă, pastoasă. Pot avea o multitudine de frici şi dorinţe alimentare diverse. Frecvent pot prezenta constipaţie care nu-i supără prea tare.
Bromium util pacienţilor cu tulburări respiratorii, cu induraţie a glandei tiroide, atât hipotiroidieni cât şi hipertiroidieni. Se simt foarte bine pe malul mării.
Fucus vesiculosus poate fi un remediu pentru pacienţii obezi, hipotiroidieni, cu dureri de cap frecvente. Pot manifesta şi exoftalmie.
Graphites pentru pacienţi obezi, hipotiroidieni, anxioşi care prezintă şi diverse probleme dermatologice.
Natrium muriaticum poate fi util în urma unei traume. Pacientul este slab, are dorinţa crescută de sare, are frecvente dureri de cap. Poate prezenta atât simptome de hipotiroidie cât şi simptome de hipertiroidie.

Remediile homeopate stimuleza puterea nativa de vindecare a organismului.

Înţelegerea fundamentală a homeopatiei este aceea că o substanţă care determină un patern de simptome administrată unui om sănătos poate determina o vindecare a acelor simptome la un om bolnav, administrată în formă homeopată. Aceasta vindecare se va realiza stimulând forţa vitală, tratând întreaga persoană: corp, minte si emotii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being