Cât de dăunătoare poate fi abstinenţa pentru organism?

În general, sexul poate avea numeroase beneficii pentru organism. Sexul întreţine sănătatea creierului şi a inimii, osteoporoza şi Alzheimerul sunt ţinute la distanţă, cancerul de prostată nu apare, cancerul la sân este diminuat. Din punct de vedere emoţional, femeile abstinente, în cazul în care nu îşi găsesc un echilibru artificial într-un hobby ce are implicaţii fizice, devin irascibile şi dominatoare.
  • Publicat:
Cât de dăunătoare poate fi abstinenţa pentru organism?

Sexul poate avea numeroase beneficii pentru organism. Momentele intime petrecute alături de partener întreţin sănătatea creierului şi a inimii, osteoporoza şi Alzheimerul sunt ţinute la distanţă, cancerul de prostată nu apare, cancerul la sân este diminuat.

Sexul ne prelungeşte viaţa. Realizarea unui act sexual de calitate înseamnă copulare de minim 10 minute, intensitate şi ritm crescut, finalizare, te ajută să nu mai ai gânduri negre. Nivelul de dopamină şi cel de serotonină se reechilibreaza, iar subiectul este fericit”, precizeză psihologul Radu Leca pentru Ce se întâmplă, doctore?

Cum acţionează abstinenţa asupra organismului?

În general, femeile sunt cele mai afectate de lipsa unei relaţii sexuale. În cazul abstinenţei pot apărea afecţiuni ale ovarelor şi ale colului uterin, De asemenea, în funcţie de vârstă, se poate instala menopauza timpurie. Din punct de vedere emoţional, femeile abstinente, în cazul în care nu îşi găsesc un echilibru artificial într-un hobby ce are implicaţii fizice, devin irascibile şi dominatoare. O discuţie purtată cu o femeie abstinentă este uneori asimilată cu un interviu. Nu toate femeile îşi dau seama că fac asta”, mai spune psihologul Radu Leca.

Cum pot femeile şi bărbaţii să depăşească această perioadă?

În opinia specialitului, abstinenţa poate avea la bază numeroase cauze. Iată doar câteva dintre acestea!

Dacă abstinenţa are sursă religioasăSubiectul se împacă cu Divinitatea şi înţelege că sexul este natural sau acceptă în continuare temerile şi o perioadă mai lungă de timp se teme de sexualitate. Vor exista cititori care vor gândi aşa: ce are Divinitatea cu sexualitatea? Întrebarea este îndreptăţită. În funcţie de religia în care te naşti şi evoluezi, după botez, sexualitatea este considerată păcat sau nu. Subiecţii ce au temeri legate de manifestările sexuale vor fi întotdeauna sceptici faţă de ce e bine sau nu e bine să facă şi în mod special când şi cu cine să facă”, susţine specialistul.

Dacă abstinenţa este impusă, psihologul este cel care găseşte sursa impunerii, motivaţia, îl ajută pe subiect să îşi continue penitenţa sau nu. Specialistull nu poate decide în locul subiectului ce este bine şi ce nu, dar îl poate susţine în direcţia echilibrării emoţionale.

Dacă abstinenţa apare în urma unui eveniment negativ: viol, tentativă de viol, hărţuire, agresiune sexuală, în acest caz doar împreună cu psihologul subiectul poate reveni la o viaţă sexuală normală. Specific următorul aspect, important în dezvoltarea psihică a fiecaruia dintre noi: descoperirea sexualităţii conţine etapa denumită masturbare. Ca sa ajungi să înţelegi ce îţi doreşti, ce îţi place, cum îţi place, trebuie să treci şi prin această etapă, altfel vei fi surprins că nu înţelegi şi nu simţi nimic cu partenerul de sex. Abstinenţa duce la modificări emoţionale şi cognitive. Doar structura interioară a fiecărui subiect în parte determină amplificarea sau diminuarea unor segmente din noi. Respectiv, cum reacţionăm, cum gândim, cum procedăm atunci când”, concluzionează psihologul Radu Leca pentru Ce se întâmplă, doctore?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”