5 ispite sau moduri de a înşela

  • Publicat:
5 ispite sau moduri de a înşela

Căsătoriţi sau nu, într-o relaţie mai mult sau mai puţin deschisă, fiecare dintre cei doi parteneri îşi pune problema dacă poate face ceva să nu fie înşelat. Aceasta este marea dilemă sau marele mister.

 “Am fost înşelată? Dacă da, de ce? Puteam oare preveni? Sunt sau nu vinovată pentru că partenerul a căzut în mrejele altcuiva? Cum va mai fi relaţia, se va schimba oare? Pot trece sau nu peste un astfel de eveniment?” Toate aceste întrebări sau multe altele le descopăr în cabinet, spuse cu lacrimi în ochi şi voce tremurândă sau cu o privire tăioasă şi dornică de răzbunare. Dar înainte de orice, să vedem de ce înşală oamenii. Ei bine, răspunsul sincer, lipsit de ipocrizie, este: pentru că pot! Da, da! Dacă ar fi să facem un sondaj, probabil că procentul celor care au avut cum şi cu cine şi au făcut-o, este superior celor care nu au făcut acest pas. Iar dincolo de acest răspuns, există alte variaţiuni pe temă, prin care cei care au făcut-o caută să motiveze gestul sau să găsească vinovaţi. Şi dincolo de aceştia, sunt cei care îşi pun în practică fanteziile alături de partener sau separat, pentru o noapte, sau făcându-şi din fantezii un mod de viaţă.

Cum, cu cine şi de ce înşelăm

Colegul. Este cel mai adesea personajul negativ, cel care strică relaţii sau cel care este cel mai la îndemână. De ce? Pentru că timpul petrecut la serviciu este net superior celorlalte activităţi. Pentru că arată bine, se comportă aşa cum cel de acasă nu o face, pentru că este glumeţ sau pentru că este singurul care m-ar asculta sau m-ar înţelege cel mai bine. Pentru că oricum altă variantă nu am unde şi cum să găsesc. Pentru că eram în training, eram la munte, vinul a fost bun.

Fostul. Acesta este pe locul 2 în topul preferinţelor. Este persoana care ne ştie şi pe care o cunoaştem cel mai bine. Sau pentru că, este cel care era “deja cucerit”, vorba poetului. O reîntâlnire neaşteptată sau o relaţie care scârţâie pot fi motivele ce pot reaprinde un foc ce mocnea.

Aventura de o seară. Este prima pe lista de preferinţe a femeilor. Li se pare cea mai sigură. Să întâlnească pe cineva necunoscut, care să le cucerească, să le vrăjească şi alături de care să petreacă o seară fierbinte în care să pună în practiceă cele mai nebune fantezii. Iar dimineaţa să dispară şi să nu afle nimeni. Iar ele să se întoarcă la viaţa obişnuită, cu gustul păcatului pe buzele ce descriu un zâmbet ştrengăresc.

Sexul în grup sau sexul cu o persoană de acelaşi sex. Acestea sunt fantezii pe care le au ambele sexe, dar puţin diferit. Dacă femeile se gândesc cum ar fi cu doi bărbaţi sau cu o prietenă, bărbaţii se gândesc mai degrabă cum ar fi cu două partenere. Însă de cele mai multe ori, rămân doar la stadiul de fantezii, procentul celor care pun în practică fiind foarte mic.

Schimbul de parteneri. De când accesul la informaţie este aproape nelimitat, de când filmele pentru adulţi şi pozele indecente sunt peste tot, această fantezie a devenit pentru unii un mod de viaţă. Contra unei sume de bani sau doar de dragul experienţelor, există o categorie de persoane care practică frecvent schimbul de parteneri.

Final şi poate de la capăt

Oricum ar fi, trebuie spus că familia reprezintă baza societăţii. O familie sănătoasă, cu valori şi norme clare, pune cu adevărat în valoare ambii membri ce se pot astfel ajuta şi sprijini reciproc. De asemenea, într-o familie sănătoasa se pot naşte şi creşte copii sănătoşi fizic şi mental. Fantasmele pot fi doar moduri de a visa sau evenimente de o noapte. Chiar dacă omul este o fiinţă socială sau poate tocmai de aceea, dorinţa de a schimba partenerul sau dorinţa de a încerca şi ceva nou apare. Oricât am dori sau nu să recunoaştem acest lucru. Dar dacă faceţi sau nu pasul, numai voi ştiţi. Eu vă spun doar atât: aveţi grijă să vă asumaţi consecinţele! Altfel, acest pas poate însemna sfârşitul relaţiei de cuplu. Sau începutul unei noi relaţii ori începutul unor alte forme sau tipuri de relaţii.

Autor: psihoterapeut Constantin Cornea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”