Ai pete pe faţă? Iată cum scapi de petele pigmentare de pe piele

Ai observat că în timp pe pielea ta au început să apară pete mai închise la culoare care nu mai dispar? Petele pigmentare nu ţin cont de tipul de ten, apărând atât la brunete, cât şi la persoanele cu tenul deschis.
  • Publicat:
Ai pete pe faţă? Iată cum scapi de petele pigmentare de pe piele

Ai observat că în timp pe pielea ta au început să apară pete mai închise la culoare care nu mai dispar?

Frecvent după o vacanţă petrecută la mare în locul bronzului natural pe piele rămân pete mici închise la culoare, sau la unele persoane odată cu înaintarea în vârstă, pe dosul mâinilor, pe decolteu, umeri sau pe faţă au apărut şi s-au înmulţit nişte pete mici şi maronii, care seamănă cu pistruii.

Dna Dr. Dana Miricioiu, medic specializat în chirurgia estetică, fondatoarea clinicii Class MediSpa, ne spune care sunt cele mai bune metode pentru îndepărtarea petelor pigmentare de pe piele şi în ce constau acestea.

Dr. Dana Miricioiu
Dr. Dana Miricioiu

Ei bine, toate acestea pete reprezintă acumulări ale melaninei – un pigment din piele, secretat de melanocite, care are rol de protecţie, determinând nuanţa pielii fiecărei persoane.

Prin „iritarea” repetată a acestor celule de către razele ultraviolete, secreţia de melanină scapă de sub control, iar prin producerea lui în exces se produc petele pigmentare, cunoscute sub diferite nume: pete de soare, de vârstă, pete de la ficat, pistrui, lentigine, sau, în cazurile mai avansate, melasmă. Factorul hormonal deţine un rol important în apariţia petelor pigmentare.
Petele pigmentare nu ţin cont de tipul de ten, apărând atât la brunete, cât şi la persoanele cu tenul deschis. Apar frecvent pe faţă la femeile însărcinate, sau a acelora care iau anumite pilule contraceptive sau care urmează un tratament de substituţie hormonală.

Petele maronii de pe piele deranjează estetic

Localizarea lor cea mai frecventă este la nivelul feţei, decolteului, spatelui, braţelor şi mâinilor, dar în unele situaţii apar şi la nivelul coapselor şi a gambelor.Vârsta are un rol important în apariţia petelor pigmentare. Îmbătrânirea pielii şi neprotejarea ei de-a lungul anilor provoacă pigmentarea dosului mâinilor şi a feţei.

Deşi, 90% dintre persoane dezvoltă această afecţiune, doar două din zece persoane consultă un specialist care le-ar putea da sfaturi şi recomanda tratamente pentru îmbunătăţirea aspectul pielii.

Cremele cu protecţie solară pot preveni apariţia petelor pigmentare

Cea mai buna metodă de prevenţie a petelor de soare este utilizarea zilnică a cremelor cu factor de protecţie solară, nu doar în anotimpul călduros!
O piele iritată de probleme hormonale, de fumat, de poluarea din mediul înconjurător, de lipsa unui stil de viaţă sănătos sau alterată de modificările care apar odată cu înaintarea în vârstă este extrem de sensibilă la acţiunea ultravioletelor. Se recomandă utilizarea cremelor de faţă care conţin factor de protecţie 50+ atât împotriva UVA cât şi a UVB, în fiecare zi a anului, oricare ar fi anotimpul şi oricare ar fi condiţiile meteo.

Petele pigmentare pot fi îndepărtete cu ajutorul intervenţiilor laser!

Determinând un aspect estetic neplăcut, care nu numai că persistă, dar se poate şi accentua, petele pigmentare pot fi considerate afecţiuni care se pot transforma în timp în cumplitul cancer de piele.

Înainte de a vă prezenta tipurile de tratamente care pot duce la ameliorarea şi la dispariţia petelor pigmentare provocate de soare, trebuie să ştiţi că oricare ar fi intervenţia, sunt necesare şedinţe repetate, care îndepărtează pe rând straturi fine din pigmentul care se află situat în profunzimea pielii.

Posibilitatea de reapariţie a petelor pigmentare există, recidiva fiind datorată sensibilizării melanocitelor de a secreta pigmentul, inclusiv la stresuri minore asupra pielii. De aceea, protecţia împotriva UV va continua şi în timpul tratamentelor şi după terminarea intervenţiilor.

Care sunt metodele de atenuare si de dispariţie a petelor pigmentare?

Tratament noninvaziv Broad Band Light (BBL) şi Peelingul laser superficial (MLP) – adică se asociază tratamentul BBL care denaturează petele pigmentare cu un peeling laser pentru a antrena curăţarea mult mai eficientă a pielii. Aşadar, lumina intens pulsată (BBL) va denatura pigmentul din pata pigmentară (modificându-i culoarea), iar acesta va fi îndepartat cu ajutorul peelingului laser MLP. Această intervenţie îndepărtează stratul superficial al petelor pigmentare.
După intervenţie, pielea va fi mult mai curată şi mai decolorată. În funcţie de adâncimea petelor, vor fi necesare mai multe şedinţe (la 4-6 săptămâni) pentru a putea să îndepărtăm stratul pigmentar în întregime.

Tratamentul BBL şi laserul ProFractional – acest laser practic face microexcizii în toată grosimea petelor pigmentare, scoţând pata în toată grosimea ei. Este mult mai eficient decât primul, însă şi aici avem nevoie de una sau două intervenţii.

După un singur tratament, pielea se va lumina, va fi mult îmbunătăţită, poate chiar cu petele pigmentare dispărute. După câteva săptămâni, ele mai apar într-o oarecare măsură, pentru că, fiind profunde, stratul profund nu este eliminat în totalitate şi se superficializează, fiind nevoie de o nouă şedinţă.

În concluzie:

  • nu abandonaţi crema cu SPF 50+, oricare ar fi anotimpul şi condiţiile meteo;
  • odată aparute, aceste pete pigmentare pot fi îndepărtate cu ajutorul intervenţiilor laser, însă, odată stimulat, melanocitul are „memorie”. Deci, recidiva poate să fie destul de mare dacă nu folosiţi factor de protecţie solar;
  • îndepărtarea lor nu se poate face într-o singură intervenţie, deoarece petele nu sunt superficiale, ci sunt destul de profunde! Avem nevoie de mai multe şedinte, pentru a îndepărta strat cu strat din fiecare pată pigmentară;
  • lăsate pe loc, netratate, petele pigmentare se fixează din ce în ce mai bine în piele, aşa că eliminarea lor va fi din ce în ce mai anevoioasă. Nu le lăsaţi să se „învechească”! Ele se vor extinde în suprafaţă şi vor fi mult mai dificil de îndepărtat;
  • înainte de apariţia intervenţiilor laser sau/şi lumina intens pulsată pentru îndepărtarea petelor pigmentare, erau folosite pe scară largă cremele depigmentante, cu efecte slabe sau chiar absente, deoarece pelele maronii sunt de cele mai mult ori situate profund în piele, locuri unde nici un fel de crema nu poate acţiona.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”