Usturoiul (Allium sativum)

Denumire științifică: Allium sativum
Denumire populară: Usturoi, Liu, Aniu, Ai De Grădină, Ostoroi
Usturoiul (Allium sativum)

Descriere

Usturoiul este o plantă medicinală, alimentară şi condiment, având un bulb alcătuit din mulţi căţei înveliti individual în cate o formaţiune membranoasă.

Frunzele sunt liniar plane, iar inflorescenţa este globuloasă, cu bulbii la baza ei şi învelită într-o spată membranoasă.

Pentru uz medicinal, cât şi pentru uz alimentar, se utilizează bulbul (căpăţâna) şi frunzele tinere. În scopuri medicinale, atât bulbul, cât şi frunzele, se vor consuma întotdeauna în stare crudă.

Compoziţie usturoi

Usturoiul conţine săruri minerale, inulină, microelemente, un complex de vitamine (A, B, PP, C) şi două substanţe specifice, cu efecte antibiotice – alicina şi garlicina.

Usturoi – acţiune terapeutică

Usturoiul are efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerige, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv şi antihelmintic.

Usturoi – indicaţii terapeutice

Consumat ca atare, tinctură sau pulbere, usturoiul este recomandat în guturai, răceli, arteroscreloză, boli reumatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşită cronică, astm, tuse, febră, hipertensiune, hipercolesterolemie, infecţii bacteriene, artroză, paraziţi intestinali, gută, meteorism abdominal, gastrite, diabet,  şi tulburări de ritm cardac.

În afecţiuni externe se pot pune cataplasme cu usturoi sau comprese cu sirop din usturoi pentru tratarea piciorului de atler, candidozei vaginale, acneei, pitiriazisului, arsurilor, ulceraţiilor cutanate, abceselor tegumentare sau a verucilor vulgare.

Usturoi – precauţii şi contraindicaţii

Supradozajul sau consumul de usturoi de culoare galbenă sau încolţit cauzează vomă, arsuri gastrice, sindrom dispeptic, sângerări sau greţuri.

Consumul de usturoi este contraindicat mamelor  care alăptează deoarece modifică gustul laptelui şi poate provoca colici bebelusului.

De asemenea, este contraindicat persoanelor cu intoleranţă digestivă la usturoi şi celor care iau medicamente anticoagulante.

Mirosul neplăcut de usturoi poate fi îndepărtat mestecând puţin pătrunjel, mărar, mentă, anason, fenicul, busuioc, coriandru sau  ienupăr.

Usturoiul în cosmetică

Prin conţinutul bogat în seleniu, usturoiul redă elasticitatea pielii.  De asemenea, se pot realiza măşti naturale de faţă din suc de usturoi şi miere de albine, care acţionează benefic pe un ten seboreic, cu tendinţă acneică.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”