Turmeric (Curcuma longa)

Denumire științifică: Curcuma longa
Denumire populară: Turmeric, Curcumin, şofran De Indian
Turmeric (Curcuma longa)

Descriere

Turmericul este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudit cu ghimbirul şi cultivat în India, sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa. Este folosit  în bucătăria indiană drept condiment, având un gust iute amărui, aromatic.

În scop terapeutic se foloseşte rădăcina.

Turmeric – Compoziţie

Rădăcina de turmeric conţine: uleiuri volatile, sescviterpene (alfa şi beta turmerone, alfa-curcumen, zinziberen), monoterpene, un colorant de culoare galbenă, numit curcumină, săruri minerale, peptide solubile în apă (turmeriu peptidă) şi polizaharide.

Turmeric – Acţiune

Turrmericul are acţiune colagogă, coleretică, stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer şi efectele ei prin dizolvarea microplăcilor care se formează între neuronii din creier, creşte mobilitsatea articulaţiilor, tendoanelor, reduce tumefacţia, febrifug, calmează tusea, durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice, acţiune hemostatică, cicatrizantă.

Turmeric – Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice pe bază de turmeric sau consumul condimentului propriu-zis sunt indicate în caz de  tulburări circulatorii, hematoame, luxaţii, contuzii, febră musculară, boli hepato-biliare, flatulenţă, icter, hemoragii, colită ulcero-hemoragică, boala Crohn, artrită reumatoidă, infecţii respiratorii, cancer, afecţiuni reumatismale.

Administrare:

Pudra se poate administra câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi în amestec cu suc de fructe (morcov, măr, portocale, struguri) sau legume.
Infuzie din rădăcină –  se prepara din o linguriţă de rădăcină la o cană cu apă, se pot consuma 2 căni pe zi.
Tinctura – se administrează 15-20 de picături pe zi.

Turmeric – Precauţii şi contraindicaţii

Folosită în cantităţi mari, rădăcina de turmeric poate produce iritaţie gastrică iar în zonele în care se foloseşte în mod tradiţional la condimentarea alimentelor incidenţa ulcerului gatric este mult mai frecventă.

Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să folosească cu precauţie (şi sub indicaţia medicului) astfel de reparate fitoterapeutice cu turmeric.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”