Podbal (Tussilago farfara)

Denumire științifică: Tussilago farfara
Denumire populară: Podbal, Brusturel, Cenuşoară, Limba Vecinei, Guşa Găinii

Descriere

Podbalul este o plantã ierboasã foarte rãspânditã, care creşte prin locurile necultivate. Era apreciatã încã din antichitate pentru calitatea de a „alunga tusea”, proprietate reflectatã şi în denumirea latinã. Este printre primele plante care înfloresc primãvara devreme, în luna martie, având culoare galbenã, cu diametrul de2-3 cm.

De la podbal se recolteazã în scop medicinal frunzele mari, late, de culoare verde,  care cresc direct din rizomi, dupã ofilirea florilor.

Compoziţie

Frunzele de podbal conţin mucilagii, tanini, substanţe amare (tusilaginã), acizi graşi, carotenoizi, inulinã, fitosteroli, flavone,substanţe triterpeniceşi sãruri minerale.

Acţiune

Utilizarea în fitoterapie a preparatelor din frunze de podbal se bazeazã pe proprietãţile lor emoliente, tonice, antispastice, secretolitice şi antiinflamatoare.

Indicaţii terapeutice

Frunzele de podbal sunt utile în afecţiunile aparatului respirator, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronşita cronicã, astmul bronşic, silicoza, de asemenea în bolile hepato-biliare, dispepsii, plãgi şi ulceraţii ale pielii.

Administrare:

Se preparã o infuzie din 2 linguriţe de frunze la 1 canã cu apã. Se beau 2-3 cãni pe zi.

Extern, se poate face un decoct din 2-3 linguri de frunze la 1 canã cu apã. Se fierbe 10 minute şi se lasã acoperit încã 20 de minute. Se strecoarã şi, dupã rãcire, se fac spãlãturi locale.

Precauţii şi contraindicaţii

Existã studii care au pus în evidenţã existenţa unor substanţe carcinogene în florile de podbal. Din acest motiv, se impune evitarea folosirii acestora. Realitatea este cã dozele utilizate în experimentele efectuate pe animale au fost foarte mari, depãşind cu mult dozele recomandate în general în fitoterapie.

Oricum, ca mãsurã de siguranţã, florile de podbal – utilizate în trecut alãturi de frunze – nu mai sunt indicate pentru prepararea formelor fitoterapeutice.

De asemenea, dozele mari sunt toxice datorită alcaloizilor pirolizidinici, care afectează ficatul şi funcţia plămânilor.

În cosmetică

Frunzele proaspete şi tocate pot fi aplicate sub formă de suc pe zonele cu acnee şi furuncule.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?