ACID ACETILSALICILIC, comprimate, 500 mg

Substanță activa
Acid acetisalicilic
Clasa ATC
N02BA
Format
comprimate
Afecțiuni
cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare, dureri reumatice periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree, febră
Producător
S.C. SANTA S.A.
Acțiune terapeutică
analgezic, antipiretic, antiinflamator

Compoziţie

Fiecare comprimat conţine 500 mg acid acetisalicilic şi excipienţi: amidon de porumb (tip B), celuloză pulbere (Arbocel A 300).

Grupa farmacoterapeutică

Indicaţii terapeutice

Ca analgezic şi antipiretic:
– dureri de intensitate uşoară sau moderată, cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare şi periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree;
– febră.

Ca antiinflamator:
– tratamentul fenomenelor inflamatorii în reumatismul articular acut;
– ameliorarea inflamaţiei articulare în poliartrita reumatoidă.

Contraindicaţii
– Hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipienţii medicamentului;
– Ulcer gastric sau duodenal activ;
– Diateză hemoragică;
– antecedente de astm bronşic indus de administrarea salicilaţilor sau a substanţelor cu acţiune similară, în special antiinflamatoare nesteroidiene;
– Ultimul trimestru de sarcină;
– Insuficienţă hepatică gravă;
– Insuficienţă renală gravă;
– Insuficienţă cardiacă necompensată.

Precauţii
Administrarea acidului acetilsalicilic în scop analgezic şi antipiretic nu este recomandabilă la copii cu gripă, viroze respiratorii sau varicelă, datorită riscului de complicaţii infecţioase şi sindrom Reye.
Folosirea acidului acetilsalicilic impune prudenţă în următoarele situaţii clinice:
– pacienţi cu teren alergic; în caz de astm bronşic şi alte brohopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinită alergică, polipi nazali, reacţii alergice la alte medicamente, tratamentul se face sub supraveghere medicală;
– episoade de ulcer gastro-duodenal activ în antecedente;
– afecţiuni cu risc hemoragic, menoragii, metroragii;
– insuficienţă renală sau hepatică-risc de creştere a toxicităţii prin acumulare;
– paciente cu dispozitive intrauterine;
– deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza.
Acidul acetilsalicilic în doze mari scade eliminarea acidului uric, de aceea trebuie evitat la pacienţii cu gută.

În cazul tratamentului prelungit este necesar controlul funcţiilor hepatice şi renale.

Interacţiuni

Asocierea următoarelor medicamente cu acidul acetilsalicilc impune prudenţă sau este contraindicată:
– alte antiinflamatoare nesteroidiene-risc de ulceraţii şi hemoragii digestive;
– glucocorticoizi-risc de ulceraţii şi hemoragii digestive;
– anticoagulante orale, heparine, ticlopidina şi alte antiagregante plachetare, streptokinaza şi alte trombolitice, pentoxifilină; deoarece creşte riscul hemoragic este necesară prudenţă şi controlul parametrilor de coagulare şi a timpului de sângerare;
– metotrexat; asocierea este contraindicată absolut sau relativ (pentru dozele de metotrexat ≥ 15 mg/săptămână, respectiv < 15 mg/ săptămână), deoarece este favorizată toxicitatea hematologică a metotrexatului (prin mecanism farmacocinetic);
– inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei-risc de insuficienţă renală acută;
– interferon alfa; acidul acetilsalicilic poate inhiba acţiunea interferonului;
– litiu-creşte concentraţia plasmatică a acestuia, risc toxic;
– diuretice-acidul acetilsalicilic poate să scadă eficacitatea diureticelor;
– uricozurice (de exemplu probenecid), datorită scăderii efectului uricozuric (competiţie pentru eliminarea acidului uric la nivelul tubilor renali); se recomandă utilizarea altui analgezic;
– antidiabetice orale; creşte efectul antidiabeticelor orale; sunt necesare informarea pacientului şi controlul mai frecvent al glicemiei.

Atenţionări speciale

Sarcina şi alăptarea
Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen în studii experimentale, la animale de laborator.
Studii epidemiologice la femeia însărcinată nu au evidenţiat efecte teratogene şi fetotoxice în condiţiile administrării în primele 2 trimestre de sarcină, dar experienţa este limitată pentru utilizarea cronică de doze mari.
Folosirea în ultimul trimestru de sarcină a fost asociată cu toxicitate cardio-pulmonară şi renală la făt, închiderea prematură a canalului arterial, întârzierea şi prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) şi creşterea frecvenţei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).
În primele două trimestre de sarcină se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicaţia medicului, după analiza raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial la făt; se recomandă evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi.
În ultimul trimestru de sarcină acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu excepţia utilizării punctuale pentru anumite indicaţii cardiologice şi obstetricale foarte limitate).
Deoarece acidul acetilsalicilic se excretă în laptele matern, folosirea în timpul alăptării trebuie evitată sau alăptarea se întrerupe, în funcţie de raportul beneficiu terapeutic matern/ risc potenţial la sugar.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Acidul acetilsalicilic nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Comprimatele se înghit întregi, cu o cantitate suficientă de apă, de preferinţă după mese.

Adulţi
Pentru efectul analgezic şi antipiretic se administrează 500 mg acid acetilsalicilic (un comprimat Acid Acetilsalicilic), repetând în funcţie de necesităţi la intervale de 4 ore.
Pentru efectul antiinflamator se administrează 3-4 g acid acetilsalicilic (6-8 comprimate Acid Acetilsalicilic ) pe zi, în administrare fracţionată, la intervale de 6 ore.

Copii sub 12 ani
Administrarea pentru efectele analgezice şi antipiretice din cadrul afecţiunilor virale se face la indicaţia medicului şi sub stricta lui supraveghere.

Copii peste 12 ani
Pentru efectul analgezic şi antipiretic se administrează câte 250 mg acid acetilsalicilic (1/2 comprimat Acid Acetilsalicilic), repetând în funcţie de necesităţi la intervale de 4-8 ore.

Pentru efectul antiinflamator în reumatismul poliarticular acut se administrează 85-100 mg acid acetilsalicilic/kg şi zi (fără a depaşi 3 g pe zi), fracţionat, la intervale de 4-6 ore, timp de 20-30 zile; în continuare se administrează 2/3 din doza de atac 10-20 zile, apoi 1/2-1/3 din doza de atac alte 30-40 zile.

Supradozaj
Semnele şi simptomele pot varia în funcţie de gravitatea supradozajului:
– moderat-tulburări de auz (tinitus, hipoacuzie), cefalee, vertij, greaţă, care se pot remite prin scăderea dozei;
– grav-febră, hiperventilaţie, cetoacidoză, alcaloză respiratorie, acidoză metabolică, comă, colaps, insuficienţă respiratorie, hipoglicemie marcată.

În caz de supradozaj se impun următoarele măsuri terapeutice:
– pacientul trebuie internat rapid într-o unitate de terapie intensivă;
– efectuarea de lavaj gastric;
– evaluarea echilibrului acido-bazic;
– diureză alcalină forţată, dacă este necesar, hemodializă sau dializă peritoneală;
– tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

Reacţii adverse

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt de regulă bine suportate.
Au fost semnalate sângerări diverse-hematemeză, melenă, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feriprivă), epistaxis, gingivoragii, purpură.
Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se menţine timp de 4-8 zile după oprirea administrării acidului acetilsalicilic.
Fenomenele de iritaţie gastrică (dureri abdominale, pirozis, greaţă, vărsături) sunt rare dacă tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.
Sunt posibile reacţii alergice, manifestate îndeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm bronşic sau reacţii anafilactice. Au fost semnalate reacţii de tip anafilactoid la pacienţii idiosincrazici.
Au fost semnalate complicaţii infecţioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie şi afectare hepatică), la copiii trataţi cu acid acetilsalicilic în scop analgezic şi antipiretic.

Informatii suplimentare

Păstrare
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se utiliza după data expirării înscrisă pe ambalaj.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 2 blistere PVC/Al a câte 10 comprimate
Cutie cu 60 blistere PVC/Al a câte 10 comprimate (ambalaj de uz spitalicesc)

Producător
S.C. SANTA S.A.,
Str. Carpaţilor nr.60, Braşov, judeţul Braşov, România

Deţinătorul autorizaţiei de punere de piaţă
S.C. SANOSAN S.R.L.,
Str. Carpaţilor nr.60, Braşov, judeţul Braşov, România

Data ultimei verificări a prospectului
Iulie, 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being