Ilinca Vandici: Am suferit de depresie postnatală

Povestea ei poate fi o lecţie pentru multe dintre noi. Ilinca Vandici a vorbit pentru CSID despre despresia postnatală, operaţii şi regimul de viaţă pe care îl are.
  • Publicat:
Ilinca Vandici: Am suferit de depresie postnatală

La 32 de ani, Ilinca Vandici pare că are totul, bărbatul la care a visat, copilul pe care şi l-a dorit. Despre drumul până aici, suferinţele care au încercat-o, perioada de după naştere şi regimul ei de viaţă, vedeta Kanal D a povestit, cu sinceritate, înt-un interviu pentru Ce se întâmplă, doctore?!

CSID: Câte kilograme te-ai îngrăşat în timpul sarcinii şi cum ai reuşit să scapi de ele?

Ilinca Vandici: În timpul sarcinii am acumulat vreo 9-10 kg. Bebeluşul a cântărit 4 kg, iar în următoarele două săptămâni am dat jos şi restul greutăţii acumulate. Nu am ţinut o dietă anume şi am alăptat bebeluşul, dar, din păcate, nu atât cât mi-aş fi dorit. M-am şi reîntors în sala de sport destul de repede, de îndată ce medicul mi-a spus că am permisiunea lui, că totul este în regulă după operaţia de cezariană. 

CSID: În general, cum scapi de cele câteva kilograme pe care le acumulezi?

Ilinca Vandici: La mine este vorba de un stil de viaţă sănătos. Asta înseamnă că am o alimentaţie corespunzătoare, dar gust şi din alimentele „interzise”, asta dacă îmi este poftă de ceva anume. Fac sport, constant şi continuu, excepţie făcând perioadele în care sunt plecată în vacanţă sau am programul extrem de încărcat, cu filmări etc. Când merg la sala de sport lucrez cu un antrenor personal, care ştie exact ce anume trebuie să fac pentru a-mi lucra şi tonifia toate zonele corpului. Pe lângă asta, tot ceea ce se întâmplă în sufletul meu, mă ajută cumva să am mereu zâmbetul pe buze, să-mi fac viaţa frumoasă, pentru că sunt omul care crede cu desăvârşire că frumuseţea vine, în primul rând, din interiorul nostru.

În momentul în care în suflet este linişte, pace şi fericire, treaba asta se vede cu ochiul liber şi emană în jur pentru ceilalţi. Nu uit niciodată să îmi hrănesc sufletul cu ceea ce îmi aduce bucurie şi împlinire sufletească. Consider că acesta este lucrul cel mai important.

CSID: Cum arată programul tău de exerciţii? Ce parte a corpului lucrezi cel mai des?

Ilinca Vandici:  Fac atât cardio, cât şi exerciţii pentru toate grupele de muşchi, tocmai de aceea am ales să am un antrenor personal. Exerciţiile se schimbă de la zi la zi şi într-o săptămână reuşesc să lucrez toate grupele musculare.  

CSID: Crezi în diete? Ai ţinut vreodată un regim care a dat rezultate?

Ilinca Vandici:  Nu cred în diete şi nu cred în minuni de acest gen, care se înfăptuiesc peste noapte. Cred în rigoarea unui program care dă rezultate şi se poate menţine în timp, drept urmare n-am apelat niciodată la o dietă. Din fericire, nici nu am avut nevoie să testez aceste mijloace, dar am oameni în jurul meu care s-au străduit să aibă sau să revină la o formă armonioasă, apelând la tot felul de reţete, iar rezultatele s-au văzut, într-adevăr, dar pe termen scurt.

Pe termen lung, din păcate, s-au confruntat cu aceeaşi problemă pe care o aveau iniţial. Cred, aşa cum spun şi doctorii, că este mai bine să previi, decât să tratezi. Să adopţi un stil de viaţă sănătos, fără a face excese, din toate punctele de vedere, şi să încerci să faci cât mai multă mişcare, sunt chestiuni care chiar dau rezultate pe termen lung şi pe care le poţi păstra.  

Ilinca Vandici: alimentele la care a renunţat

CSID: Care sunt alimentele pe care le-ai exclus din alimentaţia ta?

Ilinca Vandici:  Făinoasele, pâinea, aliment la care am renunţat de foarte mulţi ani. Dacă însă mănânc salată de vinete, care nu poate fi consumată fără pâine, atunci mănânc maxim două felii.

CSID: Concret, ce mănânci într-o zi?

Ilinca Vandici: Dimineaţa: ouă fierte, avocado, roşii, castraveţi; la prânz mănânc o supă sau o carne la grătar, pui sau peşte cu o garnitură de salată, iar seara o salată. Câteodată, la prânz, mănânc şi orez, mai ales când mă întorc de la sală, dupa antrenamente, iar seara tot o salată. Dacă mi se mai face foame, mai iau un măr. 

CSID: Carne sau produse vegetarine?

Ilinca Vandici:  Carne. Organismul meu reacţionează foarte bine la proteina din carne. Dacă nu o consum îmi scade masa musculara şi atunci slăbesc, ceea ce nu-mi doresc.

CSID: Mănânci dulciuri, bei băuturi acidulate sau e total exclus?

Ilinca Vandici:  Am renunţat la produsele de patiserie şi la dulciuri, dar, dacă sunt momente în care organismul îmi cere ceva dulce, îi dau o bucăţică de ciocolată, dar nu o tabletă întreagă. Nu consum sucuri acidulate.

CSID:  Ce foloseşti pentru păr? Produse din comerţ sau o reţetă moştenită?

Ilinca Vandici: Ei, aici este o treabă extrem de importantă şi serioasă pentru mine, pentru că de vreo trei ani de zile am descoperit produsele naturale, bio, de îngrijire şi vopsire a părului. Din acest motiv părul meu arată mult mai bine acum decât în trecut. Folosesc produse bio, şampon, balsam, mască de par din categoria produse organice, folosesc şi un ulei pentru vărfuri , credeţi-mă ca rezultatul este vizibil, iar rezultatele chiar se vad. Îmi iubesc părul şi apelând la aceste produse reuşesc să-l îngrijesc, să-l menţin sănătos, să arate bine şi nu mai sunt nevoită să-mi tai vârfurile o dată la o lună, aşa cum o făceam înainte, pentru că acum nu mai sunt despicate.

Ilinca Vandici, schimbări de look şi tratamente speciale

CSID:  Cum îţi protejezi tenul vara?

Ilinca Vandici:  Nu am un tratament special, încerc să nu mă expun la soare cu faţa, pentru că se văd imediat semnele îmbătrânirii şi nu vreau să accelerez acest proces. Dacă, totuşi, trebuie să o fac, îmi protejez pielea feţei cu cremă, factor 50, şi o hidratez foarte bine. Nu-mi fac măşti în casă, pentru că nu am timp, nu fac tratamente cosmetice, în schimb îmi hidratez foarte bine tenul. Niciodată nu adorm nedemachiată. Nu există dimineaţă şi seară fără demachiere, tonifiere, hidratare, iar asta dă rezultate foarte bune pe termen lung.

CSID: Ce faci pentru celulită, vergeturi?

Ilinca Vandici:  Nu am celulită şi nici vergeturi. Nu aşa m-am născut, le aveam, în adolescenţă, cu vârf şi îndesat, însă m-am apucat de sport şi mi-am format un stil de viaţă sănatos, la momentul oportun, adică la 24 de ani.  Acum, la 32 de ani, mă pot mândri cu faptul că nu am celulită şi nici vergeturi.

CSID:  Care a fost cea mai drastică schimbare de look la care ai recurs până acum?

Ilinca Vandici: De-a lungul carierei, cea mai drastică schimbare cred că a fost trecerea de la blond, culoarea părului meu, la şaten închis. Eu sunt omul căruia îi plac schimbările şi nu mi-e frică să le fac. Dimpotrivă, cred că sunt de bun augur. Consider că în viaţă trebuie să facem astfel de lucruri ca să reuşim să ne menţinem optimismul şi bucuria de a trăi. Noutatea este bună!

CSID: Care este accesoriul de care nu te poţi despărţi?

Ilinca Vandici:  Telefonul mobil, cu siguranţă, pentru că aşa păstrez legătura cu cei dragi, când nu sunt lângă ei, am servicii de banking, extrem de utile când ai programul încărcat, îmi fac cumpărături online, cand nu am timp pentru asta, am acces la e-mail, etc. Este clar că telefonul este parte din noi în ziua de azi. Pe lângă asta, nu renunţ la verighetă şi la inelul de logodnă. 

CSID: Prezinţi o emisiune despre stil la Kanal D, în general, ce îţi place să porţi cel mai mult şi care este ţinuta pe care nu vrei niciodată să o adopţi?

Ilinca Vandici:  Îmi place să port îmbrăcamintea care mă caracterizează, care mă pune în valoare şi vine in concordanţă cu personalitatea mea serioasă, dar în egală măsură uşor jucăuşă. Îmi plac ţinutele care atrag atenţia prin simplitatea lor, nu prin abuzul de accesorii sau alte elemente. Nu aş purta niciodată o ţinută vulgară! 

Ilinca Vandici: augumentarea mamară, intervenţia la care a recurs

CSID: Când ai fost ultima oară la medic? De ce?

Ilinca Vandici:  După ce am născut şi în perioada care a precedat naşterea nu am mai mers cu regularitate la medic, deoarece nu a fost necesar. Ultima oara am fost la un control de rutină, in urmă cu aproximativ şase luni, aşa cum obişnuiesc să fac măcar o dată pe an.

CSID: Care sunt intervenţiile la care ai recurs până acum?

Ilinca Vandici: Augumentarea mamară este prima intervenţie pe care am făcut-o pâna acum, a avut loc la 31 de ani. Sunt foarte mulţumită şi foarte mândră. Cred că în viaţa fiecărei femei există un moment, la mine acesta a fost primul, în care simte nevoia unei îmbunătăţiri. Nu mi-a fost frică sa apelez la doctorul estetician pentru asta. Consider că este bine să simţi când este momentul să îmbunătăţeşti ceva, iar eu, fiind persoană publică, trebuie să am mereu grijă la aspectul fizic şi la modul în care mă prezint în faţa celor care mă urmăresc şi mă iubesc. Cred că şi vârsta a fost una propice, cred că şi momentul, mă refer la perioada de după alăptarea bebeluşului.

 

Ilinca Vandici, despre depresia postnatală

CSID: Care a fost cel mai greu moment din viaţa ta, unul care te-a şi marcat într-un fel?

Ilinca Vandici:  Cel mai greu moment prin care am trecut, şi care, evident, m-a marcat, a fost pierderea tatălui meu. Odată cu pierderea părintelui, pe lângă durerea imensă pe care am simţit-o, am sentimentul că m-am maturizat peste noapte.

Cred că fost o lecţie de viaţă pentru mine şi sunt convinsă că tatăl meu, chiar dacă a plecat dintre noi, mă poate ajuta mai mult de acolo, din ceruri.

 CSID: Ai suferit vreodată o depresie?

Ilinca Vandici:   Da, am suferit de depresie postnatală, pe care am încercat să o înţeleg şi să mi-o explic, să caut răspunsuri, pentru că nu credeam vreodată că mi se poate întâmpla mie, eu fiind un om extrem de calculat, de ancorat în realitate, conştient de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ei bine, uite că mi s-a întâmplat şi mă bucur că am reuşit să trec cu bine peste asta cu ajutorul soţului meu şi familiei mele.

CSID: Care au fost trăirile care te-au marcat la 20, 30 de ani?

Ilinca Vandici:  La 20 de ani eram un copil dornic de a descoperi lumea, dornic de afirmare, de a fi în centrul atenţiei, de a face lucruri măreţe. Eram un copil teribilist, deşi nu am făcut chestii de care să îmi fie ruşine, ba dimpotrivă, am fost un copil extrem de cuminte şi matur, în toate deciziile pe care le-am luat de-a lungul vieţii.

Vârsta de 30 de ani m-a găsit mai aşezată, mai calculată, mai selectivă în ceea ce priveşte viaţa, posibilităţile ei Cred că sunt mult mai înţeleaptă. 

Ilinca Vandici, despre vacanţă şi preparate neobişnuite

CSID: Unde vei merge în vacanţă în acestă vară?

Ilinca Vandici:   Îmi place să merg la mare, soare, plaja. În insule exotice, să mă bucur de mare, nisip, soare. Iarna vine la pachet cu o nouă expediţie la cald, pentru că nu îmi place foarte tare. Împreună cu Andrei voi pleca în Egipt, pentru că îmi doresc să vad piramidele, să merg prin deşert, sa fac scuba diving. Nu am mai fost în Egipt şi abia aşteptăm să ajungem acolo.

CSID: Care a fost preparatul culinar cel mai ciudat pe care l-ai mâncat într-un sejur?

Ilinca Vandici:   În vacanţa aceasta nu am mâncat nimic dubios, pentru ca am fost în Grecia şi eu consum cu bucurie preparatele lor, care-mi plac foarte tare, însă în Thailanda, unde am fost la începutul anului, am încercat să gust nişte gândăcei, dar n-am reuşit să duc procesul la finalizare, aveau gust de hârtie.

CSID: S-a întâmplat vreodată să fii hărţuită în vreun fel?

Ilinca Vandici: Nu, nu mi s-a întamplat să trec printr-un astfel de episod, Slavă Domnului. Însă, le recomand tuturor femeilor   care trec prin astfel de experienţă să vorbească despre ele, să nu se complacă intr-o astfel de situaţie.

Mi se întâmplă  frecvent să primesc comentarii răutăcioase pe paginile personale de social media, însă am învăţat să nu le pun la suflet. Dimpotrivă, consider că oamenii care fac astfel de comentarii au, la rândul lor, o nemulţumire în viaţă şi atunci, din păcate, o răsfrâng asupra altora. Nu-i învinovăţesc în niciun fel, doar încerc sa iau ce este bun din ele, dacă există, şi să mă cizelez mai mult ca om.

Ilinca Vandici: dragostea şi fiul ei

CSID:  Care va fi cel mai important sfat pe care i-l vei da fiului tău?

Ilinca Vandici:  Este o întrebare foarte grea! Ar fi foarte multe sfaturi .În primul rând aş vrea să nu uite niciodată de unde a plecat, să nu se transforme într-un copil răsfăţat, să considere că i se cuvine absolut totul în viaţă, cu toate că voi fi atentă să nu-i lipsească niciodată nimic. În acelaşi timp, voi veghea să rămână cu picioarele pe pământ.

Voi merge cu el atunci când va înţelege şi va conştientiza mai bine viaţa într-un spital de copii, într-un azil de bătrâni. Astfel, va vedea că deşi el are de toate şi este cumva protejat de lucrurile acestea, trebuie să îi mulţumească lui Dumnezeu în permanenţă şi să nu considere că i se cuvine totul. L-aş sfătui să nu-şi piardă niciodată încrederea şi speranţa în Dumnezeu, să nu uite să fie om, indiferent de situaţia în care este pus. Cred însă că nici nu va trebui sa îi spun foarte multe lucruri, pentru că ceea ce va vedea în casă, la mine, la tatăl lui, la familiile noastre, îl va ajuta şi îl va forma în bine ca adult.

CSID: Cum defineşte dragostea Ilinca Vandici? Dar fericirea?

Ilinca Vandici:  Cumva cele două se întâlnesc într-un anumit punct şi se împletesc. Cred că fericirea şi dragostea supremă le-am cunoscut în momentul în care s-a născut Zian. Dragostea şi fericirea nu cred că sunt alcătuite din trăiri „nebune”, ba dimpotrivă, dragostea şi fericirea sunt trăiri mature, aşezate, care vin la pachet cu multă înţelepciune, cu multă răbdare şi conştientizare a tuturor lucrurilor care se întâmplă. 

CSID: Ai şi regrete? Există lucruri care ţi-ar fi plăcut să fi decurs astfel?

Ilinca Vandici:  Privind în urmă, pot spune cu mâna pe inimă că nu am regrete şi că este mai bine că am facut unele alegeri, pentru că am avut câte o lecţie de învăţat din fiecare situaţie în care am fost pusă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Dieta cu care slăbeşte Ioana Ginghină
Dieta cu care slăbeşte Ioana Ginghină
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”