Cum îţi poţi da seama dacă animaluţul tău nu se simte bine?

Animăluţul tău nu se simte bine. Sunt câteva semne care indică o afecţiune în stare incipientă. Dacă le observi, cel mai indicat este să mergi repede la veterinar, pentru că evoluţia unei boli poate fi fulminantă. Iată indiciile pentru o proaspătă stăpână a unui căţeluş sau a unei pisicuţe.
  • Publicat:
Cum îţi poţi da seama dacă animaluţul tău nu se simte bine?

Animăluţul tău nu se simte bine. Sunt câteva semne care indică o afecţiune în stare incipientă. Dacă le observi, cel mai indicat este să mergi repede la veterinar, pentru că evoluţia unei boli poate fi fulminantă. Iată indiciile pentru o proaspătă stăpână a unui căţeluş sau a unei pisicuţe.

Dacă aveţi grijă de un câine, primul semn de posibilă boală poate fi observat extrem de uşor: animalul refuză hrana pe care de obicei o savurează. Ni se întâmplă şi nouă să nu avem chef de mâncare, li se întâmplă şi lor.

Dacă observaţi lipsa poftei de mâncare într-o singură zi, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Dacă starea de inapetenţă durează mai mult de o zi, câinele are nevoie de o vizită la medic.

Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul în are patrupedul regurgitează. Dacă se întâmplă o dată, nu-i nicio problemă, dacă aceste episoade se repetă, fuga la medic pentru că poate fi vorba de o boală infecţioasă gravă. Tot o boală infecţioasă poate fi sugerată de diaree prelungită. Infecţiile majore pot fi trădate şi de secreţia purulentă la nivelul ochilor.

De asemenea, infecţiile la nivelul aparatului respirator pot fi indicate de secreţii abundente la nivelul nasului. Însă o afectare serioasă a aparatului respirator este arătată de tuse. Acest semn trebuie să vă trimită rapid la medicul veterinar.

Atenţie la blană!

Se spune că un câine sănătos are o blană strălucitoare. E adevărat în mare măsură. Dacă patrupedul îşi pierde luciul părului poate fi vorba de o boală parazitară, de carenţe alimentare grave sau, din păcate, de o afecţiune generalizată.

Temperatura câinelui este un alt indiciu. Peste 39,2 grade Celsius  înseamnă boală – de cele mai multe ori o infecţie severă. Temperatura sub 37,5 grade Celsius poate fi indiciul în cazuri unor intoxicări grave, iar câinele va intra în comă, deci de urgenţă mergeţi la medic.

Pe lângă datele clinice, mare atenţie şi la psihicul prietenului cu lăbuţe. Un câine sănătos este întotdeauna vesel când îşi revede stăpânul. Dacă nu-l mai interesează când vă vede, dacă se ascunde în locuri întunecoase sau devine agresiv la o simplă mângâiere, neapărat duceţi-l la veterinar. 


Dacă urechile sunt fierbinţi, pisicuţa suferă

Inapetenţa prelungită este şi în cazul pisicii un semn clar de boală. De asemenea, letargia prelungită indică infecţii, deshidratare sau chiar hemoragii interne. Dacă pisicuţa nu mănâncă mai mult de o zi, ajunge uşor la hipoglicemie ceea ce poate cauza inclusiv moartea.

Temperatura corporală mai mare de 38,5 grade Celsius arată de obicei o infecţie. Temperatura se ia la nivelul urechilor. Dacă sunt fierbinţi, sigur e cazul să ajungeţi la medic. În cazul în care pisicuţa  vomită şi tremură, cel mai probabil a înghiţit o substanţă otrăvitoare. Acesta e urgenţă medicală.

Tremurul pisicii, saliva abundentă sau gâfâitul sunt semne clare de suferinţă, iar animalul are nevoie de ajutor de urgenţă. Dacă o vedeţi că strănută sau tuşeşte repetat, se poate să se fi înecat cu un obiect tare. Nu e indicat să încercaţi acasă să o ajutaţi, pentru că o persoană neinstruită poate să îi facă mai mult rău decât bine.
Atenţie şi la orice sângerare care nu e determinată de o accidentare. Aceasta e semn clar de boală, deci pisicuţa are nevoie de asistenţă medicală.

Sâcâitoarele boli de nutriţie

Atât pentru căţei, cât şi pentru pisici, bolile de nutriţie evoluează lent şi, la un moment dat, devin chinuitoare şi pentru animal şi pentru stăpân. Principalele semne că patrupedul nu e bine hrănit se văd în apectul general – blană mată, piele uscată şi pierderi mari de păr în afara perioadelor normale de năpârlire. În aceste cazuri, veterinarul trebuie să creeze meniul animăluţului.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân