Vitamina K, buna de „pus“ pe rana

O alimentatie corecta este bogata in vitamine si minerale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina K, buna de „pus“ pe rana
no title

Hemoragii, afectiuni ale pielii, atac de cord, menstruatii abundente si dureroase, pietre la rinichi, greata si stari de voma, osteoporoza, embolie pulmonara, artrita reumatoida, infarct, operatii chirurgicale – toate aceste afectiuni pot fi prevenite daca avem grija de dieta si sanatatea noastra si daca avem grija sa ne asiguram doza zilnica de vitamina K. Nu este deloc greu, deoarece o mana de patrunjel proaspat contine 153% DZR de vitamina K.

Ati intalnit oameni deosebiti care v-au lasat impresia ca le au pe toate? Sunt frumosi, gene­rosi, mereu cu zambetul pe buze si mereu gata sa te ajute macar cu un sfat. Acesti oameni sunt so­co­titi adevarate comori si chiar sunt pe buna dreptate.

In ace­lasi timp, sunt sigura ca per­soanele preocupate de sana­tate au observat ca indife­rent despre ce subiect legat de o alimentatie corecta este vorba, exista alimente care sunt mereu prezente in top. Adica le au pe toate. Ma refer la vitamine, minerale, antioxidanti, fibre – toate cu rol vital in buna functionare a organismului.

Printre alimentele „unse cu toate alifiile” se numara fructele, broccoli, iaurtul, salata verde, spanacul, varza, germenii de grau, algele marine, oul, untura de peste, laptele, ficatul, pestele, branza. Asa cum dorim sa fim inconjurati doar de persoane dragute si sociabile, de ce nu am alege de fiecare data sa ne hranim doar cu alimente care isi merita cu adevarat banii?

Vom constata cu uimire poate, ca desi sunt pline de virtuti, acestea nu sunt cele mai scumpe. Deci, este timpul pentru alegeri inteligente!

Rolul vitaminei K si surse de vitamina K

„Sunt vitamina K, incantata de cunostinta!“

O buna parte dintre alimentele-minune mentionate mai sus sunt si sursa pentru vitamina K, vitamina foarte importanta deoarece favorizeaza coagularea rapida a sangelui, ajuta la oprirea hemoragiilor si in cazuri de slabire a rezistentei capi­la­re, se administreaza pentru tratarea unor afectiuni ale ficatului, urticarii.

Vitamina K se gaseste sub doua forme naturale (vitaminele K1 si K2) si una de sinteza (K3 – menadiona). Vitamina K1 (filochinona) este sintetizata de plante, iar vita­mina K2 (menachinona) este sinteti­zata in organismul uman de catre bacteriile florei intestinale.

K1 are rol in coagu­larea sangelui si are si efect antiinfla­mator. De asemenea, impiedica decal­ci­fierea oaselor. Dupa cum arata noi stu­dii, vitamina K2 naturala ajuta la pastra­rea sanatatii arterelor, venelor si inimii. K3 este folosita in tratamentul pentru cancer, dar autoritatile nu au aprobat folosirea ei ca supliment alimentar.

100 g spanac proaspat au 483 micrograme de vitamina K, insa prin congelare cantitatea de vitamina K scade la 377 micrograme.

Vitamina K este produsa in mod natural de propria noastra flora intestinala. Dar cantitatea produsa astfel acopera doar jumatate din cantitatea necesara, restul fiind preluat din dieta.

Spanacul, bro­ccoli, varza, varza de Bruxelles, fasolea verde, sparanghelul, napii, mazarea, mor­covii si conopida sunt surse ex­ce­lente de vitamina K, alaturi de iaurt.

Surse de vi­tamina K2 sunt si galbenusul de ou, fica­tul, anumite tipuri de branza. Daca mai vreti inca un argument puternic, sursele de vitamina K sunt foarte sarace in calorii: 100 g de napi fierti au 36 calorii, spanac fiert: 41, gulia: 29, varza de Bruxelles: 61 calorii, broccoli: 44 calorii, patrunjel proaspat: 3, laptuci: 16 calorii. Toate aceste legu­me asigura doza zilnica recomandata de vitamina K, unele chiar contin de 10 ori mai multa (napi, spanac).

De cata vitamina K avem nevoie?

Copii intre 0-6 luni au nevoie zilnic de 2 micrograme vitamina K, cei intre 7-12 luni: 2,5 micrograme, iar cei intre 1-3 ani: 30 micrograme. Intre 4-8 ani, cantitatea de vitamina K creste la 55 micrograme, intre 9 -13 ani ajunge la 60 micrograme, iar la 14-18 ani 75 micrograme.

Barbatii peste 19 ani au nevoie de 120 microgra­me, iar femeile peste 19 ani trebuie sa-si completeze prin alimentatie cantitatea de vitamina K pana la 90 micrograme. Gravidele si mamele care alapteaza sub 18 ani inclusiv, au nevoie de 75 mi­cro­gra­­­me, iar femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza si au varste peste 19 ani le sunt necesare 90 micrograme de vitamina K.

Deficienta de vitamina K este rara, dar cauzeaza o proasta coagulare a sangelui si sangerari mai mari. Deficienta severa poate duce la o anemie fatala. Un deficit de vitamina K pot inregistra nou-nascutii, mai ales daca s-au nascut prematur, sunt hraniti la san, sau mamele daca iau medicamente anticoagulante.

Citeste si Vitamina C pro si contra

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
CSID: Problemele menopauzei
CSID: Problemele menopauzei
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”