Plante pentru sănătatea femeilor şi a bărbaţilor. Cum ne pot ajuta

La femei este vorba în special de tulburări legate de menopauză şi de tulburări urinare, chiar dacă acestea din urmă îi pot afecta şi pe domni, deopotrivă. La bărbaţi este vorba mai ales de afecţiuni ale prostatei.
  • Publicat:
Plante pentru sănătatea femeilor şi a bărbaţilor. Cum ne pot ajuta

O mulţime de plante pot fi folosite pentru a rezolva problemele specifice, atât ale doamnelor, cât şi ale domnilor.

La femei este vorba în special de tulburări legate de menopauză şi de tulburări urinare, chiar dacă acestea din urmă îi pot afecta şi pe domni, deopotrivă.

La bărbaţi este vorba mai ales de afecţiuni ale prostatei. În fine, şi femeile, şi bărbaţii ar putea beneficia de pe urma calităţilor afrodiziace ale anumitor plante.

Plantele menopauzei

Bufeuri, iritabilitate, uscăciune vaginală. Tulburările determinate de menopauză, mai precis de scăderea producţiei de progesteron şi de estrogen de către ovare, sunt bine cunoscute.

Plante utile

Salvia, inul soia, hameiul, trifoiul roşu, lumânărica, urzica moartă albă sau uleiul de luminiţa nopţii.

Utilizări

În uz intern, sub formă de infuzie, de capsule sau de tinctură-mamă. Unele dintre aceste specii pot fi deopotrivă  utilizate pentru a diminua simptomele sindromului premenstrual sau pentru a calma tulburările menstruale (dureri, disfuncţii etc).

Precauţii la utilizare

Toate aceste specii, mai puţin uleiul de luminiţa nopţii, conţin analogii ale hormonilor de tip fitoestrogenii. Ca urmare a acestor presupuse efecte în sfera genitală, ele nu trebuie să fie folosite pe parcursul sarcinii sau al alăptării, în nici un caz de persoanele cu antececedente personale sau familiale de cancere hormono+ dependente ( sân, uter, ovare) fără un aviz medical.

Plantele pentru prostată

Odată cu înaintarea în vârsta, prostată, o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin, se măreşte, determinând hipertrofia benignă de prostată. Ea comprimă vezica( situată, anatomic, foarte aproape) cauzând tulburări urinare iritante ( cu creşterea frecvenţei micţiunilor) şi obstructive (dificultăţi la urinare). Uneori , se asociază şi tulburări sexuale.

Plante utile

Pentru a reduce aceste tulburări, se dovedesc utile palmierul pitic, prunul african, seminţele de dovleac şi rădăcina de urzică. Unele dintre aceste plante ar putea fi utile şi în tratarea cancerului de prostata sau în caz de prostatită ( infecţie acuta sau cronică a prostatei).

Plante pentru sistemul urinar

Diverse plante se dovedesc utile în combaterea infecţiilor sistemului urinar, în special contra cistitelor, inflamaţii ale vezicii urinare care pun mari probleme.

Utilizări

Plante diuretice: Accelereaza evacuarea germenilor patogeni care au provocat infecţia. În această categorie intră  strugurii- ursului, păpădia, iarba neagră, pirul târâtor, frunzele de urzică vie şi de mesteacăn.

Plante antiseptice urinare. Pe lângă acţiunea lor diuretică, strugurii-ursului şi iarna neagră sunt utilizate drept antiseptice specifice pentru căile urinare.

Plante antibacteriene  Afinul american împiedică aderarea bacteriilor la căile urinare, în timp ce unele uleiuri  esenţiale ( cimbrul de munte, oregano, cimbrul cu tymol, coriandrul) sunt antiinfecţioase.

Sfat- Suplimentar, faceţi o cură de probiotice pentru a reechilibra flora intestinală (unele infecţii urinare îşi au originea în intestin). Plus că intestinul participă activ la consolidarea sistemului imunitar.

Plante afrodiziace

Unele plante sunt cunoscute pentru efectele lor afrodiziace- astfel de proprietăţi fie au au fost dovedite prin studii clinice, fie au fost insistent sugerate. Maca este o plantă de origine sud-americană, a cărei rădăcină este utilizată pentru ameliorarea performanţei sexuale atât la bărbaţi, cât şi la femei. Acest efect a fost confirmat de ştiinţa pentru bărbaţi şi la masculii unor specii de animale.

Ginsengul, tonic şi adaptogen, este recomandat în caz de tulburări ale erecţiei. Ghimbirul se foloseşte pentru a stimula dorinţa sexuală la bărbaţi. Galanga, un rizom aparţinând aceleiaşi familii botanice, ca şi ghimbirul, este frecvent recomandat pentru creşterea libidoului femeilor, mai ales după menopauză.

 

Sursa: cartea 200 de plante care ne vor binele, autor Carole Minker, editura RAO

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”