Uleiurile esenţiale şi beneficile pentru ameliorarea ADHD-ului la copii

Despre ADHD se scrie des în literatura de specialitate, căutându-se constant tratamente pentru a ţine simptomele sub control sau pentru a găsi cauzele apariţiei. Există câteva tratamente care pot ţine în frâu simptomele ADHD-ului, necostisitoare şi lipsite de risc – uleiurile esenţiale! Iată câteva informaţii interesante despre modalitatea în care putem folosi uleiurile esenţiale pentru ADHD.
  • Publicat:
Uleiurile esenţiale şi beneficile pentru ameliorarea ADHD-ului la copii

Despre ADHD se scrie des în literatura de specialitate, căutându-se constant tratamente pentru a ţine simptomele sub control sau pentru a găsi cauzele apariţiei. Există câteva tratamente care pot ţine în frâu simptomele ADHD-ului, necostisitoare şi lipsite de risc – uleiurile esenţiale! Iată câteva informaţii interesante despre modalitatea în care putem folosi uleiurile esenţiale pentru ADHD.

Ce sunt uleiurile esenţiale?

Uleiurile esenţiale sunt concentrate, extracte de plante aromatice care au fost folosite de mii de ani în scopuri emoţionale, cosmetice, medicale şi chiar spirituale. Termenul de „ulei esenţial” provine de fapt din ideea „uleiului chinezesc”. Aristotel considera că pe lângă cele patru elemente fizice (foc, aer, pământ şi apă), exista un al cincilea element, chintesenţa.

Acesta a fost considerat „spiritul” sau forţa de viaţă a plantei, iar distilarea sau evaporarea au fost folosite în scopul eliminării „spiritului” pentru uz uman (ca drept urmare, băuturile alcoolice distilate sunt denumite „băuturi spirtoase”).

Astăzi, uleiurile esenţiale, care conţin amestecuri complexe de substanţe chimice benefice din plante, sunt extrase prin două metode primare: distilarea, care a fost folosită din cele mai vechi timpuri; şi presarea la rece, care este folosită pentru a extrage uleiuri esenţiale de citrice.

Uleiurile esenţiale pot îmbunătăţi simptomele sindromului ADHD

Cercetările efectuate de doctorul Terry S. Friedmann, un medic bine-cunoscut care crede cu tărie într-o unitate a corpului, minţii şi spiritului şi tratarea tuturor ca un întreg, au arătat că uleiul de vetiver (vetiver este un tip de iarbă indiană) a fost benefic pentru copiii cu ADHD.

Atunci când copiii au inhalat uleiul de trei ori pe zi timp de 30 de zile, şi-au îmbunătăţit tiparele şi comportamentul, reuşind totodată să îşi concentreze atenţia şi să obţină rezultate remarcabil mai bune, la şcoală. 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit simptomele şi în cazul utilizării uleiului de cedru.

Uleiul esenţial de cedru a fost ales pentru studiu deoarece are o concentraţie mare de sesquiterpene (ceea ce îmbunătăţeşte semnificativ oxigenarea celulelor creierului).

Îmbunătăţirea activităţii creierului a fost evidenţiată prin electro-encefalograf (EEG), care măsoară impulsurile electrice care se mişcă prin creier. Acest lucru a permis cercetătorilor să determine dacă creierul copiilor funcţiona în primul rând într-o stare beta (adică alertă) sau într-o stare teta (cu lipsă de focalizare).

Uleiul esenţial de vetiver poate îmbunătăţi starea de vigilenţă

Un studiu recent publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie Interculturală a arătat de asemenea că uleiul esenţial de vetiver are o implicaţie specială în cazul ADHD-ului.

Studiile efectuate pe animale au evidenţiat modificări ale activităţii creierului sugerând creşterea vigilenţei, în timp ce cercetarea pe subiecţi umani a evidenţiat timpi de reacţie mai rapizi şi stimularea activităţii nervului simpatic după inhalare.

Rozmarin, lavandă şi alte uleiuri esenţiale

Dincolo de vetiver şi lemn de cedru, uleiul esenţial de rozmarin a demonstrat că joacă de asemenea un rol vital pentru creşterea performanţelor cognitive. Atunci când participanţii la studiu au completat sarcinile într-un cabinet în care se afla un difuzor cu aromă de ulei esenţial de rozmarin, performanţa acestora s-a îmbunătăţit atât din punct de vedere al vitezei, cât şi din punct de vedere al acurateţii. Uleiurile esenţiale de lavandă, pe de altă parte, sunt cele mai cunoscute pentru proprietăţile lor sedative. Unii oameni cu ADHD au probleme cu somnul, iar uleiul esenţial de lavandă a fost găsit ca fiind cel mai benefic pentru îmbunătăţirea somnului. Alte uleiuri esenţiale care pot ameliora diferitele simptome ale ADHD includ uleiul de mentă pentru îmbunătăţirea vigilenţei precum şi:

• Ylang ylang, cunoscut pentru proprietăţile sale relaxante
• Tămâie, apreciată pentru a induce sentimente de pace mentală şi calm
• Bergamotă, care poate ajuta la reducerea sentimentelor de stres şi anxietate
• Eucalipt, care poate ameliora epuizarea mentală şi poate stimula fluxul sanguin către creier
• Lămâie, apreciat pentru îmbunătăţirea stării de spirit şi prevenirea izbucnirilor emoţionale

Cum se utilizează uleiurile esenţiale în cazul sindromului ADHD

Inhalarea sau aplicarea uleiurilor topice pe piele reprezintă două modalităţi eficiente de utilizare a uleiurilor esenţiale pentru ADHD. Plasarea a trei până la patru picături de ulei într-un difuzor este una dintre cele mai simple metode, cu toate că unele dintre studiile privind uleiurile esenţiale pentru ADHD au implicat participanţii inhalând mirosul direct din sticlă (două sau trei respiraţii profunde) de trei ori pe zi.

Puteţi încerca, de asemenea, inhalarea aburului prin plasarea a trei până la şapte picături de ulei esenţial în apă clocotită, apoi acoperirea capului cu un prosop şi respiraţia prin nas (păstraţi-vă ochii închişi şi aveţi grijă să nu vă ardeţi).

Pentru a folosi uleiurile topic, mai întâi efectuaţi un test pentru a fi siguri că nu vă irită pielea (aplicaţi o picătură pe piele şi o observaţi timp de una până la două ore). Uleiul trebuie aplicat foarte uşor la gât, încheieturi şi / sau în spatele urechilor. Puteţi să le amestecaţi cu un ulei obişnuit, cum ar fi uleiul de cocos sau măsline.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”