Topul alimentelor de primăvară şi beneficiile lor asupra organismului

Odata cu venirea primaverii organismul este tot mai slabit, iar majoritatea dintre noi acuzam in aceasta perioada stari de oboseala generala, insotite de slabiciune fizica si incapacitate de concentrare.
  • Publicat:
Topul alimentelor de primăvară şi beneficiile lor asupra organismului

Odata cu venirea primaverii organismul este tot mai slabit, iar majoritatea dintre noi acuzam in aceasta perioada stari de oboseala generala, insotite de slabiciune fizica si incapacitate de concentrare.

Medicii nutritionisti spun ca toate aceste stari apar din cauza lipsei vitaminelor si a mineralelor din corp. Mai mult, lipsa unui stil de viata ordonat, care sa cuprinda exercitii fizice si alimentatie diversificata, accentueaza starea de moleseala.
 

Specialiştii în nutriţie precizează că alimentele de primăvară refac rezerva de antioxidanţi şi întăresc sistemul imunitar. Medicii recomandă să includem în alimentaţia zilnică cel puţin unul dintre alimentele specifice acestui anotimp pentru a preveni apariţia asteniei, a anemiei şi a depresiei.

Mai mult, verdeţurile de primăvară fortifică organismul, ajută la eliminarea toxinelor acumulate în perioada iernii şi reduc nivelul colesterolului. Potrivit specialiştilor, aceste alimente sunt recomandate mai ales persoanelor care vor să slăbească, deoarece accelerează procesul de ardere a grăsimilor, fără a afecta sănătatea.

Spanacul protejează vederea 

„Spanacul este bogat în fier, acid folic şi calciu”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Contrar legendei, absorbţia de fier este foarte scăzută, fiind combinat cu acidul oxalic, rămâne neabsorbit şi are efecte de accelerare a tranzitului intestinal lent, adaugă specialistul. „Persoanele care mănâncă regulat spanac prezintă un risc scăzut de cataractă, deoarece alimentul conţine luteină, o substanţă care protejează proteinele cristalului”, precizează dr. Bilic.

​Salata verde are proprietăţi sedative

Salata verde este bogată în beta-caroten şi vitamina C. „Este diuretică, ameliorează problemele digestive, iar conţinutul de fibre şi antioxidanţi scade riscul de cancer de colon. În plus, datorită conţinutului de latex alb, prezent în tijele de salată, acest aliment are proprietăţi sedative”, explică nutriţionistul. 

De asemenea, frunzele de salată sunt sărace în kilocalorii şi au un conţinut ridicat de minerale şi vitamine benefice pentru organism.

Ridichea, regina antioxidanţilor

Ridichea este un alt aliment „vedetă” al acestui sezon. Medicii nutriţionişti spun că această legumă are un conţinut ridicat de antioxidanţi, şi astfel devine aliatul împotriva cancerului. Specialiştii recomandă acest aliment în curele de slăbire, deoarece are un conţinut caloric scăzut, iar procentul ridicat de apă e încă un plus de luat în calcul pentru persoanele aflate la regim. 

Ridichea este recomandă persoanelor care au un ten sensibil, deoarece conţine vitamina C, fosfor, zinc şi o parte din vitaminele B, spun nutriţioniştii.

Urzicile ajută la detoxifiere

Urzicile conţin un număr mare de aminoacizi, vitamina A, B2, C şi K, clorofila, săruri minerale, precum calciu, magneziu, fier şi siliciu, substanţe proteice şi acid folic.

Specialiştii spun că acestea vitaminizează şi remineralizează organismul, elimină starea de anemie, curăţă sângele având efect detoxifiant şi are efect benefic în cazul persoanelor care suferă de bronşite sau astm, afecţiuni des întâlnite în această perioadă.

„Spanacul şi urzicile nu trebuie gătite mai mult de trei – patru minute, deoarece, în caz contrar, organismul nu va mai beneficia de calităţile nutritive oferite de aceste alimente”, conchide dr. Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân