Ciocolata şi pizza, alimentele la care poftim cel mai des

6 din 10 români au urmat cel puţin o dietă alimentară. Dintre aceştia, majoritatea resimt o intensificare a poftelor culinare pe parcursul dietei.
  • Publicat:
Ciocolata şi pizza, alimentele la care poftim cel mai des

Pentru 63% dintre români, dulciurile ocupă primul loc în topul alimentelor la care poftesc.

Carbohidraţii şi mâncarea de tip fast food reprezintă o prioritate pe lista poftelor alimentare pentru 3 din 10 români, se arată într-un sondaj pe tema poftelor alimentare, realizat de XL–S Medical , pe platforma online Ivox, în perioada 03 – 11 februarie 2015, pe un eşantion de 4683 de respondenţi. 

În ceea ce priveşte atitudinea românilor vizavi de poftele culinare, peste 60% dintre respondenţi declară că le dau curs fără a avea regrete. Pe de altă parte, 3 din 10 respondenţi reuşesc să îşi înfrâneze pofta alimentară, iar 2 din 10  români răspund în favoarea poftei, însă se gândesc ulterior la efectele negative ale acesteia.

Când vine vorba de frecvenţa cu care apar poftele alimentare, 63,11% dintre respondenţi declară că li se întâmplă des şi foarte des să li se facă poftă de un anumit aliment. 

Sportul, dieta şi suplimentele de slăbit – aliaţii împotriva obiceiurilor alimentare nesănătoase

Sportul este soluţia preferată de aproximativ 35% dintre respondenţii care obişnuiesc să mănânce alimente bogate în grăsimi sau zaharuri, în timp ce aproximativ 26% dintre respondenţi apelează la dietele alimentare sau de detoxifiere. Suplimentele de slăbit sunt preferate de puţin peste 20% dintre respondenţi, acestea fiind luate, de obicei, ca adjuvant în diete şi combinate cu sportul.

„Deşi este întotdeauna mai bine să se recurgă la metode naturale de slăbire, recomandările de modificare a stilului de viaţă sunt de multe ori insuficiente. Obezitatea este o problemă complexă, care necesită o abordare multimodală, o strategie individualizată, dincolo de simpla recomandare de dietă şi mişcare. Indiferent de metodele folosite, în afara eficienţei lor, este obligatorie siguranţa pentru sănătate.

Suplimentele de slăbit testate amănunţit şi aprobate de autorităţile medicale reprezintă o alternativă viabilă, cu rezultate imediate atunci când sunt combinate cu un program adecvat de dietă şi exerciţii fizice. Suplimentele de slăbit pot contribui la creşterea ratei metabolice, la prevenirea adaptării biologice a organismului, la restricţia calorică impusă de dietă şi la gestionarea poftelor alimentare”, a declarat Dr. Catrinel Macovei, Medic primar Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

După-amiaza şi seara – momentele zilei în care poftele alimentare se intensifică. Prăjiturile, cafeaua şi pizza – alimentele la care românii poftesc cel mai des

Cei mai mulţi români,  75,77%, simt presiunea unei pofte alimentare cu preponderenţă pe timpul după-amiezei şi al serii, în timp ce doar 2 din 10 români au remarcat instalarea unor pofte culinare în preajma prânzului.

Printre cele mai râvnite alimente şi băuturi la care românii poftesc cel mai des, se numără fructele, în proporţie de 68,53%, urmate îndeaproape de ciocolată – 65,11%, prăjituri – 57,21%, cafea – 54.63% şi pizza – 51,43%. 

În ceea ce priveşte cauza poftelor alimentare, 4 din 10 respondenţi  nu au putut identifica un motiv concret. În schimb, 18,85% dintre români asociază poftele cu plictiseala, 17,06% cu stresul, iar pentru 13,24% pofta alimentară apare atunci când altcineva consumă acel aliment sau băutură.

„Oamenii pot recurge la alimente pentru a-şi satisface unele nevoi frustrate sau neconştientizate, mai ales în perioade mai dificile de viaţă. De cele mai multe ori, dulciurile ocupă primele locuri pentru că reprezintă, din punct de vedere psihologic, un substitut afectiv. O bună prevenţie se poate realiza prin programe de psihoprofilaxie sau de dezvoltare personală individuală/ de grup. Acestea sunt realizate de psihologi specializaţi şi au ca obiective întărirea comportamentului asertiv, creşterea toleranţei la stres, un mai bun echilibru emoţional, cât şi gestionarea agresivităţii sau autoagresivităţii, aspecte care, în general, duc la o foame emoţională sau compulsivă”, explică Victor Toriani Gabriel GOREA – Psihoterapeut.

6 din 10 români au urmat cel puţin o dietă alimentară. Dintre aceştia, majoritatea resimt o intensificare a poftelor culinare pe parcursul dietei.

Un procent de 58,41% dintre respondenţi au declarat că au ţinut cel puţin o dietă alimentară pe parcursul vieţii lor. Pentru 62.46% dintre aceştia, perioada de dietă a însemnat şi o perioadă de luptă în ceea ce priveşte poftele culinare, observând o intensificare a acestora.

Tot în perioadele de dietă alimentară, se remarcă o rată mai mică de răspuns faţă de poftele alimentare. Astfel, 67,51% dintre românii care au ţinut cel puţin o dietă alimentară pe parcursul vieţii lor declară că în această perioadă nu au cedat poftelor alimentare.

Un procent de 21.38% dintre respondenţi au declarat de asemenea că, dacă au dat curs poftelor culinare, au avut regrete şi de cele mai multe ori acest lucru a declanşat înăsprirea regimului alimentar. Pe 11,11% dintre respondenţi, totuşi, dieta alimentară nu i-a ajutat să reziste poftelor, sau să regrete că le-au dat curs.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”