Piele aspră din cauza frigului? Iată câteva soluții care te ajută să previi sau să tratezi problema

  • Publicat:
Piele aspră din cauza frigului? Iată câteva soluții care te ajută să previi sau să tratezi problema

Piele aspră, uscată, de parcă „te-ar ține” – vă sună cunoscut? Pentru a nu ne compromite frumusețea și sănătatea tegumentelor, femei, bărbați, persoane cu probleme speciale ale pielii, dar și cele care răcesc des, cu toții trebuie să ne asigurăm că ne îngrijim corect în lunile reci.

Pielea de pe corp se usucă mai tare în timpul iernii

Înainte de a ne îmbrăca, este bine să ungem foarte bine pielea corpului cu cremă, printr-un automasaj blând. În felul acesta, ne protejăm împotriva unor probleme estetice, cum ar fi vergeturile, de exemplu, mai ales dacă știți că aveți neplăcutul obicei de a mai lua câteva kilograme în plus peste iarnă.

Tot în această perioadă, suntem tentați să petrecem mai mult timp sub duș, pentru a ne încălzi, însă o expunere prea lungă la temperaturi crescute usucă și mai mult pielea, favorizând descuamarea. De aceea, cremele de duș trebuie să fie mult mai blânde, eventual să conțină un complex activ de hidratare.

Piele aspră și uscată pe mâini și față

În ceea ce privește tenul, acum avem nevoie, în primul rând, de maximum de hidratare, fiindcă pielea nu mai beneficiază de toate ingredientele hrănitoare din circulație din cauza vasoconstricției pronunțate de la nivelul tisular, devenind uscată și aspră.

Zilnic, trebuie aplicată, cu o jumătate de oră înainte de a ieși în frig, o peliculă protectoare de cremă pe pielea umezită foarte ușor cu apă termală.

Nici mâinile nu trebuie uitate! Ar trebui chiar să vă cumpărați încă un tub de cremă de mâini, eventual cu SPF minimum 20, pe care să îl aveți în geantă sau în mașină, alături de balsamul special pentru buze.

Atenție maximă în această perioadă cu vânt, burniță, ploi reci și la metodele agresive de tratare a tenului din cabinetele de cosmetică, estetică sau dermatologie, precum dermabraziunea, peelingurile.

Optați mai degrabă pentru metodele intens hidratante și hrănitoare, ce încărcau pielea în timpul verii și îngrășau tenul. La fel de indicate sunt mezoterapia cu vitamine uleioase, acid hialuronic, dar și curele cu zinc și siliciu, cu vitamina D sau complexul Omega 3.

Protecție maximă împotriva intemperiilor

Dacă mergeți la zăpadă, la schi în zilele însorite, evident trebuie să cumpărați o cremă nouă de protecție solară, pentru a evita pătarea tenului, mai ales în zona obrajilor și a ochilor.

În timpul iernii, orice dermatită, eczemă, sensibilitate cutanată la factori chimici sau fizici se pot accentua pe fondul acestei deshidratări accentuate de frig, scrie health.harvard.edu

Se recomandă folosirea unor săpunuri solide sau lichide, dar blânde, eventual având încorporate în compoziție creme hidratante, ceea ce le face mult mai lăptoase.

Profitați iarna și de faptul că puteți purta mănuși. Acestea nu sunt doar accesorii șic, ci se pot transforma chiar în cele mai bune măști protectoare pentru mâinile noastre.

Le puteți alege pe cele din materiale naturale, din piele, bumbac sau lână, căptușite însă cu mătase, astfel încât să puteți aplica o cremă hidratantă înainte de a le pune. Mătasea nu o va absorbi cu siguranță. Periodic, recurgeți și la clasica terapie cu mască de parafină lichidă încălzită.

Anumite medicamente pot provoca erupții cutanate

Piele aspră în timpul iernii? De vină pot fi terapiile antialgice și antitermice, fie din cauza răcelilor, anexitelor, sinuzitelor sau exacerbării unor dureri osteoarticulare, în cazul unor fracturi mai vechi sau dureri de tip reumatic.

Multe dintre medicamentele antialgice conțin aspirină, ibuprofen sau paracetamol. Aceste trei substanțe, la fel și ketoprofenul sau naproxenul de sodiu, aparțin clasei medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene care pot provoca uneori reacții alergice, erupții cutanate, dar pot perturba, de asemenea, circulația periferică. Astfel, apar petele sau hematoamele la lovituri de intensitate mică.

Pielea bărbaților are nevoie de uleiuri esențiale

Și bărbații ar trebui să se preocupe iarna mai mult de tenul lor și să mizeze pe hidratare de data această. Pentru bărbați este mai simplu:  în cazul tenurilor fără probleme, trebuie aplicată, după duș, o cremă hidratantă, îmbogățită eventual cu filtru UV, dar și cu uleiuri esențiale sau uleiuri de cocos ori jojoba, ce hrănesc și protejează pielea.

Pentru cei care folosesc produse de exfoliere pentru ușurarea bărbieritului, sfatul este: iarna, mai rar! O dată pe săptămână este suficient. În timpul iernii, bărbieritul poate fi mai dificil pentru unii bărbați din cauza deshidratării excesive. Firele de păr devin parcă mai rezistente din această cauză și astfel bărbieritul poate crea disconfort, iritații, foliculită.

Pentru a evita neplăcerile, soluțiile sunt hidratarea de zi cu zi, dar și hidratarea intensă, cu câteva minute înainte de bărbierit, prin masarea delicată a fetei cu un cocteil de uleiuri esențiale sau creme speciale.

Alegeți cosmeticele potrivite pentru piele aspră și uscată!

O atenție specială îngrijirii tenului pe timp de iarnă ar trebui să o acorde persoanele cu ten acneic sau cuperoză, cele care prezintă zone foarte uscate, descuamate, vase sparte, foliculi activi ori un ten gras acneic, agresat cu alcool, peeelinguri, exfoliante. Sunt situații în care produsele de îngrijire trebuie alese împreună cu un medic dermatolog.

Pentru curățarea, demachierea și hidratarea tenului, trebuie folosite produsele dermatocosmetice pentru tenul gras și acneic care au o textură nongrasă, ingrediente hipoalergenice și cu proprietăți antiinflamatoare, precum aloe, mușețel, acid salicilic, vitamina A.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”