Strugurele: fructul de sezon care păstrează tinerețea

  • Publicat:

Strugurele este un fruct ale cărui proprietăți terapeutice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. După cum se știe, procesul de îmbătrânire are loc din cauza formării unui surplus de radicali liberi, iar antioxidanții, care se găsesc în sâmburii și coaja strugurilor, împiedică formarea acestora.

Strugurii conțin peste 300 de substanțe active

Strugurii conţin elemente importante pentru sănătatea omului – vitamine, minerale, celuloză şi chiar proteine. În struguri au fost descoperite circa 300 de substanţe biologic active cu proprietăţi radioprotectoare, bactericide, antioxidante, neurostimulatoare, de tonifiere şi alte proprietăţi funcţionale.

Prin urmare, pe lângă cunoscutele bioflavonoide, zaharuri, acizi, pectină şi acizi organici, sub pieliţa acestui „fruct regesc” se află un întreg „cocktail” de vitamine C, A , complexul de vitamine B, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, mangan, fier, zinc, cupru, siliciu.

Strugurele și beneficiile terapeutice

O serie de savanți afirmă că cel mai vechi „manual de medicină” cunoscut până azi este o tăbliță sumeriană (de 4000 ani), găsită în ruinele de la Nippur. Pentru prepararea medicamentelor, „medicul sumerian” folosea vin, pe care îl amesteca cu alte plante medicinale. Vechii egipteni recomandau strugurii copți, amestecați cu pastă de grâu, pentru stimularea poftei de mâncare. Tot ei foloseau strugurii dulci în caz de congestie pulmonară.

Boabele de struguri consumate integral – inclusiv sâmburii, care conțin cea mai mare cantitate de resveratrol – exercită asupra organismului acţiuni diferite: diuretice, purgative, ameliorează schimbul de substanţe, normalizează tensiunea arterială.

Zahărul din struguri metabolizat de ficat sub formă de glicogen se transformă în glucoză la cea mai mică solicitare a organismului; din această cauză, strugurele este alimentul ideal pentru cei care fac sport de performanţă, ajutând la definirea masei musculare. Pentru această proprietate și multe altele, strugurele este recomandat astenicilor și copiilor.

Totuși, este contraindicat în caz de ulcer al sistemului digestiv, boli intestinale și trebuie consumat cu moderație de persoanele obeze sau cu diabet zaharat.

Ca majoritatea fructelor, strugurii trebuie consumați ca gustare de sine stătătoare, între mesele principale, la o distanță de minimum 2 ore de acestea. Au o putere mare de fermentație și pot produce balonare și lentoare în digestie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult