Regula magică într-o relație Pastila de PSIHOLOGIE

Regula magică a unei relații e foarte importantă.
  • Publicat:

Regula magică este acea regulă care poate ajuta foarte mult ca relația dintre doi parteneri să fie una armonioasă și sănătoasă. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne spune mai multe despre această regulă din domeniul relațiilor.

Relațiile sunt locul unde avem posibilitatea să vindecăm rănile din copilărie. Însă, dacă nu există dorință de transformare, de autocunoaștere din ambele părți, dacă există certuri, neînțelegeri, reproșuri, acuze, mulți parteneri se poticnesc și nu mai pot continua alături de același partener. Pentru ca o relație să funcționeze e nevoie de curiozitate de a-i cunoaște universul celuilalt, de înțelegere, de respect, de a oferi sprijin, dar și de a-l vedea pe celălalt nu ca o persoană căreia eu ar trebui să-i ofer totul sau de la care să pretind totul, ci tot ca pe un copil rănit care are nevoie de vindecare. Iar vindecarea vine când e înțelegere.

Unul dintre cei mai cunoscuți terapeuți de cuplu este John Gottman, cel care, în urma unui studiu realizat pe cupluri, a ajuns la concluzi că în orice relație e nevoie să se aplice regula magică sau magic ratio. Pentru ca acea relație să funcționeze și să fie una armonioasă.

5 la 1 este regula magică sau magic ratio!

Dacă te întrebi ce înseamnă asta, află că, spune John Gottman, pentru fiecare sentiment sau interacțiune negativă între parteneri, e nevoie să existe cinci sentimente sau interacțiuni pozitive. Adică dacă nu ne putem abține și suntem critici, judicativi, superiori cu partenerul, pentru a nu-i adânci sentimentele create de critica/judecata/superioritatea noastră e nevoie să avem cinci interacțiuni pozitive după una negativă.

Așadar, dacă inițiem o ceartă pentru că suntem iritați, nervoși, stresați, aceasta se pune ca o interacțiune negativă. Pe care o putem „repara”, „echilibra” cu minimum cinci interacțiuni pozitive.

Altfel, dacă realizăm că nu am avut un comportament potrivit, e nevoie să facem cinci lucruri pozitive, pentru a „șterge” din mintea partenerului impactul comportamentului negativ.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce este cancerul?
Ce este cancerul?