Trucuri pentru o memorie bună: pastila de psiho

O memorie bună ne ușureaza viața de zi cu zi.
  • Publicat:

O memorie bună e de mare preț la casa omului! Uităm repede, nu mai ținem minte zilele de naștere ale celor dragi, ne dăm seama că începem să avem probleme cu memoria? Mai ales în perioade aglomerate sau după o anumită vârstă, da, memoria ne poate juca feste. Colega noastră, Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală spune că, pentru a putea integra mai ușor lucrurile noi pe care le învățăm, pentru a le ține minte, e nevoie de aceste lucruri:

Repetarea informațiilor!

Atunci când învățăm lucruri noi, e nevoie să le repetăm, pentru a le fixa din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată. Așadar, putem întări acea informație, repetând-o de cât mai multe ori, cât mai mult timp după aceea!

Construirea unei emoții legate de acea situație

Neuroștiința ne spune că emoțiile legate de o anumită situație ajută la reținerea informațiilor adiacente emoției. Așa că, dacă știm acest lucru, putem reține emoția pe care ne-o provoacă acea informație și, astfel, vom reține mai ușor și informația!

Exersarea atenției focusate!

Tot neurocercetătorii vin cu informația că creierul are nevoie de a înmagazina informațiile pe rând, nu simultan cu alte informații. Așadar, e important să învățăm să facem lucrurile pe rând, nu în același timp. Adică, dacă vrem să reținem o informație de la un documentar de la televizor, și mâncăm și și discutăm cu cei din familie în același timp, nu vom reuși să înmagazinăm acea informație. Așadar, atunci când știm că vrem să reținem o informație, nu obosim creierul cu activități adiacente.

Reproducerea informațiilor!

Pentru ca creierul nostru să arhiveze noile informații pe care le-a învățat, are nevoie să le reproducă. Practic, e nevoie să reproducem cu cuvintele noastre ce am reținut din ceea ce am auzit. Astfel, determinăm în mod conștient formarea de noi conexiuni neuronale ce ajută la fixarea informației.

Asocierea cu informații deja cunoscute!

Atunci când legi informațiile noi de informații deja cunoscute, creierul și le va aminti mai ușor. De exemplu, dacă vrei să ții minte o dată de naștere care e în apropierea unei date care are deja semnificație pentru tine, o vei reține mai ușor.

Dacă ai o întrebare la care vrei să îți răspund, scrie-mi pe adresa [email protected].

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult