Întrebuințări spectaculoase ale extractului de mentă

Menta este folosită cu succes în medicină și în cosmetică. Iată un top al întrebuințărilor spectaculoase ale extractului de mentă.
  • Publicat:

Menta este folosită cu succes în medicină și în cosmetică. Iată un top al întrebuințărilor spectaculoase ale extractului de mentă.

Speciile de mentă care se folosesc în vindecare nu cresc spontan, majoritatea speciilor sălbatice nu au calitățile medicinale ale așa-numitei „mente bune”. Prin „mentă bună” se înțelege, de fapt, o serie de trei specii de mentă (care la rândul lor au sute de varietăți). Acestea sunt menta de apă (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau Mentha spicata). Cea mai folosită specie este  hibridul primelor două: menta pipărată (Mentha piperita).

În aceeași categorie amintim și menta creață (Mentha crispa), menta franțuzească (Mentha pulegium). Toate speciile de mentă sunt foarte aromate. În general, Mentha piperita poate substitui orice tip de mentă, dar nu și invers. Ea are un gust puternic și mentolat, mai puternic la planta proaspătă decât la cea uscată. Ceaiul de mentă are efect calmant și stimulează digestia.

Întrebuință spectaculoase ale extractului de mentă

Cel mai des menta este folosită sub formă de ceai pentru a calma probleme digestive – dureri de stomac și diaree.Dar tot menta poate atenua sindromul intestinului iritabil – greață, crampe, meteorism.

Uleiul de mentă poate calma durerile de dinți și gingiile iritate. Câteva picături de ulei esențial de mentă aplicat pe frunte pot calma durerile de cap. Același lucru se obține frecând în palme câteva frunze proaspete de mentă.

Studiile au arătat că uleiul de mentă poate distruge bacterii precum E coli sau stafilococul auriu. Produsele mentolate pot reduce apetitul și asigură sațietatea pe timp îndelungat, ajutând astfel la scăderea în greutate.

Uleiul de mentă calmează alergiile sezoniere și atenuează simptomele acestora: prurit nazal și lacrimație abundentă. Câteva picături de ulei de mentă calmează iritațiile tenului și conferă luminozitate. Inhalațiile cu ulei de mentă revigorează organismul și ajută circulația sanguină la nivelul creierului.

În cosmetică menta este folosită pentru a reduce porii, calma explozia acneică, prin acțiunea ei antiinflamatoare și diminuează excesul de sebum.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News